Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Προσπαθεί να ξεχρεώσει το αεροσκάφος που ναύλωσε για να σώσει το παιδί της

Προσπαθεί να ξεχρεώσει το αεροσκάφος που ναύλωσε για να σώσει το παιδί της

Αναγκάστηκε να ναυλώσει ιδιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρει στην Αθήνα το παιδί της που έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση και έκτοτε αγωνίζεται α ξεχρεώσει το μίσθωμα.

Την ίδια ιστορία έχουν βιώσει αρκετοί κάτοικοι των νησιών της άγονης γραμμής όπως η οικογένεια στην Αστυπάλαια που μιλά στην εκπομπή «60’ Ελλάδα». Για τις ανάγκες της εκπομπής του στον ALPHA ο Νίκος Μάνεσης ταξίδεψε στο νησί των Δωδεκανήσων και όπως μου είπε «η Αστυπάλαια είναι ένα νησί της άγονης γραμμής που κάθε άλλο παρά άγονο είναι. Δηλαδή, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί του, υπάρχει μονίμως ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους. Δεν τους πτοεί το γεγονός ότι δεν έχουν γιατρούς γιατί παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, όπως έκανε μια μάνα για το παιδί της όταν μια απλή σκωληκοειδίτιδα εξελίχθηκε σε περιτονίτιδα. Τι έκανε; Ναύλωσε ιδιωτικό αεροσκάφος για τη μεταφορά τους παιδιού της σε νοσοκομείο και μέχρι τώρα προσπαθεί να το ξεχρεώσει. Επίσης, τους κατοίκους της Αστυπάλαιας δεν τους πτοεί το γεγονός ότι δεν έχουν Πυροσβεστική υπηρεσία στο νησί. Γιατί; Γιατί οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν κάνει πυροσβεστική ομάδα διάσωσης. Βλέπεις; Δεν αφήνουν τίποτα στη μοίρα, όλα τα παλεύουν».

Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους που βλέπουν καθημερινά οι κάτοικοι του νησιού είναι η ανταμοιβή τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για αυτό και όπως διαπίστωσε ο Νίκος Μάνεσης κατά το οδοιπορικό του στο νησί «πολλοί επιλέγουν την Αστυπάλαια για να στήσουν τη ζωή τους εκεί. Κάποιοι επιστρέφουν στο νησί λόγω καταγωγής και κάποιοι άλλοι επειδή το είχαν επισκεφθεί στις διακοπές τους και τους άρεσε πολύ. Πολύ κόσμος μετοικίζει στην Αστυπάλαια και κάνει ό,τι δουλειά θέλεις. Έτσι λοιπόν, έχουμε τον Αυστραλό κρεοπώλη, έχουμε τον κουρέα μουσικό, έχουμε τον Πειραιώτη ιδιοκτήτη μπαρ, ο οποίος κάνει και ραδιοφωνική εκπομπή στον τοπικό Ρ/Σ, έχουμε την Αγγλίδα τουρίστρια σερβιτόρα, που ήρθε πριν από 18 χρόνια στο νησί και έγινε τελικά μόνιμος κάτοικος. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δίνουν μια διαφορετική νότα και δημιουργούν ένα διαφορετικό κλίμα. Όσοι ζουν στην Αστυπάλαια έχουν πολλά ταλέντα. Θα ξεχωρίσω την 25χρονη γιατρό που κάνει το αγροτικό της και η οποία συμμετέχει σε θεατρική ομάδα και διδάσκει χορό στα πιτσιρίκα στο νησί», σημειώνοντας πως «επειδή οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι πολύ λίγοι, εισάγουν εργαζόμενους. Από τον απλό σερβιτόρο μέχρι τον υπάλληλο του ξενοδοχείου. Βρήκαμε, λοιπόν, πάρα πολλούς Αθηναίους από τον Κορυδαλλό, από τα Πατήσια, από τη Νίκαια που πήγαν στην Αστυπάλαια για να εργαστούν, ειδικά τώρα που όλοι ετοιμάζονται για την Πασχαλινή περίοδο. Στην Αστυπάλαια μάλιστα, επικρατεί ένα ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ανήκει σε ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα. Από διάφορες δωρεές και κληρονομιές, πάνω από 40.000 στρέμματα ανήκουν σε αυτό το ίδρυμα, το οποίο με τη σειρά του νοικιάζει στους ντόπιους αυτές τις εκτάσεις. Το ίδρυμα αυτό έχει δικό του ξενοδοχείο, έχει δικούς τους οικισμούς και όλα τα νοικιάζει, μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περιουσία. Όπως καταλαβαίνεις, η εκκλησιαστική περιουσία είναι περισσότερη από την ιδιωτική».
Περιγράφοντάς μου όσα έζησε στα γυρίσματα για την εκπομπή του στην Αστυπάλαια ο Νίκος Μάνεσης μου είπε πως «περπατήσαμε στη μαγευτική Χώρα, προϋπαντήσαμε τους πρώτους Τούρκους τουρίστες και ανηφορίσαμε προς το Κάστρο, όπου αντικρίσαμε εξαιρετικές εικόνες. Εκεί, μας αιφνιδίασε, μας σόκαρε, μας έκανε στην κυριολεξία να γουρλώσουμε τα μάτια το μοναδικό Νεκροταφείο Βρεφών που υπάρχει στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Ένας ιερός χώρος, όπου έθαβαν όσα βρέφη πέθαιναν. Εκεί είναι θαμμένα πάνω από 2.000 μωρά. Δυστυχώς, ο αρχαιολογικός χώρος είναι εγκαταλελειμμένος από την Πολιτεία όπως συμβαίνει και με άλλους εξαιρετικούς αρχαιολογικούς χώρους».

Απόψε, ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα, στις 23:45, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60΄ Ελλάδα» ξεναγεί τους τηλεθεατές στην Αστυπάλαια και οι κάτοικοι του νησιού, οι Αστυπαλίτες, μιλούν για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους τα οποία όμως αντιμετωπίζουν με σθένος παίρνοντας δύναμη από την ομορφιά του Αιγαίου πελάγους.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε