weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ψυχάρης: Περικοπή μισθών 20% στους εργαζόμενους του ΔΟΛ

Ψυχάρης: Περικοπή μισθών 20% στους εργαζόμενους του ΔΟΛ | Newsit.gr

Κάποιοι το καταφέρνουν με… κομψό τρόπο και κάποιοι άλλοι με σκληρά μέτρα εις βάρος των εργαζόμενων. Έως τώρα συνηθίζεται στις περικοπές που γίνονται να ζητείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων. Φαίνεται όμως, πως τώρα απλά… ανακοινώνεται η περικοπή από τους μισθούς χωρίς καν –για τυπικούς λόγους- να ζητείται αυτή.

Αυτό τουλάχιστον απορρέει από την ανακοίνωση που απέστειλε την Παρασκευή σε όλους τους εργαζόμενους στο «Δημοσιογραφικό Όμιλο Λαμπράκη» ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός του, Σταύρος Ψυχάρης.

Στην ανακοίνωσή του αυτή ο κύριος Ψυχάρης αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ, αναγγέλλοντας την περικοπή των αμοιβών σε όλους τους εργαζόμενους του ΔΟΛ, κατά 20% για τα επόμενα δύο χρόνια, αν και εφόσον μετά την περίοδο αυτή, επανέλθουν τα έσοδα από τις διαφημίσεις στο επίπεδο των ετών 2008-2009. Αν δεν επανέλθουν… τότε οι περικοπές θα συνεχίσουν να ισχύουν!
.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του κυρίου Ψυχάρη είναι η εξής:

«Τα άσχημα νέα προηγούνται: τα έσοδα της εταιρείας, παρά τις προσπάθειες όλων, βαίνουν συνεχώς μειούμενα.
Από το 2008 έως σήμερα τα διαφημιστικά έσοδα έχουν μειωθεί κατά 50% και πλέον, ενώ πτωτικές είναι και οι τάσεις των κυκλοφοριών σε ολόκληρο τον Τύπο.

Η κατάσταση που δημιουργείται απειλεί να στραγγαλίσει τα παραδοσιακά Μέσα Ενημερώσεως, ενώ και όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων η πορεία είναι ζημιογόνος.

Αλλά πιστεύουμε ότι θα επιβιώσουμε. Με θυσίες και σκληρή λιτότητα, αλλά θα επιβιώσουμε.

Για να σώσουμε όμως τα Μέσα Ενημερώσεως, δηλαδή εμάς τους ίδιους, είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε άμεσα τα έξοδα τόσο ώστε να καλύπτονται από τα μειωμένα έσοδα.

Αρχίζουμε εκδοτικές μεταβολές για να έχουμε οικονομία στο χαρτί και στις εκτυπώσεις, για να απαλλαγούμε από το υπερβολικό κόστος των «δώρων» που έχουν διαλύσει τα Μέσα Ενημερώσεως στα πλαίσια ενός άκριτου και καταστροφικού ανταγωνισμού και γενικώς μειώνουμε όλα τα έξοδα – ακόμη και τις αγορές ξένων εντύπων περιορίζουμε.
Χρειαζόμαστε όμως και άλλες περικοπές. Εξετάσαμε διάφορες λύσεις, αποκλείοντας καταρχήν τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων. Καταλήξαμε στην απόφαση να ζητήσουμε από όλους περιορισμό των αποδοχών τους – ελπίζουμε προσωρινό.

Από 01/12/2011 όλες οι αμοιβές μειώνονται κατά 20% με ελάχιστο όμως ύψος μισθού μετά τις περικοπές τα 1.200 ευρώ.

Η μείωση αυτή ισχύει για δύο έτη: οι αποδοχές θα επανέλθουν στα σημερινά επίπεδα εντός δύο ετών αν τα έσοδα από διαφημίσεις επιστρέψουν στα επίπεδα των ετών 2008-2009.

Ανεξαρτήτως αυτού, εάν υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΙΗΕΑ η εταιρεία θα την αποδεχθεί και θα αναπροσαρμόσει κατά τις προβλέψεις της τις αποδοχές των εργαζομένων της.»

Να υπενθυμίσουμε ότι την προηγούμενη Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε και πραγματοποίησε 3ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 14.00 μέχρι τις 17.00 σε όλα τα μέσα του ΔΟΛ διαμαρτυρόμενο για τις μαζικές απολύσεις, ζητώντας την ανάκληση όλων των απολύσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα στον «ΔΟΛ».

Γρηγόρης Μελάς

#TAGS MM