Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κατατέθηκε –επιτέλους! Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη διοίκηση της ΕΡΤ

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τους διοικούντες της κρατικής τηλεόρασης και τις απολαβές τους.

Με αρκετή ομολογουμένως καθυστέρηση, μέχρι να το υπογράψουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, κατατέθηκε χθες στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Αρκετά από αυτά τα θέματα αφορούν τη διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ.
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι παράλληλα με την καθυστερημένη κατάθεση «τρέχει» κι η προκήρυξη από το αρμόδιο υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ ΑΕ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου. Ενώ λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση για μία θέση με δύο τίτλους, αυτή, σύμφωνα με το κατατεθέν προς ψήφιση σχέδιο νόμου, διαχωρίζεται και οι θέσεις θα είναι πλέον δύο.
 
Στο εν λόγω σχέδιο νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή σε έναν περίπου μήνα διαχωρίζεται η θέση του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος θα είναι ο «άρχοντας» της κρατικής ραδιοτηλεόρασης αλλά που θα ελέγχεται από το Διοικητικό Συμβούλιο ενώ ο μισθός του θα καθορίζεται μετά από συνεννόηση των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών. Εμφανές το… παράθυρο για να αμειφθούν οι επιλεγόμενοι χωρίς πλαφόν και ταβάνια ανώτατου μισθού στις οικονομικές απολαβές τους!
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο:
 
«με το άρθρο αυτό αντικαθίσταται το άρθρο 6 του ν. 1730/1987 και ορίζεται ότι η ΕΡΤ ΑΕ διοικείται από ενδεκαμελής Διοικητικό Συμβούλιο με πενταετή θητεία και διαχωρίζονται οι ιδιότητες του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου που με το ισχύον νομικό καθεστώς συνέπιπταν υποχρεωτικά στο ίδιο πρόσωπο, καθορίζονται οι ασυμβίβαστες με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ ιδιότητες και τα σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία του.
 
Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στον διαχωρισμό σε δύο πρόσωπα, του Προέδρου του Δ.Σ, ο οποίος ασκεί εποπτικό ρόλο και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι πλέον το κορυφαίο εκτελεστικό όργανο της ΕΡΤ ΑΕ, το οποίο όμως αντλεί τις επιμέρους αρμοδιότητές του ΑΠΌ ΤΟ Διοικητικό Συμβούλιο, όπου και αναφέρεται. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο της ΕΡΤ ΑΕ, που έχει το τεκμήριο της αρμοδιότητας. Επιπλέον οι οικονομικές αποδοχές του Διευθύνοντος Συμβούλου και των Γενικών Διευθυντών καθορίζονται εφεξής με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού (αντί μόνον του εποπτεύοντος Υπουργού)»
 
 
Επίσης, επισημαίνεται ότι για την επιλογή του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ θα διενεργείται δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να είναι πτυχιούχος πανεπιστημιακού ιδρύματος και να έχει πενταετή τουλάχιστον εμπειρία σε θέση σημαντικής ευθύνης και απαιτήσεων στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Τα μέλη του Δ.Σ (που από εννέα αυξάνονται σε έντεκα) διορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού.
 

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε