Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Μάριος Φραγκούλης. μας οδηγεί σε γνωστά αλλά και άγνωστα μονοπάτια της Μαρίας Κάλλας

Ο Μάριος Φραγκούλης. μας οδηγεί σε γνωστά αλλά και άγνωστα μονοπάτια της Μαρίας Κάλλας

Τη μεγαλύτερη σοπράνο του εικοστού αιώνα, τη Μαρία Κάλλας, που με το μοναδικό τρόπο ερμηνείας της, άλλαξε την ιστορία της όπερας, παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης», που θα προβληθεί απόψε στις 23.15, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Την παρουσίαση έχει αναλάβει ο Μάριος Φραγκούλης, που μας οδηγεί σε γνωστά αλλά και άγνωστα μονοπάτια από τη διαδρομή της τραγουδίστριας που η φωνή της χαρακτηρίστηκε θεϊκή και οι ερμηνείες της έγιναν συνώνυμο της τελειότητας. Της γυναίκας που, σαν την αγαπημένη της ηρωίδα Νόρμα, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην τέχνη της, δόθηκε με πάθος στον έρωτα και είχε ένα τέλος τραγικό.

Ο Μάριος Φραγκούλης, ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή της Κάλλας, ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη· περπατάει στους δρόμους του Μανχάταν, όπου η Μαρία Καλογεροπούλου, κόρη Ελλήνων μεταναστών, γεννήθηκε και έζησε τα δύσκολα παιδικά της χρόνια. Πηγαίνει στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης που την απέρριψε ως νεαρή τραγουδίστρια και την οποία η Κάλλας θα κατακτούσε θριαμβευτικά αρκετά χρόνια αργότερα, στη μουσική σχολή Τζούλιαρντ όπου η μεγάλη σοπράνο, την δεκαετία του ’70, δίδαξε νέους τραγουδιστές της όπερας.

Επίσης ο διάσημος Έλληνας τενόρος στο Παρίσι μέσα στους χώρους της Όπερας του Παρισιού, θυμίζει στους τηλεθεατές την συγκλονιστική εμφάνιση της Κάλλας το 1958 όταν, ανάμεσα στο κοινό, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο μεγάλος έρωτας της ζωής της, την προσέχει για πρώτη φορά.

Η κάμερα της εκπομπής του ΣΚΑΪ βρίσκεται και στην οδό Μαρίας Κάλλας, στον δρόμο όπου βρισκόταν το σπίτι της και που πήρε το όνομά της· και βέβαια μέσα στο διαμέρισμα όπου πέρασε τα τελευταία δύσκολα χρόνια της ζωής της.

Τέλος, στην Αθήνα, θα δούμε τον Μάριο Φραγκούλη να αφηγείται μέσα από τους χώρους της Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής και να μας ξεναγεί στην έκθεση «Η Μαρία Κάλλας στη σκάλα του Μιλάνου».

Μέσα από την αφήγηση του Μάριου Φραγκούλη, το σπάνιο αρχειακό υλικό και τις μαρτυρίες φίλων και συνεργατών της, ξετυλίγονται στην οθόνη όλα τα σημαντικά γεγονότα και τα πρόσωπα που σφράγισαν την καριέρα και τη ζωή της Κάλλας:

-Τα μοναχικά και δυστυχισμένα παιδικά χρόνια στην Αμερική και η δύσκολη σχέση της με τη μητέρα της.

-Οι σπουδές στο Ωδείο Αθηνών δίπλα στην Ελβίρα ντε Ιντάλγκο και τα πρώτα μουσικά βήματα στην κατεχόμενη Αθήνα.

-Ο πόλεμος που δέχτηκε στην Ελλάδα και η αναγκαστική φυγή στο εξωτερικό.

-Ο γάμος με τον Ιταλό μεγιστάνα Μπατίστα Μενεγκίνι, ο μαέστρος Τούλιο Σεραφίν και οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες στην Ιταλία.

-Η απόλυτη δόξα της δεκαετίας του ’50, όταν η Κάλλας κατακτά τη Σκάλα του Μιλάνου, γίνεται η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της παγκόσμιας όπερας και ταυτόχρονα μεταμορφώνεται σε μια από τις γοητευτικότερες γυναίκες στον κόσμο, παίρνοντας διαστάσεις μύθου.

-Ο έρωτας με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η κοινή ζωή τους και ο χωρισμός τον οποίο η ίδια δεν ξεπέρασε ποτέ.

-Η εμφάνιση προβλημάτων στη φωνή της, οι επιθέσεις του σκανδαλοθηρικού τύπου και τα πρώτα πλήγματα στην καριέρα της που οδηγούν σταδιακά στην απόσυρση.

-Οι μεγάλες συνεργασίες με τον Βισκόντι, τον Τζεφιρέλλι, τον Παζολίνι.

-Τα δύσκολα τελευταία χρόνια στο Παρίσι και το τραγικό της τέλος.

Για όλα αυτά και για πολλές άλλες άγνωστες λεπτομέρειες, μιλούν στην κάμερα του ΣΚΑΪ φίλοι και συνεργάτες της:

-ο διάσημος μαέστρος της όπερας Georges Prêtre που συνεργάστηκε πολλές φορές μαζί της την δεκαετία του ’60· μέσα από ένα σπάνιο αρχειακό υλικό,

-η σπουδαία δασκάλα της Κάλλας Ελβίρα ντε Ιντέλγκο μιλά για την δεκαεξάχρονη τότε μαθήτριά της

-ο γνωστός σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, γιος του μαέστρου Αντίοχου Ευαγγελάτου που συνεργάστηκε με την νεαρότατη Κάλλας στην Λυρική Σκηνή την δεκαετία του ’40

-η γνωστή μεσόφωνος Κική Μορφονιού που τραγούδησε δίπλα της στις παραστάσεις της Επιδαύρου το 1960 και πολλοί άλλοι.

Απόψε στις 23.15, συντονιστείτε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ακολουθήστε το Μάριο Φραγκούλη στα μονοπάτια της ζωής της σπουδαίας Μαρίας Κάλλας.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε