Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Νίκος Μάνεσης στο Newsit: “Δεν αγχώνομαι και δεν παθαίνω τρέμουλο για τις τηλεθεάσεις”!

Νίκος Μάνεσης στο Newsit: “Δεν αγχώνομαι και δεν παθαίνω τρέμουλο για τις τηλεθεάσεις”!

Επιστρέφει στο τηλεοπτικό τοπίο για να συνεχίζει να γυρίζει όλη την Ελλάδα. Ο Νίκος Μάνεσης, εκτός από την παρουσίαση των κεντρικών δελτίων ειδήσεων του ALPHA τα σαββατοκύριακα, παρουσιάζει και την εκπομπή «60΄ Ελλάδα», μία… όχι απλά ταξιδιωτική εκπομπή, αφού καταγράφει με την κάμερα της εκπομπής του όσα συμβαίνουν στην περιφέρεια.

Άλλωστε, όπως μου είπε στην κουβέντα που κάναμε με αφορμή την πρεμιέρα της εκπομπής του, πάνω από όλα είναι ρεπόρτερ!

– Φέτος είναι η 4η χρονιά της εκπομπής σου, της «60΄ Ελλάδα». Τι περιμένεις να συναντήσεις στο δρόμο σου;
Τα πάντα! Ξέρεις κάτι, όσο περπατάς η Ελλάδα σε εκπλήσσει, άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά.

– Σε ποιους προορισμούς θα σε οδηγήσει φέτος ο χάρτης σου;
Τελικά, η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα αλλά από άποψη δημοσιογραφίας και οδοιπορικού είναι πάρα πολύ μεγάλη. Υπάρχουν δηλαδή πάρα πολλά μέρη που μπορεί κάποιος να «εξερευνήσει». Κατ’ αρχάς ξεκινάω από μέρη που δεν έχω επισκεφθεί. Επίσης κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, θα πάω σε μέρη που η κάμερα της εκπομπής έχει ήδη καταγράψει την καθημερινότητά τους αλλά τώρα η καταγραφή θα γίνει με άλλη ματιά. Παρ’ ότι πήγε πίσω η έναρξη της εκπομπής λόγω των εκλογών, ξεκινάμε με νησιά για να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι και να υποδεχτούμε το φθινόπωρο και το χειμώνα. Παξοί και Αντίπαξοι είναι ο πρώτος μας προορισμός και έρχονται οι Οινούσσες, τα Ψαρά και η Χίος. Έχουμε προγραμματίσει εκπομπές που είναι αρκετά δύσκολες γιατί για να πραγματοποιηθούν τα οδοιπορικά μας θα πρέπει να μας το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Συνεχίζουμε να επιλέγουμε για να επισκεφθούμε μέρη που είναι μία κουκίδα στο χάρτη αλλά θα πατήσουμε και σε περιοχές που είναι μεν πιο προσβάσιμες από στεριά αλλά δεν τις γνωρίζει πολύ καλά ο Έλληνας. Πίστεψέ με, υπάρχουν απίστευτες περιοχές της Ελλάδας που δεν τις γνωρίζει ο Έλληνας. Αυτός είναι και ο στόχος μας: να αιφνιδιάσουμε ευχάριστα τον τηλεθεατή, να του κεντρίσουμε το ενδιαφέρον για να επισκεφθεί περιοχές τις οποίες δεν ξέρει και να καταλάβει ότι εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα.

– Είναι οι τόποι ή οι άνθρωποι που σε οδηγούν κάθε φορά στον επόμενο προορισμό;
Πάντα ξεκινάω από τους τόπους και μετά σε αυτό το «παιχνίδι» μπαίνουν και οι άνθρωποι, οι οποίοι σχεδόν πάντα με αιφνιδιάζουν γιατί διαπιστώνω ότι η κρίση η οποία βιώνουμε είναι πολύ πιο επώδυνη στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ελληνική περιφέρεια υπάρχει άλλη ποιότητα ζωής. Έχω δει στα μεγάλα αστικά κέντρα αγχωμένους ανθρώπους να μην τους φτάνουν τα χρήματα για να επιβιώσουν ενώ στους μικρότερους τόπους επειδή οι ανάγκες είναι μικρότερες βλέπω ανθρώπους πιο ήρεμους. Για παράδειγμα στους Παξούς ήταν όλοι ευχαριστημένοι, στους Αντίπαξους το ίδιο. Συμπέρασμα; Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο υπάρχουν ευτυχισμένοι Έλληνες. Δέχονται τις επιπτώσεις των Μνημονίων αλλά έχουν ισχυρότερη γραμμή άμυνας απ’ ότι έχουμε εμείς που είμαστε αστοί.

– Τι άνθρωποι είναι αυτοί οι… άλλοι Έλληνες;
Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που είναι υπέροχοι, αγνοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Υπάρχει όμως και ένα μικρό κομμάτι ανθρώπων που δεν είναι τόσο αγνοί όσο φαίνονται, θεωρούν ότι έχουν πάντα δίκιο, προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στο έργο μας, μας παρουσιάζουν ψευδές και στρεβλές εικόνες, προσπαθούν να καλύψουν τα προβλήματα. Ξέρεις ποιοι μας χειροκρότησαν; Οι απλοί άνθρωποι. Ξέρεις ποιοι αντέδρασαν; Οι παράγοντες. Έχω διαπιστώσει ότι στις περισσότερες περιοχές που επισκέπτομαι, στις περισσότερες όχι σε όλες, οι παράγοντες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των περιοχών. Όταν λέω παράγοντες εννοώ τον πρόεδρο ενός συλλόγου, οι πέριξ του δημάρχου, τοπικές οργανώσεις, εκκλησιαστικά συμβούλια. Αυτό το έχω βιώσει σε αρκετές περιοχές, βεβαίως όχι σε όλες.

– Οφείλω να αναφέρω ότι η εκπομπή σου, η «60΄ Ελλάδα», αν και βγαίνει στον αέρα απέναντι από ψυχαγωγικές εκπομπές καταγράφει υψηλές τηλεθεάσεις στη ζώνη. Ωστόσο σε αγχώνει ο ανταγωνισμός, δίνεις σημασία στα νούμερα τηλεθέασης;
Πράγματι η εκπομπή έχει απέναντί της ψυχαγωγικές εκπομπές κι όμως καταγράφει υψηλές τηλεθεάσεις και συνήθως πρωτιές στη ζώνη της. Είμαι από αυτούς που έχουν πει δημοσίως ότι δεν πρέπει να υπάρχουν νούμερα τηλεθέασης, αλλά από τη στιγμή όμως που υπάρχουν βεβαίως και δίνω σημασία. Εντάξει, δεν αγχώνομαι, δεν παθαίνω τρέμουλο και σοκ αλλά τα παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί; Γιατί αν σταθείς στα πόδια σου και πας καλά η εκπομπή σου θα μακροημερεύσει. Η αγορά είναι σκληρή. Η εκπομπή βλέπεται από τον κόσμο; Υπάρχει. Δεν βλέπεται από τον κόσμο; Σταματάει να υπάρχει. Άρα, τα νούμερα τηλεθέασης είναι ένα μέσο που καθορίζει την πορεία της εκπομπής. Όλοι δίνουν σημασία στην τηλεθέαση! Όποιος λέει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα νούμερα λέει ψέματα. Από την άλλη μπορεί να είναι άδικο μια ενημερωτική εκπομπή να συγκρίνεται με ψυχαγωγικές. Θα προτιμούσα να είχα ομοειδής εκπομπές απέναντί μου, αλλά είναι πολύ γοητευτικό μια ενημερωτική εκπομπή, για πρώτη φορά στα χρονικά, να κερδίζει τη ψυχαγωγία. Αυτό σημαίνει πως κάτι καλό κάνουμε, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε. Στη διάθεσή μας έχουμε ελάχιστα μέσα, δεν είναι υπερπαραγωγή αυτό που κάνουμε. Είμαστε τρία άτομα, ελάχιστα μέσα κι ατέλειωτες ώρες δουλειάς και ρεπορτάζ.

– Αν και κανείς θα περίμενε η εκπομπή να είναι πιο… ταξιδιωτική, στα μέρη που πηγαίνεις κάνεις ρεπορτάζ, καταγράφοντας όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα. Τελικά, μια ζωή ρεπόρτερ;
Ναι, μια φορά ρεπόρτερ, πάντα ρεπόρτερ. Ακόμα κι όταν κάνω δελτίο ειδήσεων που πρέπει να υπηρετώ έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο, ρεπόρτερ είμαι, δηλαδή το μάτι κόβει, βλέπει τι έχει το βίντεο, το αυτί ακούει τι λέει ο άλλος. Εγώ εκπαιδεύτηκα στο ρεπορτάζ, το ρεπορτάζ μου άνοιξε τις πόρτες για να κάνω κάποια άλλα πράγματα. Δεν μπορείς, λοιπόν, να αλλάξεις, μπορεί να αλλάζουν οι ρόλοι, αλλά αυτό που θα πω τώρα το καταλαβαίνουν μόνο όσοι έχουν κάνει ελεύθερο ρεπορτάζ, αυτή η μαγεία του να περνάει η είδηση και να την βλέπεις συγκλονίζει. Εγώ είμαι παλαιάς κοπής ρεπόρτερ, με το μπλοκ και το μολύβι, χωρίς τάμπλετ. Αυτό έχω μάθει να κάνω, αυτό υπηρετώ και απλώς πειραματίζομαι στις διαφορετικές οπτικές, στο πώς θα διαχειριστώ το θέμα το οποίο προκύπτει.

Απόψε λοιπόν στις 23:30 ο Νίκος Μάνεσης ξεκινά ξανά την εκπομπή του και πρώτος προορισμός για φέτος οι Παξοί και οι Αντίπαξοι καταγράφοντας τις φυσικές ομορφιές, αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε