Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

“Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι”

Η ταινία που είναι μία παραγωγή της Alexandros Film προβλέπεται να διανεμηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο το φθινόπωρο του 2012.

Μετά την καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία του « Ελ Γκρέκο», ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής ετοιμάζει μία νέα φιλόδοξη ταινία, με τίτλο «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», με θέμα την άγνωστη, και θυελλώδη ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη, που έμαθε στην υφήλιο το χαβιάρι.

Η ζωή του Έλληνα ναυσιπλόου και ευεργέτη της Ελλάδας, Ιωάννη Βαρβάκη, η οποία ξεκινάει από τα Ψαρά, φτάνει στη Ρωσία και την αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας θάλασσας και καταλήγει στη διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την Επανάσταση του 1821, είναι η ιστορία της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή της οποίας τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με στόχο να βγει η ταινία στους κινηματογράφους τον Οκτώβρη του 2012.

Η επική αυτή ιστορία, βασίζεται στην πραγματική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη, ενός πειρατή που γίνεται ζάμπλουτος έμπορος χαβιαριού στη Ρωσία και δεν σταματά να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε εμπόδιο για την απόκτηση χρήματος, εξουσίας και πολιτικής επιρροής, για να χαρίσει στο τέλος όλα του τα υπάρχοντα στο όνομα της αγάπης.

Η ήδη πολυσυζητημένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, “Ο θεός αγαπάει το χαβιάρι” θα γυριστεί υπό την “ομπρέλα” της Sony Pictures. Η συνεργασία της Sony με τον Γιάννη Σμαραγδή ανακοινώθηκε επισήμως χθες το απόγευμα από τον σκηνοθέτη και τους συνεργάτες του σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο King George.

«Οι μεγάλες ιστορίες πρέπει να λέγονται. Είδα τον Γιάννη Σμαραγδή και κατάλαβα το πάθος του για την ταινία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Sony Pictures Home Entertainment, Ματ Μπράουν δηλώνοντας σίγουρος για την δημιουργία μιας ταινίας που θα προβάλλει το ελληνικό πνεύμα.

«Αυτό το έργο με τις αξίες που το διέπουν θ’ ακουμπήσει πολλές ψυχές στους δύσκολους καιρούς που έρχονται. Τα μεγάλα πρόσωπα με τα μεγάλα βάσανα δίνουν δύναμη στους μικρότερους να υπάρχουν» τόνισε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής μιλώντας για την ταινία.

«Στους καιρούς του μεγάλου πόνου χρειαζόμαστε έργα με θετικά πρόσωπα που μπορούν να μας δώσουν δύναμη ν’ αντέξουμε. Ο κινηματογράφος που είναι η μεγάλη τέχνη των καιρών μας μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά πάνω στον άνθρωπο, να του μαλακώσει την ψυχή, να του απαλύνει τον πόνο και να του δώσει δύναμη να υπάρξει» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Σμαραγδή «το μέλλον της ανθρωπότητας είναι το παρελθόν της» και ειδικότερα «το θετικό παρελθόν της». «Τώρα διανύουμε αυτόν τον βάρβαρο μεσαίωνα ο οποίος όμως θα περάσει, θα φύγει. Είναι σημαντικό να βρίσκει κανείς από το παρελθόν τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για το μέλλον. Ο Βαρβάκης ήταν ένας άνθρωπος της προσφοράς που έπραττε υπέρ των άλλων και χάρισε τα πάντα. Σήμερα το έχουμε ξεχάσει αυτό. Ξεχάσαμε ότι είμαστε εδώ για τους άλλους» είπε ο Γιάννης Σμαραγδής μιλώντας για την προσέγγιση του Βαρβάκη ως “αγίου” όπως τον αποκάλεσε.

Ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας θα γίνει σε ρωσικά εδάφη. Η Ρωσία άλλωστε είναι συμπαραγωγός χώρα. «Το γεγονός ότι στην συγγραφή του σεναρίου έχουν συνεργαστεί και Ρώσοι ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίου συμμετέχουμε στην παραγωγή» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος παραγωγός Fedor Popov.

Παρόν στην συνέντευξη τύπου ήταν και ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος θα έχει έναν ρόλο-κλειδί στην ταινία. Στενός φίλος του Γιάννη Σμαραγδή ο Λάκης Λαζόπουλος είχε παίξει βασικό ρόλο και στην αμέσως προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη, τον “Ελ Γκρέκο”. «Ως τώρα μόνον την Βαρβάκειο αγορά και την Βαρβάκειο σχολή γνώριζα» είπε ο ηθοποιός. «Εμείς οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει να περπατάμε στα ταβάνια, γιατί ενώ έχουμε σημαντικά πρόσωπα να προβάλλουμε και σημαντικές ιστορίες να πούμε, τα τελευταία χρόνια συμπεριφερόμαστε σαν να μην μας ξέρουμε. Δεν ξέρουμε ότι υπήρξαμε» συνέχισε ο Λάκης Λαζόπουλος.

«Είναι πολύ σημαντική η ιστορία του Βαρβάκη. Έχουμε στα χέρια μας ένα πάρα πολύ καλό σενάριο, και έχουμε και την θέληση αυτήν την ιστορία να την προβάλλουμε προς τα έξω. Εξάλλου, πρόσωπα σημαντικά της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας όπως ήταν ο Βαρβάκης είναι εκείνα που φανερώνουν την ψυχή του Έλληνα διαχρονικά» κατέληξε.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το ποιοι θα στελεχώσουν το καστ της ταινίας, είπε μόνο ότι θα αποτελέσει συνδυασμό διεθνών και Ελλήνων καταξιωμένων πρωταγωνιστών.

Για την ταινία μίλησαν ακόμα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός, ο Γενικός Διευθυντής της Sony Pictures Home Entertainment Hellas Κώστας Τριανταφυλλίδης, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Feelgood Entertainment Ειρήνη Σουγανίδου και η παραγωγός της Alexandros Film Ελένη Σμαραγδή.

Η ταινία που είναι μία παραγωγή της Alexandros Film προβλέπεται να διανεμηθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο το φθινόπωρο του 2012 από την κινηματογραφική εταιρεία Feelgood Entertainment, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο της Sony, Sony Pictures Home Entertainment Hellas.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε