Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Ουμπέρτο Έκο ανοίγει το σπίτι του και μιλά για όλα!

Ο Ουμπέρτο Έκο ανοίγει το σπίτι του και μιλά για όλα!

Είναι από τους πιο σπουδαίους σύγχρονους συγγραφείς και τα βιβλία του πουλάνε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Ο Ουμπέρτο Έκο, ο… σταρ των ιταλών διανοούμενων, έχει καταφέρει να είναι εμπορικός χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις.

Ο σημαντικός συγγραφέας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον Ανταίο Χρυσοστομίδη και τη Μικέλα Χαρτουλάρη για την εκπομπή «Κεραίες της εποχής μας» που κάνει πρεμιέρα απόψε στις 10 το βράδυ, στην ΕΤ1.

Οι δύο δημοσιογράφοι ταξίδεψαν μέχρι το μεσαιωνικό χωριό κοντά στο Σαν Μαρίνο όπου βρίσκεται το εξοχικό του Έκο, ένα οικοτροφείο Ιησουιτών του 17ου αιώνα και παρακολούθησαν την καθημερινότητά του επί δύο ημέρες. Έκαναν δίαιτα μαζί του, τον ακολούθησαν στο καφέ μπαρ του χωριού Μόντε Τσερινιόνε, εξερεύνησαν όλες τις καταπακτές και τα κρυφά περάσματα του σπιτιού του και έμαθαν την ιστορία των παράξενων θησαυρών που έχει συγκεντρώσει εκεί, όπως ένα ξύλινο πόδι πειρατή και μια μαριονέττα με το πρόσωπο του πάπα Βοϋτίλα!

Στη συζήτησή τους αναφέρθηκαν στα πάντα: για τα μυθιστορήματά του, για τις θρησκευτικές διαμάχες κατά το Μεσαίωνα που αποτελούν το ντεκόρ στο μπεστ σέλερ του «Το όνομα του Ρόδου» αλλά και για τις θεωρίες συνωμοσίας που χειραγωγούσαν τις μάζες κατά τον 18ο , 19ο και 20ο αιώνα, θέμα που αποτελεί τη βάση του πιο πρόσφατου μυθιστορήματός του «Το κοιμητήριο της Πράγας».

Για τους συγγραφείς που τον σημάδεψαν και για το μυστικό της επιτυχίας των «δύσκολων» βιβλίων του. «Όλα μου τα βιβλία είναι μυθιστορήματα ιδεών! Υπάρχουν αυτοί που δεν τα καταφέρνουν στον έρωτα, οπότε έχουν ανάγκη να βάλουν σεξ στα βιβλία τους. Και οι άλλοι που κάνουν σεξ χωρίς πρόβλημα και δεν χρειάζονται να το βάλουν στα βιβλία τους, οπότε βάζουν ιδέες.

Στα μυθιστορήματά μου λοιπόν, το ερωτικό παιχνίδι γίνεται ανάμεσα στις ιδέες. Ακόμη και στον 18ο αιώνα να ζούσα, δεν θα έγραφα τις «Επικίνδυνες σχέσεις» αλλά τον «Καντίντ», λέει ο Ουμπέρτο Έκο συμπληρώνοντας πως «δεν υπήρξα ποτέ από εκείνους τους θεωρητικούς που λαχταρούν μια ζωή να γράψουν κάτι λογοτεχνικό. Εγώ αντιλαμβανόμουν τον εαυτό μου ως πιο προχωρημένο από τους λογοτέχνες, επειδή ακριβώς έγραφα θεωρητικά δοκίμια. Κι όταν στα 48 μου έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα, κι έπειτα τα υπόλοιπα, δεν άλλαξα. Εξακολουθώ να αισθάνομαι όπως ένας αθλητής ποδηλάτης, ο οποίος κάπου-κάπου οδηγεί αυτοκίνητο».

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αξίζει να τεντώσουμε τις κεραίες μας για να την παρακολουθήσουμε στις «Κεραίες της εποχής μας» που επιστρέφει απόψε στη συχνότητα της ΕΡΤ. Μία εκπομπή που δικαιολογημένα εμπεριέχεται στο πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε