Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Στο κόκκινο οι σχέσεις κυβέρνησης με ΠΟΣΠΕΡΤ για την ΕΡΤ

Στο κόκκινο οι σχέσεις κυβέρνησης με ΠΟΣΠΕΡΤ για την ΕΡΤ

Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης του Ν/Σ για την ΕΡΤ κυκλοφόρησε από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ένα non paper με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει το αρμόδιο υπουργείο με σκοπό την αντιμετώπιση της παθογένειας του παρελθόντος στην κρατική τηλεόραση.

Τα σχέδια όμως της κυβέρνησης με το Ν/Σ είχαν ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ που σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Επαναλειτουργεί η ΕΡΤ ή αλλάζει όνομα το έκτρωμα ΝΕΡΙΤ» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Θεωρούμε θετικό το ότι αναρτήθηκε για δημόσιο διάλογο το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ και μας απασχόλησε ιδιαίτερα.
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε μετά από ενδελεχή μελέτη του Σχεδίου Νόμου και πριν καταθέσουμε στο λαό, στη Βουλή και τους εργαζομένους της τις αναλυτικές προτάσεις μας στο Νομοθετικό Κείμενο που… Κατάρτισε; (ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ…ΝΕΡΙΤ! εκτός του Εποπτικού Συμβουλίου ) η Κυβέρνηση, από ΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΩΝ, τις πρωταρχικές αντιρρήσεις μας σε αυτό:

Δεν υπηρετεί τη δημοκρατία μας και το δημόσιο διάλογο για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα η διαβούλευση ΩΡΩΝ που δυστυχώς επιλέχθηκε.

Οι συντάκτες του σχεδίου αυτού μας εξέπληξαν με την προχειρότητα και την ασάφεια (δημιουργική η όχι) προσέγγισης στα θεσμικά και νομικά ζητήματα αλλά και τη χρησιμοποίηση του Ν.4173 και αναπαράγουν το αποτυχημένο μόρφωμα-έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ.

Αντί λοιπόν να τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νομός της ΕΡΤ, ώστε ‘’να μην υπάρχουν παθογένειες’’ κατά την κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις , ΕΠΙΛΕΧΤΗΚΕ να τροποποιηθεί (;) ο ιδρυτικός νομός έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ (στην ουσία είναι ΑΥΤΟΥΣΙΟΥΣ! ) που κατάργησε την ΕΡΤ – ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ από την σημερινή κυβέρνηση!

Αυτό λέγεται ΝΕΑ ΑΡΧΗ, ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ !

Αποδέχεται ως νόμιμο το ΜΑΥΡΟ και το ’’ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ κλείσιμο της ΕΡΤ’’ με τον κατάπτυστο τρόπο που αυτό έγινε, με το πραξικόπημα της φαύλης και φασίζουσας συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, του μαύρου της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου, τη καταπάτηση του συντάγματος και των ευρωπαϊκών θεσμών και έτσι υπήρξε η ‘’ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ’’ που παραμένει ως ΜΑΥΡΗ!

Αποδέχεται την νομιμότητα του ΑΝΟΜΟΥ μορφώματος της ΝΕΡΙΤ.
Γκρίζο μετά το μαύρο. Η πολυπόθητη επιστροφή στο άσπρο δεν θα ‘ρθει!

Οι εργασιακές σχέσεις αναβιώνουν χωρίς όμως ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ το μισθολόγιο, το βαθμολόγιο, το θεσμικό πλαίσιο των μέχρι σήμερα ΣΣΕ, το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΡΤ και πότε και πως θα αναγνωριστούν, εν τοις πράγμασι, οι 22 και πλέον μήνες εργασίας και αυταπάρνησης των διωκόμενων εργαζόμενων της ΕΡΤ.
Επαφίενται “ενδεχομένως” στον πατριωτισμό μιας υπουργικής απόφασης.

Δεν καθορίζονται στο σχέδιο νόμου οι δομές της ΕΡΤ της 11/6/2013 όπως οι αποφάσεις και εξαγγελίες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η ΕΡΤ επαναλειτουργεί χωρίς δομές και πανελλαδικό εύρος των δραστηριοτήτων της, χωρίς να καθορίζεται η λειτουργία των περιφερειακών Ρ/Σ των δικτύων εκπομπής της δομής και της αυτοτέλειας της ΕΤ3. Παραπέμπει στις αποφάσεις του Δ.Σ με την δαμόκλειο σπάθη όμως, του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού αφού αφαιρούν από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ, 100 εκατ. ευρώ, παράνομα και καταχρηστικά, που έχουν υπολογιστεί στο …ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ του προϋπολογισμού 2015 της απελθούσας φαύλης συγκυβέρνησης και επιπλέον υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην ΝΕΡΙΤ.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη διαφημίσεων – ούτε καν στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα!
Έτσι επέρχεται ο στραγγαλισμός σε δομές, πρόγραμμα και τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείτε για την εύρυθμη και ανταποδοτική λειτουργία της .
Δεν υπάρχει οργανόγραμμα, κανονισμός προσωπικού, υπηρεσιακά συμβούλια κ.α. και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι με μεταβατική διάταξη θα προβλεπόταν προσωρινή επαναφορά των ισχυόντων στην ΕΡΤ.Αντίθετα «καταρτίζονται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο» ΧΩΡΙΣ συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μας.
Δεν αναφέρεται, παρότι το ζητήσαμε, η ασφάλιση στο ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΟ .

Δεν αναφέρει τίποτα για τους συναδέλφους συμβασιούχους που δούλευαν στην ΕΡΤ πρίν το «μαύρο» και έκαναν την επιλογή να παραμείνουν στον αγώνα, αυτοί όπως φαίνετε δεν έχουν θέση στην ΕΡΤ. Οι δεκάδες αλληλέγγυοι πανελλαδικά που κρατούν ανοιχτή την ΕΡΤ δεν υπάρχουν πουθενά, ούτε μέριμνα για τις οικογένειες (πρόσληψη ενός μέλους Α βαθμού ) των 17 νεκρών μας παρότι πιέσαμε πιεστικά και δόθηκε υπόσχεση ότι κάποια μπορεί να προβληθούν».

Κι ενώ οι σχέσεις της κυβέρνησης με την ΠΟΣΠΕΡΤ φαίνεται ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο χθες λοιπόν όπως ανέφερα κυκλοφόρησε non paper με τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο υπουργείο και στα οποία περιλαμβάνονται:

1. Κατάργηση προνομίων, περικοπή της σπατάλης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, καθώς και των κρυφών αμοιβών. Ουσιαστικός οικονομικός έλεγχος των πεπραγμένων του παρελθόντος.

2. Πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου μετά από δημοσίευση προκήρυξης και εφαρμογή των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.

3. Οι όροι του βαθμολογικού και μισθολογικού καθεστώτος του προσωπικού που θα προσλαμβάνεται θα καθορίζονται με επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Προσωπικό με συμβάσεις έμμισθης εντολής θα επιλέγεται μετά από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

4. Η ανάθεση έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα πραγματοποιείται μετά από δημόσια προκήρυξη στον ιστότοπο της ΕΡΤ.

5. Το κόστος έργων και υπηρεσιών που ανατίθενται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού.

6. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

7. Τα 2 μέλη του ΔΣ εκ των εργαζομένων εκλέγονται με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία των εργαζομένων της ΕΡΤ.

8. Η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ είναι ασυμβίβαστη με άλλο δημόσιο αξίωμα, θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σε διοίκηση συνδικαλιστικών ενώσεων.

9. Θεσμοθετείται κοινωνικός έλεγχος της ΕΡΤ με την – για πρώτη φορά υποχρεωτική – συγκρότηση των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου ανά περιφέρεια.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει σκοπό έως τα τέλη Απριλίου η κρατική τηλεόραση να επαναλειτουργήσει ως ΕΡΤ, ενώ ήδη έχει γίνει συνάντηση με πρόσωπα που θα αναλάβουν το «τιμόνι» της. Στην ηγετική πυραμίδα που σκοπεύει να θέσει η κυβέρνηση στην ΕΡΤ αλλά και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης φαίνεται ότι θα είναι και πρόσωπα από τη ΝΕΡΙΤ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ακόμα πιο έντονη αντίδραση από τη ΠΟΣΠΕΡΤ ενισχύοντας την άποψή τους για ταύτιση ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ. Εύλογα λοιπόν θεωρείται ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα… συμβιώσουν στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής αυτοί που είναι τώρα εκεί με αυτούς που θα επιστρέψουν…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε