Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τελικός Eurovision 2017: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τελικός Eurovision 2017: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Eurovision 2017Τελικός. Με την Demy και το “This is love” η Ελλάδα. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Eurovision.

Η Demy στον τελικό της Eurovision 2017. Με μια εξαιρετική ερμηνεία, η Ντέμη εμφανίστηκε στη δέκατη θέση του πρώτου ημιτελικού, συγκεντρώνοντας τη βαθμολογία η οποία και στέλνει την Ελλάδα στον τελικό του διαγωνισμού. Το τραγούδι “This Is Love” σε σύνθεση και παραγωγή του Δημήτρη Κοντόπουλου και στίχους των Romy Papadea & John Ballard, “μίλησε” στις καρδιές όσων ψήφισαν κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη χορογραφία της ελληνικής συμμετοχής υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Η Κύπρος, με τον Hovig και το τραγούδι «Gravity» σε στίχους του Σουηδού Thomas G:son, προκρίθηκε και αυτή στον τελικό.  Τα ξημερώματα της Παρασκευής η EBU ανακοίνωσε με ποια σειρά εμφάνισης θα διαγωνιστούν τα τραγούδια.

Eurovision 2017 – Η Demy στο NewsIt.gr: Τι θα “κρατήσει” από την Ουκρανία και γιατί έκλαψε [vid

Η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν κληρωθεί για το δεύτερο μισό της βραδιάς. Σύμφωνα με την απόφαση των διοργανωτών, η Ελλάδα με την Demy και το “This Is Love” θα εμφανιστεί στη 15η θέση και η Κύπρος στη 19η.

Στο σχολιασμό και στην παρουσίαση θα είναι η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Τη μεγάλη βραδιά του Τελικού, ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, που έχει συμμετάσχει τρεις χρονιές στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, θα ανακοινώσει τη βαθμολογία που θα δώσει η Ελλάδα. Στον τελικό της Eurovision 2017 συμμετέχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο Ημιτελικούς, οι “Big Five” και η διοργανώτρια Ουκρανία.

Η ελληνική κριτική επιτροπή για τη φετινή Εurovision

Τη φετινή επιτροπή (πέντε τακτικά μέλη και ένα αναπληρωματικό) απαρτίζουν οι: Βίκη Γεροθόδωρου (στιχουργός), Ξένια Γκάλη (συνθέτης – παραγωγός), Άκης Αναστασιάδης (μουσικός παραγωγός), Δημήτρης Ουγγαρέζος (ραδιοφωνικός παραγωγός και παρουσιαστής),  Άρις Πετράκης (ερμηνευτής), Ζωή Καραπάτη (ραδιοφωνικός παραγωγός – δημοσιογράφος).

Η επιτροπή θα παρακολουθήσει τις δύο γενικές πρόβες του πρώτου Ημιτελικού και του Τελικού, προκειμένου να βαθμολογήσει τα τραγούδια με κριτήρια όπως τη φωνητική ικανότητα των ερμηνευτών, την ερμηνεία των τραγουδιών επί σκηνής, την αρτιότητα και πρωτοτυπία των συνθέσεων, και το συνολικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα για κάθε τραγούδι. Οι Έλληνες φίλοι του Διαγωνισμού Τραγουδίου Eurovision έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας μας.

Διαβάστε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Eurovision 2017.

Με τη Eurovision 2017 συμπληρώνονται 62 χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό της Eurovision που πραγματοποιήθηκε το 1956 στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Στην πολυδεκαετή ιστορία του, ο διαγωνισμός έχει να παρουσιάσει σημαντικά ρεκόρ:

Μετά τη φετινή Eurovision, θα έχουν ερμηνευθεί 1.479 τραγούδια. Για να τα ακούσει κάποιος όλα – χωρίς να κάνει διάλειμμα – θα χρειαζόταν 72 ώρες.

Το 2015, η Eurovision μπήκε στο βιβλίο Γκίνες ως ο μεγαλύτερος σε διάρκεια ετήσιος τηλεοπτικός μουσικός διαγωνισμός. Το 2016, 204.000.000 άτομα παρακολούθησαν μερικώς ή ολόκληρο τουλάχιστον ένα από τα τρία σόου, των δύο Ημιτελικών και του Τελικού.

Με επτά νίκες, η Ιρλανδία είναι η πιο επιτυχημένη χώρα του διαγωνισμού. Η Σουηδία έχει κερδίσει έξι φορές, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναδειχθεί νικητές από πέντε φορές.

Η Νορβηγία είναι η χώρα που έχει βρεθεί τις περισσότερες φορές – 11 τον αριθμό – στην τελευταία θέση της κατάταξης: το 1963, το 1969, το 1974, το 1976, το 1978, το 1981, το 1990, το 1997, το 2001, το 2004 και το 2012. Όμως, κέρδισε το διαγωνισμό τρείς φορές το 1985, το 1995 και το 2009.

Τελικός Eurovision 2017 – Ντέμη: Από τη Νομική, στον Μηδενιστή και τα βραβεία MAD

Αν και ο διαγωνισμός της Eurovision έχει πραγματοποιηθεί 62 φορές, έχει 65 νικητές! Το 1969 τέσσερις χώρες συγκέντρωσαν την ίδια βαθμολογία: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Λόγω της έλλειψης κανονισμού για την επίλυση των περιπτώσεων ισοψηφίας, η EBU ανακήρυξε νικητές και τους τέσσερις διαγωνιζόμενους.

Οι ABBA είναι οι πιο επιτυχημένοι νικητές της Eurovision. Το σουηδικό pop συγκρότημα κέρδισε τον διαγωνισμό το 1974 και γνώρισε τεράστια επιτυχία, η οποία συνεχίστηκε και μετά τη διάλυσή του το 1983. Το πιο πολύ-διασκευασμένο τραγούδι της Eurovision είναι το Nel Blu Di Pinto Di Blu του Domenico Mοdugno, γνωστό και ως Volare. Το τραγούδι έχει διασκευαστεί από διάσημους τραγουδιστές όπως ο Dean Martin, ο Cliff Richard, ο David Bowie και πολλούς άλλους.

Διαβάστε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη Eurovision 2017.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε