Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Με ακυρώσεις και υποσχέσεις η πρώτη συνεδρίαση του καινούργιου ΔΣ της ΕΡΤ

Με τη νέα σύνθεσή του αλλά και με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχου Χυτήρη, συνεδρίασε την Τρίτη το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ.
Σημαντικά τα όσα ειπώθηκαν και από τον κ. Χυτήρη αλλά και τον πρόεδρο Θανάση Παπαγεωργίου και το διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη. Τα οποία ελπίζουμε πως δεν θα μείνουν απλώς… στα χαρτιά των συνεδριάσεων.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η κρατική τηλεόραση για την πρώτη επίσημη σύσκεψη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Χυτήρης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Ταγματάρχη εκφράζοντας τη βεβαιότητά του, ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία του από την πολύχρονη θητεία του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε ότι στη μεταβατική περίοδο που προηγήθηκε «έγιναν πολλά πράγματα, νοικοκυρεύτηκε η ΕΡΤ σε μικρό διάστημα» προσθέτοντας μάλιστα ότι «πιστεύω ότι πολύ σύντομα η ΕΡΤ θα αποκτήσει την οντότητα που της αξίζει ως δημόσια τηλεόραση».
 
Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Χυτήρης έδωσε στον εξορθολογισμό των οικονομικών της ΕΡΤ: «Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στις δαπάνες, να τις ελέγχουμε και να τις συνυπολογίζουμε με το πρόγραμμά μας, το οποίο βεβαίως μέσα στις παρούσες συνθήκες πρέπει να προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο. Μόνο τότε η δημόσια τηλεόραση εκπληρώνει το σκοπό της, μόνο και μόνο τότε θα το δει αυτό ο κόσμος και θα αγαπήσει ξανά τη δημόσια τηλεόραση, γιατί ήταν επιφυλακτικός τα τελευταία χρόνια απέναντί της και για λόγους πραγματικούς και για λόγους – θα έλεγα – υπερβολικών επικρίσεων, πολλές φορές».
 
Επίσης, ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για αναβάθμιση του επιπέδου της δημόσιας τηλεόρασης, όσον αφορά στην ενημέρωση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, στην πορεία προς την ψηφιακή εποχή. Υπογράμμισε τη σημασία του ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου και της πολυφωνίας μέσα από τα προγράμματα της ΕΡΤ, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «παίζει σπουδαίο ρόλο σε όλες τις δημοκρατίες». Ακόμα, ανακοίνωσε την ανάπτυξη εκπαιδευτικής τηλεόρασης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες για την αναβάθμιση και τη βελτίωση της εικόνας της ΕΡΤ τονίζοντας ότι θα αναρτώνται στο διαδίκτυο το μηνιαίο κόστος των εκπομπών που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΕΡΤ, οι συμβάσεις που θα συνάπτει η εταιρεία και οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Μία κίνηση… διαφάνειας που ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί!
 
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. στη συνεδρίασή του έλαβε και τις ακόλουθες αποφάσεις:
 
1. Ενέκρινε τη δαπάνη για την παραγωγή της μετάδοσης δύο ποδοσφαιρικών αγώνων του Champions League κάθε εβδομάδα, για την περίοδο 18 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2010. Το συνολικό κόστος των μεταδόσεων για την προαναφερόμενη περίοδο ανέρχεται στο ποσό των 263.849,40 ευρώ. Επισημαίνεται ότι το κόστος είναι μειωμένο κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.
2. Ενέκρινε την προμήθεια 30 ενισχυτών UHF100W και 10 ενισχυτών UHF 500W. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 109.649,50 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23%. Οι ενισχυτές αυτοί –που είναι συμβατοί με την ψηφιακή τεχνολογία- θα αντικαταστήσουν τους ενεργοβόρους ενισχυτές με λυχνίες και θα συμβάλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους.
3. Ενέκρινε την προμήθεια κεραιών για 25 πομπούς συνολικής δαπάνης 116.367 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%).
Η πιο σημαντική όμως απόφαση είναι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ακύρωσε την ανάθεση της παραγωγής έξι 45λεπτων επεισοδίων της σειράς «Το απουσιολόγιο του χρόνου». Μία σειρά που έχει προξενήσει έντονη φημολογία για υπερτιμολογήσεις. Καταγγελίες που έχει κάνει μάλιστα ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου που βασίζεται η εν λόγω σειρά, Θωμάς Σιδέρης. Χωρίς πολλά λόγια και… διευκρινίσεις λοιπόν και μετά από δεκάδες επιστολές του συγγραφέα, το ΔΣ ακύρωσε την παραγωγή.
 
Απομένει πλέον να δούμε αν τα… μεγάλα τα λόγια δεν θα μείνουν για ακόμα μία φορά στα χαρτιά αλλά τα όσα είπαν και υποσχέθηκαν θα πραγματοποιηθούν και -επιτέλους!- η ΕΡΤ θα βρει ξανά το δρόμο της και τους τηλεθεατές της που εξακολουθούν όλο αυτό τον καιρό να πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος.
 
Γρηγόρης Μελάς
 

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε