Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Οι αντιδράσεις της ΕΡΤ στην πρόκληση των Σκοπίων

Οι αντιδράσεις της ΕΡΤ στην πρόκληση των Σκοπίων

Η δημόσια τηλεόραση αδυνατεί να πάρει θέση

 Σάλος έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό με την προβολή του video clip των Σκοπίων για τη Eurovision. Στο τέλος του εν λόγω video clip φαίνεται με μεγάλα έντονα γράμματα η λέξη «MACEDONIA», κάτι που όπως είναι λογικό έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις αφού οι σκοπιανοί εκμεταλλεύονται για ακόμα μία φορά το φεστιβάλ της Eurovision για πολιτική προπαγάνδα.

Από τη μεριά της η ΕΡΤ, που είναι υπεύθυνη στην Ελλάδα για το διαγωνισμό της Eurovision στη χώρα μας, δεν μπορεί να αντιδράσει και να ζητήσει από την EBU την απαγόρευση του video clip αφού αυτό δεν είναι το επίσημο video clip της Fyrom.

Συγκεκριμένα, στις 22 Μαρτίου στο Όσλο, πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση των εθνικών αποστολών από τις χώρες που συμμετέχουν στη Eurovision. Οι εκπρόσωποι της κάθε χώρας παρέδωσαν λοιπόν, ως όφειλαν, το video clip του διαγωνιζόμενου τραγουδιού τους.

Το video clip που παρέδωσε η Fyrom δεν είναι το συγκεκριμένο video clip αλλά άλλο και στο οποίο δεν φαίνεται πουθενά η λέξη «Macedonia». Αυτό το video clip, που παρέδωσαν στις 22 Μαρτίου είναι και το επίσημο video clip των σκοπιανών. Από κει και πέρα, το τι θα χρησιμοποιήσουν στις εμφανίσεις που θα κάνουν σε όποια χώρα πάνε, είναι δική τους απόφαση και δεν αντίκειται στους κανόνες της EBU.

Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα η ελληνική επιτροπή κατέθεσε στην EBU το video clip με τον Γιώργο Αλκαίο από τη βραδιά επιλογής του τραγουδιού αφού μέχρι τις 22 Μαρτίου δεν είχε γυριστεί ακόμα το video clip που γύρισε ο ίδιος ο Αλκαίος. Αυτό λοιπόν το video clip, από τη βραδιά της επιλογής, είναι και το επίσημο video clip της χώρας μας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι η EBU θέλει και ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης των video clip από τις διαγωνιζόμενες χώρες προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η διοργάνωση. Με τα επίσημα video clip δηλαδή, μπορούν να γνωρίζουν τι είδους τραγούδι είναι το κάθε ένα από τα υποψήφια.

Οπότε, όπως είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς, η ΕΡΤ δεν μπορεί να κάνει τίποτα αφού τα Σκόπια δεν παραβιάζουν κανέναν κανόνα. Βέβαια, ίσως θα έπρεπε να υπάρξει μία επιστολή διαμαρτυρίας από την κρατική τηλεόραση προς την EBU που να αναφέρει ότι η Fyrom χρησιμοποιεί το φεστιβάλ της Eurovision για να κάνει πολιτική προπαγάνδα, κάτι που αντίκειται στους σκοπούς του φεστιβάλ, σύμφωνα με τους οποίους είναι η «γιορτή των ευρωπαϊκών χωρών». Και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsit, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτής της επιστολής.
 

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε