Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Ο Αντώνης Κανάκης στο Newsit: «Δεν νοείται σατιρική εκπομπή με προτιμήσεις και εξαιρέσεις!»

Ο Αντώνης Κανάκης στο Newsit: «Δεν νοείται σατιρική εκπομπή με προτιμήσεις και εξαιρέσεις!»

Απόψε το βράδυ οι «Ράδιο Αρβύλες» επιστρέφουν στο τηλεοπτικό τοπίο και για 8η σεζόν μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 η θεσσαλονικιώτικη παρέα θα βρεθεί και πάλι μπροστά από τις κάμερες.

Ενώ όμως, στο κανάλι του Αμαρουσίου αναμένεται να γελάνε από ευχαρίστηση εισπράττοντας υψηλές τηλεθεάσεις, τα «θύματα» της σάτιράς τους θα περνούν… δυσάρεστα κάθε βράδυ Δευτέρας για το υπόλοιπο της σεζόν.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα τους μίλησα με τον Αντώνη Κανάκη και για τα όσα θα κάνουν την καινούργια σεζόν, αλλά και για τη σάτιρα που ενώ πολλοί προσπάθησαν να κάνουν στην τηλεόραση, τελικά βρήκαν… στεγανά με αποτέλεσμα η «σάτιρα» να καταλήξει… επικεντρωμένη σε όσους δεν είναι «φίλοι». Αντίθετα όμως, ο ΑΝΤ1 φαίνεται ότι παρέχει το αυτονόητο, δηλαδή ελευθερία για κριτική και σχόλια από τους «Αρβύλες» σε πρόσωπα και καταστάσεις, ακόμα και… εσωτερικές. Κάτι που έχει αποδειχτεί πολλές φορές με τους «Αρβύλες» να κρίνουν και να σχολιάζουν πρόσωπα του ΑΝΤ1, αλλά ακόμα και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού του Αμαρουσίου. Η κουβέντα με τον Αντώνη Κανάκη ξεκίνησε για το αν η «Ράδιο Αρβύλα» θα έχει τη συνηθισμένη ροή ή θα πειραματιστούν σε κάτι άλλο και όπως μου είπε:

«Το “Ράδιο Αρβύλα” είναι και θα παραμείνει το “Ράδιο Αρβύλα”. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και συγχρόνως δεν είναι καθόλου συγκεκριμένο. Από τη στιγμή που η εκπομπή αλληλεπιδρά με την επικαιρότητα και τα ερεθίσματα ποικίλουν, ποικίλει κατά συνέπεια και ο τρόπος έκφρασης, προσέγγισης των εκάστοτε θεμάτων. Επίσης, κάθε χρόνος που περνάει, δεν είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι. Για τους λόγους αυτούς το “Ράδιο Αρβύλα” είναι και συμπεριφέρεται σαν ένας ζωντανός οργανισμός, είναι πάντα ο ίδιος, αλλά αλλάζει συνέχεια!»

Η αλήθεια είναι ότι από τη σάτιρα και τα σχόλιά σας δεν έχουν γλιτώσει ούτε στον ΑΝΤ1. Υπήρξε ποτέ παρέμβαση ή… παράκληση, όχι μόνο από στελέχη του σταθμού, αλλά κι από άλλους, για να σταματήσετε να σχολιάζετε, ή έστω να περιορίσετε τα σχόλια σε κάποιο πρόσωπο;
Δεν νοείται σατιρική εκπομπή, κατά την άποψή μου, με προτιμήσεις και εξαιρέσεις. Είναι προς τιμήν του ANT1 και το εννοώ αυτό, που μπορεί και φιλοξενεί μια πραγματικά ελεύθερη πολιτική, κοινωνική και τηλεοπτική σάτιρα. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν είναι και γι’ αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα κανάλια. Ρομαντικά ίσως, θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στις υψηλές τηλεθεάσεις της εκπομπής, αλλά και στη συνείδηση του καναλιού, ότι μόνο υπό το καθεστώς ελευθερίας του λόγου μπορεί να φιλοξενηθεί μία σατιρική εκπομπή. Από εξωγενείς παράγοντες υπήρξαν κάποιες τέτοιες απόπειρες, αλλά δεν επιθυμώ να τις κατονομάσω.

Με δεδομένο λοιπόν ότι από τα σχόλιά σας δεν… γλιτώνει κανείς, θέλω να μου σχολιάσεις τους τέσσερις «Αρβύλες». Κατά σειρά: Αντώνη Κανάκη, Γιάννη Σερβετά, Χρήστο Κιούση, Στάθη Παναγιωτόπουλο.
Με τον πρώτο δεν τα πάω καλά! Όσο για τους υπόλοιπους, απορώ πώς τον ανέχονται!

Θα ήθελες να κάνεις κάτι άλλο στην τηλεόραση εκτός από τους «Αρβύλες»; Και αλήθεια, την αγαπάς την τηλεόραση, ή απλά την έχεις ως επαγγελματικό μέσο;
Αγαπάω τα πράγματα που κάνω στην τηλεόραση και κάποια άλλα πράγματα ως τηλεθεατής. Φαντάζομαι ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αγαπάει την τηλεόραση γενικώς, γιατί πολύ απλά η τηλεόραση είναι αέρας, είναι ένα μέσο στο οποίο δημιουργείς και παράγεις συγκεκριμένα πράγματα. Οπότε το εκάστοτε περιεχόμενο είναι αυτό που δίνει οντότητα στην έννοια τηλεόραση και όπως ξέρετε το περιεχόμενο διαφέρει πολύ στην τηλεόραση από περίπτωση σε περίπτωση. Κατά συνέπεια είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις και να αξιολογήσεις την τηλεόραση ως μία οντότητα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελα να κάνω και ίσως τα κάνω στο μέλλον.

Ο Αντώνης τι βλέπει και τι δεν θέλει να βλέπει στην τηλεόραση, σε ποιους δηλαδή θα ήθελε να πετάξει… αρβύλα;
Γρηγόρη, θα μου επιτρέψεις να μην απαντήσω συγκεκριμένα, γιατί δεν επιθυμώ να τροφοδοτώ με κανέναν τρόπο αυτό το τσίρκο αρνητισμού και ανταλλαγής επιθέτων μεταξύ τηλεοπτικών προσώπων. Εξάλλου, δεν επιθυμώ να πετάξω την αρβύλα μου σε κανέναν. Μεγάλα παιδιά εννοείται ότι είναι και αυτοί που κάνουν και αυτοί που βλέπουν τηλεόραση. Τα μικρά παιδιά ποιος θα προστατεύσει είναι το ερώτημα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Τηλεόραση λόγω χρόνου βλέπω ελάχιστα και αργά το βράδυ. Είμαι μανιακός με τις ταινίες, τις σειρές, τα ντοκιμαντέρ και τα μουσικά ντοκιμαντέρ. Οπότε την χρησιμοποιώ περισσότερο ως οθόνη προβολής παρά ως κάτι άλλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξιόλογα πράγματα η τηλεόραση. Έχει και μάλιστα αρκετά, όχι τα περισσότερα, αλλά αρκετά και πολλά από αυτά έχουν και υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Απλά υπάρχει ένα σύστημα γύρω από την τηλεόραση και μέσα σε αυτήν, το οποίο αναδεικνύει ασταμάτητα τα άλλα. Δεν έχω ιδιαίτερη γνώση για τα τηλεοπτικά πράγματα σήμερα, με την έννοια του ότι δεν τα έχω παρακολουθήσει πολύ, αλλά έχω πάρει χαμπάρι κάποια προγράμματα, με την ύπαρξη των οποίων πραγματικά απορώ, ειδικά υπό τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες.

Αυτά λοιπόν μου είπε ο Αντώνης Κανάκης που απόψε, στις 11:15 το βράδυ, ξεκινά με τους Γιάννη Σερβετά, Χρήστο Κιούση, Στάθη Παναγιωτόπουλο, αλλά και τη Σαρδέλα βεβαίως βεβαίως, και πάλι μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 την καινούργια σεζόν για τη «Ράδιο Αρβύλα» τους.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε