Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

STOP στους ανήλικους στην TV

Η υπόδειξη του ΕΣΡ που… αντικαθιστά τους καθηγητές!

Απαγορευτικό στους μαθητές που συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές αποφάσισε να βάλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Με υπόδειξη του, το ΕΣΡ γνωστοποιεί στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ότι:

«επειδή πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί προσκαλούν ως ακροατήριο ψυχαγωγικών ή άλλης κατηγορίας εκπομπών μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου το περιεχόμενο των εκπομπών αυτών ενδέχεται να έχει δυσμενή επίδραση στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Να μη χρησιμοποιούν ως ακροατήριο ανήλικους όταν το περιεχόμενο ψυχαγωγικής ή άλλου χαρακτήρα εκπομπής λόγω της συγκεκριμένης θεματολογίας κατά την ημέρα μετάδοσης ενδέχεται να παραπέμπει στην δεύτερη (κατάλληλο – επιθυμητή η γονική συναίνεση), στην τρίτη (κατάλληλο – απαραίτητη η γονική συναίνεση) ή ακόμη και στην τέταρτη κατηγορία (κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 ετών) κατάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση 6138/2000 «Κατάταξη και σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων».

Η «υπόδειξη» είναι και μία καλή αφορμή ώστε όσοι την παραβούν να το… πληρώσουν ακριβά. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το ότι το ΕΣΡ… αντικαθιστά (ή… κοντράρει?) τους εκπαιδευτικούς που –ως οι κύριοι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των μαθητών- τους πηγαίνουν φαίνεται σε εκπομπές που δεν πρέπει να πηγαίνουν.

Γιατί, πέρα από τα πρόστιμα, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τις υποχρεώσεις τους αυτοί που επιβάλλεται να το κάνουν. Κι αν το ΕΣΡ έχει αντίθετη άποψη από τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών, το θέμα πρέπει να λυθεί από πιο ψηλά κι όχι από τις εκπομπές και τα κανάλια!

Γρηγόρης Μελάς

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε