Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Τι παραστάσεις ετοιμάζει το Εθνικό Θέατρο για τη σεζόν 2015-16

Τι παραστάσεις ετοιμάζει το Εθνικό Θέατρο για τη σεζόν 2015-16

Αν και η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού περίμενε να λάβει την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη, εντούτοις… έλαβε το πρόγραμμα των παραστάσεων για την επόμενη σεζόν που φέρει την υπογραφή του.

Η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε οριακό σημείο και μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν εξελίξεις καθώς το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή θα δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να λήξει πρόωρα τη συνεργασία του με τους επικεφαλής στους εποπτευόμενους φορείς του, όπως είναι το Εθνικό Θέατρο.

Γνωρίζοντας λοιπόν τους σκοπούς του Υπουργείου ο Σωτήρης Χατζάκης δημοσιοποιεί το πρόγραμμα των παραστάσεων που αποφάσισε για την επόμενη σεζόν, ώστε ακόμα και αν λήξει η θητεία του, την επόμενη σεζόν όσες παραστάσεις ανεβαίνουν στο Εθνικό να είναι κατόπιν της δικής του απόφασης και όχι της νέας διοίκησής του. Το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2015-2016 λοιπόν περιέχει τις εξής παραστάσεις:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΣΙΛΕΡ

– ΠΙΑΦ της Πάμ Γκεμς (Έναρξη 30/9) σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη στον ρόλο της Πιαφ. Μαζί της Χρήστος Στέργιογλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ευγενία Δημητροπούλου, Μυρτώ Αλικάκη και άλλοι. Να σημειωθεί ότι η παράσταση ανέβηκε φέτος και η επιτυχία που σημείωσε της έδωσε το «εισιτήριο» και για την επόμενη σεζόν.

– ΡΙΧΑΡΔΟΣ Ο Γ΄ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Έναρξη 10/12) σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Παίζουν Δημήτρης Λιγνάδης, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Περικλής Μουστάκης, Θέμις Μπαζάκα, Αγγελος Παπαδημητρίου, Νίκος Ψαρράς και άλλοι

– Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ του Αρθρουρ Μίλλερ (Έναρξη 28/2/2016) σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον κύριο ρόλο.

ΣΚΗΝΗ «Νίκος Κούρκουλος»

– ΚΑΓΚΟΥΡΟ του Βασίλη Κατσικονούρη (Έναρξη 14/10). Δέκα χρόνια μετά το «Γάλα» ο έλληνας συγγραφέας συστήνει το καινούργιο έργο του σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά.

– ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
(Έναρξη 25/12). Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία στο έργο του Ντοστογιέφσκι με τη μετάφραση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

– ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ του Δημήτρη Κεχαΐδη (Έναρξη 25/3/2016). Στους κεντρικούς ρόλους οι ιδρυτές του θεάτρου «Στοά», Λήδα Πρωτοψάλτη και Θανάσης Παπαγεωργίου που έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία του.

ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «Μαρίκα Κοτοπούλη»

– ΦΙΛΟΥΜΕΝΑ του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο (Έναρξη 7/10) Ανεβαίνει ξανά η παράσταση σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή με την Ελένη Ράντου και τον Αλκι Κούρκουλο στους βασικούς ρόλους.

– ΑΝΝΑ ΚΑΡΕΝΙΝΑ του Λέοντα Τολστόι (Έναρξη 27/01/2016). Ο Πέτρος Ζούλιας αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία με τη Μαρία Ναυπλιώτου στο ρόλο της Καρένινα. Μαζί της ο Μάξιμος Μουμούρης, ο Ορφέας Αυγουστίδης και 15 πρωταγωνιστές.

– ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (Έναρξη 25/10) Ο Θανάσης Παπαγεωργίου και η Μιρέλα Παπαοικονόμου υπογράφουν το έργο «Μεγάλοι και μικροί» που πρόκειται για μία διαδραστική παράσταση για εφήβους.

ΘΕΑΤΡΟ REX- ΙΣΟΓΕΙΟ

Με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ το Εθνικό Θέατρο θα ανεβάσει δύο από τα σπουδαιότερα έργα του.

– ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ (Έναρξη 4/11) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο.

– ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ (Έναρξη 2/3/2016) σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη με τη Λυδία Κονιόρδου.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

– Ο ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου (Έναρξη 8/11) με τη σκηνοθετική ματιά της Λυδίας Κονιόρδου.

ΜΙΚΡΟ REX ΣΚΗΝΗ «Κατίνα Παξινού»

– PARADISE του Τέννεση Ουίλιαμς (Έναρξη 8/ 10) σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου

– ΔΑΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ του Λάρς Φον Τρίερ με τη συνεργασία της Βίβιαν Νίλσεν
(Έναρξη 20/12) Σε πανελλήνια πρώτη η Ρούλα Πατεράκη θα μεταφέρει στη θεατρική σκηνή το γνωστό κινηματογραφικό έργο

– ΚΑΡΜΕΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ Του Simon Stephens
(Έναρξη Μάρτιος 2016) σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου.

Επίσης η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε την απόφαση να προσκαλεί κάθε χρόνο τους εκάστοτε νικητές των βραβείων «Δημήτρης Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη» να συνεργάζονται για πέντε και πλέον μήνες σε παραστάσεις τους, επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την καλλιτεχνική τους επιτυχία.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε