weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Συνεχίζεται η κόντρα ΕΡΤ –Παναγόπουλου

Συνεχίζεται η κόντρα ΕΡΤ –Παναγόπουλου
Με ανακοινώσεις και δελτία Τύπου συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου και της τωρινής διοίκησης της κρατικής τηλεόρασης.
 
Η κάθε πλευρά παρουσιάζει τα δικά της επιχειρήματα για το τι συνέβη στην ΕΡΤ κατά την πενταετία 2004-2009 που είναι αλήθεια ότι δόθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά στην κρατική τηλεόραση και σε ορισμένους εργαζόμενούς της. Αλήθεια επίσης είναι ότι παρά τα χρήματα αυτά η ΕΡΤ δεν έκανε κάποιο σπουδαίο έργο που άφησε… ιστορία. Αντίθετα, η τωρινή διοίκηση ισχυρίζεται –και θα έχει κάθε λόγο και στοιχείο για να το κάνει αυτό- πως άφησε αρκετά χρέη!
 
Το δελτίο Τύπου λοιπόν που κυκλοφόρησε ο κύριος Παναγόπουλος (και μάλιστα μέσω του γραφείου Τύπου του ΣΚΑΪ, στο οποίο τώρα είναι διευθύνων σύμβουλος) αναφέρει τα εξής:
 
«Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του έργου που συντελέστηκε την πενταετία 2004-2009 στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η απαξίωση που υποκρύπτει σαφώς πολιτικές σκοπιμότητες, έφτασε σήμερα στην χυδαιότερη μορφή της.
Με απόφαση του σημερινού Δ.Σ .της ΕΡΤ αναρτήθηκαν στο Ραδιομέγαρο πίνακες με καθ’ όλα νόμιμες πρόσθετες αμοιβές 170 εργαζομένων της ΕΡΤ, δημοσιογράφων, τεχνικών, στελεχών διοίκησης, μάρκετινγκ, κτλ.
Η ενέργεια αυτή πέραν του ότι παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα επαγγελματιών, όσων έχουν εργαστεί ή συνεχίζουν να εργάζονται στην ΕΡΤ, παραποιεί την αλήθεια και καλλιεργεί καθεστώς προγραφών, προσβάλλει προσωπικότητες και τον επαγγελματισμό ανθρώπων υπονομεύοντας την δημόσια Ραδιοτηλεόραση.
Επί της ουσίας των δημοσιοποιηθέντων, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
α) η δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων αμοιβών έχει ερευνηθεί και κριθεί το 2007 από την εισαγγελική αρχή -κατόπιν καταγγελιών και πάλι τότε- ως απολύτως νόμιμη διαδικασία. Εξεδόθη μάλιστα απαλλακτικό βούλευμα αποδεικνύοντας περίτρανα το ανυπόστατο των σχετικώς καταγγελλομένων.
β) ορισμένες από τις πρόσθετες αμοιβές που δόθηκαν στην προαναφερθείσα περίοδο προβλέπονταν σε συμβάσεις στελεχών της ΕΡΤ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 2002.
γ) Είναι πεποίθηση μου ότι αν το Δημόσιο θέλει στελέχη ισάξια με αυτά του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει να τα ανταμείβει τουλάχιστον αντιστοίχως.
Επί πολλούς μήνες παρέμεινα σιωπηλός όχι επειδή δεν είχα επιχειρήματα, αλλά διότι ανέμενα ότι οι επιθέσεις εντάσσονταν στο πλαίσιο των εντυπώσεων μιας κυβερνητικής αλλαγής. Ξεπεράστηκαν όμως όλα τα όρια. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη.
Την πενταετία που είχα την τιμή να υπηρετήσω ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν νόμιμα και με απόλυτη διαφάνεια.
Η στρατηγική που χαράχτηκε και ακολουθήθηκε αυτά τα 5 χρόνια βοήθησε δραστικά τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να γίνει ανταγωνιστική και αξιόπιστη σε επιδόσεις και έσοδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εμπορικά έσοδα από 23 εκατ. ευρώ που ήταν ως τότε, ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ οι ισολογισμοί ήταν θετικοί ως προς τη λειτουργική τους χρήση, που σημαίνει ότι δεν σωρεύτηκε εκ νέου ζημία για την εταιρία.  Και  μόνον αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ΕΡΤ, κατά την διάρκεια της θητείας μου, πέτυχε αυτούς τους στόχους.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι μας κατηγόρησαν για τις συμβάσεις και τις εκπομπές που έγιναν την 5ετια αυτή στην ΕΡΤ τις οποίες όμως ανανέωσαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Τους τελευταίους μήνες εκτός της άθλιας πολιτικής προγραφών παρατηρείται μια διαρκής υποβάθμιση όλων των μεγεθών της ΕΡΤ με αποκορύφωμα την αποχώρηση πολλών σημαντικών στελεχών. Οι σημερινές πρακτικές είναι εκείνες που πασιφανώς αποβαίνουν  εις βάρος της δημοσίας Ραδιοτηλεόρασης και του Έλληνα πολίτη».
 
 Η απάντηση της ΕΡΤ
 
Μετά λοιπόν το δελτίο Τύπου του Χρήστου Παναγόπουλου ακολούθησε η απάντηση από την τωρινή διοίκηση της ΕΡΤ, η οποία αναφέρει:
 
«Σε απάντηση σχετικής δήλωσης του πρώην προέδρου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου, η διοίκηση της ΕΡΤ ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Οι διοικήσεις των εταιρειών του δημοσίου , ιδίως όταν αυτές χρηματοδοτούνται ευθέως από τους Έλληνες πολίτες, όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ, υποχρεούνται να λειτουργούν με διαφάνεια , λογοδοσία και με γνώμονα την εξασφάλιση και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, στη συστηματική προσπάθειά της, κατόπιν και της εντολής του εποπτεύοντος την εταιρεία υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού να αποφύγει στο παρόν και το μέλλον φαινόμενα σπατάλης και κακής διαχείρισης, αλλά και για να θέσει τέλος στις φήμες οι οποίες στοχεύουν στην απαξίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, κάλεσε το αρμόδιο προς τούτο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης να ερευνήσει τα πεπραγμένα της παρελθούσας διοίκησης της εταιρείας. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και την παράδοση του πορίσματος, η διοίκηση της ΕΡΤ σε εφαρμογή των προτάσεων των Επιθεωρητών:
1. αποφάσισε τη διερεύνηση μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών της εταιρείας των αναφερόμενων στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης περιπτώσεων κακής διαχείρισης. 
2. προέβη στη γνωστοποίηση των πρόσθετων αμοιβών (bonus) σύμφωνα με το άρθρο 17, παρ.5 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ, συμμορφούμενη προς τις προτάσεις του πορίσματος και αποκαθιστώντας παράλειψη της προηγούμενης διοίκησης της εταιρείας. Η ΕΡΤ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι η χορήγηση πρόσθετων αμοιβών είναι μη νόμιμη- μολονότι το νόμιμο δεν είναι πάντοτε και ηθικό- ούτε προέβη σε οποιοδήποτε σχολιασμό της σκοπιμότητας ή της ορθότητας της πολιτικής για τη χορήγηση προκαταβολών από την προηγούμενη διοίκηση.
3. αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων για τη θεσμική θωράκιση της εταιρείας, καθώς και την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που τη διέπει.
Το γεγονός ότι η προβλεπόμενη από τον Γ.Κ.Π. γνωστοποίηση των bonus έγινε τώρα και όχι τότε που δόθηκαν, αλλά και το γεγονός ότι στον ισολογισμό της ΕΡΤ για το έτος 2009 οι συσσωρευμένες ζημίες της εταιρείας υπερβαίνουν τα 110 εκατομμύρια ευρώ, οι δε ζημίες μόνον του 2009 ανέρχονται σε 18,5 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύουν την αδυναμία αλλά και την ανακολουθία των όσων αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παναγόπουλος περί διαφάνειας, καλής διοίκησης και θετικών πρόσημων στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας». 
 
Αν δεν κουραστήκατε να διαβάσετε όλα αυτά και φτάσατε μέχρι αυτές τις γραμμές… ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ! Δικαιολογημένα πάντως θα έχετε την αίσθηση ότι εκτός από τον πόλεμο ανακοινώσεων και δελτίων Τύπου δεν θα υπάρξει καμία άλλη εξέλιξη και απονομή δικαιοσύνης σε όποια από τις δύο πλευρές έχει το δίκαιο με το μέρος της. Γιατί δυστυχώς έχουμε συνηθίσει κάποια πράγματα –όταν αφορούν τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος- μένουν απλά σε δελτία Τύπου!
 

Ενότητες
#TAGS MM