Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

“Ξηλώνουν” τα δάση και κάνουν πλιάτσικο στα σπίτια!

“Ξηλώνουν” τα δάση και κάνουν πλιάτσικο στα σπίτια!

Σοβαρές καταγγελίες από ανθρώπους μεροκαματιάρηδες που έχουν αφεθεί από το κράτος στη μοίρα τους σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας περιοχή, αποδεικνύοντας ότι τα σύνορά μας είναι… μπάτε και κλέψτε! Έτσι συμμορίες εισβάλλουν και ρημάζουν τα δάση μας καταστρέφοντας το φυσικό πλούτο της περιοχής, αλλά και τα σπίτια των κατοίκων που ζουν με το φόβο…!

Όλα αυτά καταγγέλλονται στην κάμερα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού τους σε περιοχές του νομού Καστοριάς, όπου στο όρος Γράμμο που είναι κοινό για Ελλάδα και Αλβανία, όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «ταξιδέψαμε πάνω στα σύνορα και είδαμε περιοχές που είναι πραγματικά φαλακρές από την λαθροϋλοτόμηση. Οι ξυλοκόποι εκεί δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και καταγγέλλουν για απίστευτη λαθροϋλοτόμηση τους γείτονες Αλβανούς. Μπαίνουν, κόβουν ξύλα και κανείς δεν τολμά να πλησιάσει ιδιαίτερα μετά από τότε που άνοιξαν οι αποθήκες γιατί υπάρχει ο φόβος των όπλων. Μέχρι να έρθει η αστυνομία αυτοί έχουν προλάβει να “ξηλώσουν” ένα δάσος και να εξαφανιστούν. Βέβαια, υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες και από χωριά που βρίσκονται στη μεθόριο, εκεί οι γείτονες μπαίνουν μέσα και κάνουν πλιάτσικο. Έχουν βάλει οι κάτοικοι συναγερμούς, έχουν βάλει σιδερένια ρολά, δηλαδή θωρακίζονται γιατί είναι όμηροι των ληστρικών επιθέσεων κάποιων συμμοριών από την Αλβανία».

Εκτός όμως από τις σοβαρές καταγγελίες στην εκπομπή του ALPHA αποτυπώθηκε και η καθημερινότητα των κατοίκων που κάποιες φορές προκαλεί εντύπωση, αφού όπως μου είπε ο δημοσιογράφος «Στον Αλιάκμονα είδαμε έναν περίεργο τρόπο ψαρέματος, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Εκεί, πιάνουν τα ψάρια με τα χέρια. Η διαδικασία είναι ως εξής: μπαίνεις μέσα στο ποτάμι, νιώθεις τα ψάρια να χτυπάνε στα πόδια σου και επάνω σου, σκύβεις και με ήρεμες κινήσεις χαϊδεύεις τα ψάρια και τα πιάνεις! Τόσο απλά! Όλο αυτό έχει καταγραφεί με την κάμερά μας. Μια παρέα νέων με άλογα πήγε στον Αλιάκμονα και έπιασε ψάρια με τα χέρια μπροστά μας. Στην κυριολεξία με τα χέρια»!

Η εκπομπή που βρέθηκε στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενο έτους, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, κατέγραψε και τα τοπικά έθιμα που όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «εκεί, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την αλλαγή του χρόνου αλλά και τουλάχιστον ένα μήνα μετά ζουν στο κλίμα της Πρωτοχρονιάς. Παρά την κρίση, παρά τα προβλήματα, οι άνθρωποι εκεί ξέρουν να ζουν και ζουν καλά. Ξέρουν να γλεντούν και κάτω από την βροχή και μέσα στην ομίχλη. Δύο είναι οι μεγάλες εκδηλώσεις. Πρώτον, τα Πρωτοχρονιάτικα “Ραγκουτσάρια”, το καρναβάλι με το οποίο υποδέχτηκαν το 2016 και δεύτερον είναι οι λεγόμενες “γουρονοχαρές” όπως ονομάζεται το γλέντι όπου μαγειρεύουν γουρούνια, πίνουν τσίπουρο και γλεντάνε με Χάλκινα. Ξέρεις τώρα, Δυτική Μακεδονία και τα Χάλκινα είναι σε πρωτοκαθεδρία. Εκεί είδαμε και γνωστούς, ένα συγκρότημα Χάλκινων το οποίο το είχαμε συναντήσει, για πρώτη φορά, στην πρώτη μας εκπομπή πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε, μας είχαν παίξει στο κέντρο της Φλώρινας και όπως φαντάζεσαι θυμηθήκαμε τα παλιά».

Απόψε, στις 23:50, μέσα από την εκπομπή του ALPHA «60’ Ελλάδα» ο Νίκος Μάνεσης θα μας «ξεναγήσει» σε περιοχές του νομού Καστοριάς καταγράφοντας με την κάμερα τους αγώνες, τις δυσκολίες, αλλά και τις χαρές στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε