Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Συγκλονιστικές φωτογραφίες δουλεμπορίου από τη «Νέα Μανωλάδα»

Συγκλονιστικές φωτογραφίες δουλεμπορίου από τη «Νέα Μανωλάδα»

Πριν από λίγο καιρό ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε περιοχή κοντά στο Μεσολόγγι.

Μετά από καταγγελία που έκαναν δύο μετανάστες η αστυνομία ανακάλυψε κύκλωμα που «στρατολογούσε» άτομα από χωριά της Ρουμανίας και τα μετέφερε σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στο Μεσολόγγι, όπου εργάζονταν και ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η είδηση «αναβίωσε» όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας στη Μανωλάδα Ηλείας. Οι εικόνες ντροπής έρχονται ξανά στο προσκήνιο, μέσα από την εκπομπή «60΄Ελλάδα», ενώ οι άνθρωποι που βίωσαν τις σκληρές κι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας μιλούν στον Νίκο Μάνεση και η κάμερα της εκπομπής καταγράφει αυτά που κάποιοι προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφά.

Στο χωριό Αιτωλικό, η εκπομπή εστίασε στην παράνομη διακίνηση Ρουμάνων, οι οποίοι εργάζονταν στις καλλιέργειες μανταρινιών. Η κάμερα μπήκε στα κλουβιά από τσίγκο, όπου στοιβάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες, γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι μέσα στο τσουχτερό κρύο και κατέγραψε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων θυμάτων ενός σύγχρονου δουλεμπορίου.

Οι πρωταγωνιστές – θύματα της εκμετάλλευσης του κυκλώματος που δρούσε στην περιοχή μιλούν στον Νίκο Μάνεση λέγοντας πως τους υποσχέθηκαν μεροκάματο, το οποίο όμως, δεν τους δίνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η συλλογή στα μανταρινοχώραφα. Τους υποσχέθηκαν δωρεάν φαγητό, αλλά τους δίνουν μανταρίνια και ψωμί. Τους υποσχέθηκαν δωρεάν ύπνο αλλά τους νοικιάζουν μισογκρεμισμένες αποθήκες.

Εκτός όμως, από τις συγκλονιστικές εικόνες και μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων που κάποιοι κι όχι η πλειοψηφία των κατοίκων εκμεταλλεύτηκαν, ο Νίκος Μάνεσης για το οδοιπορικό του στο Μεσολόγγι μου είπε πως «είναι η ιερά πόλη λόγω του ’21 και της Εξόδου, το Μεσολόγγι που ζει από τα ψάρια, το Μεσολόγγι που είναι η πόλη των ποδηλάτων, διότι είναι επίπεδη και όλοι έχουν από ένα ποδήλατο, είναι παράλληλα και η πόλη της εγκατάλειψης, διότι καταρρέει αυτή τη στιγμή επειδή δεν υπάρχει τουριστική ανάπτυξη, κλείνουν τα ΤΕΙ άρα φεύγουν οι χιλιάδες φοιτητές και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην τοπική οικονομία. Είναι πλέον η πόλη των ενοικιαστηρίων και των λουκέτων, μια πόλη που αρχίζει να βιώνει τώρα την κρίση. Μια πόλη η οποία σβήνει»! Οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους με την απόφαση τα ΤΕΙ να απορροφούνται από την Πάτρα και έτσι να χάνεται μία σημαντική πηγή εσόδων για την πόλη.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που δεν το βάζουν κάτω και μάλιστα όπως μου είπε ο δημοσιογράφος «Και σε αυτή την πόλη όμως, παρά την κρίση και τα προβλήματα, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν, που έχουν  ιδέες. Πήγαμε για παράδειγμα στις αλυκές, περπατήσαμε σε βουνά αλατιού που μοιάζουν με βουνά χιονιού. Είναι το αλάτι που φτάνει στο σπίτι μας, το αλάτι που παστώνουν τα περίφημα χέλια. Τα χέλια και το αυγοτάραχο είναι η βασικότερη παραγωγή της περιοχής. Επίσης βρήκαμε ένα καταπληκτικό εκτροφείο αλόγων επιδείξεων. Η κάμερα κατέγραψε τα άλογα που κάνουν απίστευτα ακροβατικά!».

Απόψε, στις 23:45, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα»,στον ALHA, μας ξεναγεί στο Μεσολόγγι, καταγράφοντας με την κάμερα της εκπομπής του εικόνες ντροπής, προϊόν ορισμένων, αλλά και τους αγώνες των πολλών για επιβίωση!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε