Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Θύματα κλοπής Μαστοράκης – Παπαθανασίου

Θύματα κλοπής Μαστοράκης – Παπαθανασίου

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό! Γιατί ενώ διεθνώς ισχύουν νόμοι και κανόνες κάποιοι στη χώρα μας δρουν με τη λογική «έλα μωρέ… και τι έγινε;». Ε, σε κάποιες περιπτώσεις τα θύματα αντιδρούν και όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει –δικαστική- ράβδος…!

Να σας εξηγήσω τι εννοώ. Εδώ και μέρες «τρέχει» στην τηλεόραση αλλά και στο διαδίκτυο μεγάλη διαφημιστική καμπάνια μπισκότων στην οποία ακούγεται ένα πολύ γνωστό και πετυχημένο διεθνώς μουσικό κομμάτι, το «Jeronimo Yanka» των Forminx.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι οι Forminx τη δεκαετία του ’60 ήταν από τα κορυφαία ελληνικά συγκροτήματα ποπ και η κύρια πεντάδα αποτελείτο από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου, Βασίλη Μπακόπουλο, Κώστα Σκόκκο, Σωτήρη Αρνή και Τάσο Παπασταμάτη. Το 1964 λοιπόν το συγκρότημα κάνει το μεγάλο «μπαμ» με το κομμάτι «Jeronimo Yanka» που υπογράφουν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με τον Νίκο Μαστοράκη. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι το 1965 κυκλοφόρησε από την εταιρία «London» στην Αμερική ο δίσκος των Forminx «Jeronimo Yanka / Dream in my heart» γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία διεθνώς και ανοίγοντας το δρόμο για το εξωτερικό, κυρίως για το σημαντικό συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Για να καταλάβετε τη… μανία που είχε πιάσει τον κόσμο με το τραγούδι, την περίοδο εκείνη όλοι χόρευαν Yanka και μάλιστα κυκλοφόρησε και… σατιρικό ποιηματάκι («Γιάνκα χορεύει κι η Άννα Μαρία/ Γιάνκα χορεύει κι ο βασιλεύς/ Γιάνκα χορεύει κι η Αλεξία/ μέσα στις φασκές») υποστηρίζοντας ότι Yanka χορεύει ακόμα κι η βασιλική οικογένεια για να αποδώσουν τη… Yanka-μανία που επικρατούσε! Ε, λοιπόν αυτό το πασίγνωστο τραγούδι… κλάπηκε! Χρησιμοποιήθηκε δηλαδή για διαφημιστική καμπάνια μπισκότων χωρίς την άδεια των δημιουργών του, του Βαγγέλη Παπαθανασίου και του Νίκου Μαστοράκη. Ωστόσο, αν και στη χώρα μας… συνηθίζεται από ορισμένους να κλέβουν προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων, στη συγκεκριμένη περίπτωση λογάριασαν χωρίς το δημιουργό του και βρήκαν… τον Μαστοράκη τους.

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρες πληροφορίες μου χθες επιδόθηκε στην εταιρεία εξώδικο με το οποίο ζητείται η απόσυρση του διαφημιστικού σποτ από όλα τα οπτικοακουστικά Μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο), αλλά και την καταβολή 30.000 ευρώ για την «παράνομη χρήση της σύνθεσης» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βέβαια στο διαδίκτυο αξίζει να αναφέρω ότι τα διαφημιστικά σποτ «κόβονται» από το διαχειριστή και πέφτει μαύρο, καθώς «αναγνωρίζεται» ότι η σύνθεση είναι κατοχυρωμένη στο όνομα των δημιουργών και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς τη σύμφωνη και έγγραφη γνώμη τους.

Στο σημείο αυτό βέβαια αξίζει να θυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούν παρανόμως το «Jeronimo Yanka», καθώς το είχε χρησιμοποιήσει το MEGA πριν από χρόνια, στους τίτλους της σειράς «Ευτυχισμένοι μαζί». Μετά όμως από εξώδικη διαμαρτυρία των δημιουργών επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός και η εταιρεία παραγωγής (Studio ΑΤΑ) και το MEGA, απέσυραν τη σύνθεση, καταβάλλοντας ένα σημαντικό ποσό για την παράνομη χρήση του. Έτσι αναμένεται να γίνει και τώρα με την εταιρεία να… πληρώνει το λάθος των υπευθύνων που δημιούργησαν τα διαφημιστικά σποτ χρησιμοποιώντας παράνομα το αγαπημένο αυτό τραγούδι…!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε