weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»!

«Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»! | Newsit.gr

Η νέα αυτή φιλόδοξη παραγωγή κάνει πρεμιέρα απόψε στις 23:15, βοηθώντας μας να θυμηθούμε το έργο εκείνων των Ελλήνων που έζησαν, δημιούργησαν και μεγαλούργησαν τον εικοστό αιώνα και οι οποίοι συνεχίζουν να μας κάνουν υπερήφανους σε όλο τον κόσμο!

Δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ένα Λένιν, ένα Όσκαρ, παγκόσμια αναγνώριση και βέβαια, μουσικές εξαίσιες ενός αθέατου θιάσου, όπως θα έλεγε και ένας από αυτούς τους μεγάλους Έλληνες, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, τραγούδι και ποίηση, ζωγραφική και πεζογραφία, η συναρπαστική αναζήτηση μιας «Ιθάκης» μέσα από τις γνωστές, αλλά και άγνωστες πτυχές της ζωής των θρυλικών εκείνων δημιουργών.

Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Καζαντζάκης, Μαρία Κάλλας, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Μελίνα Μερκούρη, Βασίλης Τσιτσάνης.

Μέσα από τα δέκα αυτά αφιερώματα, οι τηλεθεατές θα γίνουν μάρτυρες των κορυφαίων στιγμών τους, μα και των δοκιμασιών τους. Θα δουν εικόνες και θα ακούσουν ήχους από μια Ελλάδα άλλων χρόνων, θα αναβιώσουν ατμόσφαιρες και εποχές μέσα από τις μαρτυρίες όλων όσοι έζησαν τις θρυλικές αυτές μορφές από κοντά, μέσα από σπάνιο και ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό, και περιπλανήσεις στις πατρίδες των παιδικών τους χρόνων, αφηγήσεις και καταθέσεις πάνω στο έργο και την προσωπικότητα, πάνω στον δημιουργό, πάνω στον ίδιο τον άνθρωπο του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου, που άφησε ένα βαθύ, ανεξίτηλο αποτύπωμα όχι μόνον μέσα στο χρόνο αλλά και στις καρδιές μας.
Το πρώτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη και το πορτρέτο του παρουσιάζει ο Γιώργος Κιμούλης.

Σμύρνη, Αθήνα, Παρίσι, Αλεξάνδρεια, Λονδίνο, το οικογενειακό σπίτι στην Πλάκα, το γραφείο στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι εξοχές του Πόρου και της Αίγινας, η Κύπρος υπάρχουν ως μια διαδοχή εμπειριών ταυτισμένων απόλυτα με την εκάστοτε ποιητική του παραγωγή.

Πώς ένα ωριαίο πορτρέτο του μπορεί να βοηθήσει το έργο του και τους δυνητικούς αναγνώστες του να απελευθερωθούν από τέτοιες σχηματικές αντιλήψεις; Ήταν ο Σεφέρης πραγματικά αυτός ο απρόσιτος σοβαρός κύριος που από νεαρός έδειχνε ήδη κατά κάποιο τρόπο μεσήλικας; Ήταν ένας άκαμπτος στη συμπεριφορά διπλωμάτης; Κάποιος με απόλυτο έλεγχο της ζωής και των κανόνων της;

Το πορτρέτο έρχεται να ορίσει νέα αφετηρία στην ανάγνωση του προσώπου «Σεφέρης» και να προτείνει αυτή την αφετηρία σαν θεμέλιο μιας σχέσης των θεατών με την ποίησή του. Ο παρουσιαστής Γιώργος Κιμούλης, επιχειρεί να ξεδιπλώσει το πορτρέτο πάνω σε ένα χάρτη πόλεων και τόπων.

Πάνω απ’ όλα όμως, το πορτρέτο θεμελιώνεται πάνω σε μια σειρά από αντιθετικά δίπολα. Η ποιητική φύση απέναντι στην καταπιεστική επιβολή μιας καριέρας διπλωμάτη, το ασφυκτικό αστικό σκηνικό της Σμύρνης απέναντι στην ελευθερία των καλοκαιρινών διακοπών στην Σκάλα του Βουρλά, η έλξη για τον μοντερνισμό απέναντι στους δεσμούς με την ελληνική παράδοση, η εκφραστική υπεκφυγή απέναντι στην πρόκληση της απόλυτης έκθεσης, είναι μερικές από τις καθοριστικές συγκρούσεις που συντελέστηκαν εντός του Σεφέρη και που από την έκβασή τους σφραγίστηκε εντέλει η ποίησή του.

Αυτές οι άγνωστες συγκρούσεις απασχολούν το πορτρέτο παρουσιάζοντας έναν Σεφέρη πέρα από την ακαδημαϊκή, «απολιθωμένη» εικόνα που έχει κυριαρχήσει, έναν Σεφέρη ανθρώπινο, «κανονικό», κυνηγημένο από τους φόβους, τους εφιάλτες, τα πάθη, τις αδυναμίες του, τις παιδικές μνήμες.

Για το σπουδαίο ποιητή μιλούν οι : Άννα Λόντου, κόρη της συζύγου του Σεφέρη Μαρώς, ο πανεπιστημιακός, συγγραφέας και βιογράφος του Σεφέρη Ρόντρικ Μπίτον, ο Έντμουντ Κήλυ, πανεπιστημιακός, συγγραφέας και μεταφραστής του Σεφέρη, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο συγγραφέας Σάββας Παύλου.

Την ευθύνη για την παραγωγή έχει η Λία Παρασκευά, η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Μαχαίρα, το σενάριο των Νατάσα Σέγκου-Κώστα Μαχαίρα και τη δημοσιογραφική έρευνα έχουν κάνει οι Λία Παρασκευά – Όλγα Σελλά.
Απόψε στις 23:15, μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, θυμόμαστε τους «Έλληνες του Πνεύματος και τηςΤέχνης» με το Γιώργο Σεφέρη να μας θυμίζει πως «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»! Κι ίσως, μέσα από αυτά τα αφιερώματα, αντιληφθούμε ότι αν θέλουμε να έχουμε μέλλον, πρέπει να κρατήσουμε αναλλοίτωτα σημαντικά κομμάτια του παρελθόντος…!

#TAGS MM