Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Το ελπιδοφόρο μήνυμα του Μάνου Ελευθερίου

Το ελπιδοφόρο μήνυμα του Μάνου Ελευθερίου

Είναι αυτό που πραγματικά σημαίνει «άνθρωπος των Γραμμάτων και των Τεχνών»! Αυτό όμως, που σίγουρα κάνει τον Μάνο Ελευθερίου να ξεχωρίζει είναι ότι είναι Απλός, με «άλφα» κεφαλαίο, γιατί πολλοί προσπάθησαν να είναι, αλλά λίγοι κατάφεραν η Τέχνη τους να κατανοηθεί και να αγαπηθεί τόσο πολύ από τον πολύ κόσμο.

Οι στίχοι μέσα από τα ποιήματά του έχουν «μιλήσει» στις καρδιές μας, έχουν γίνει «σημαία» σε στιγμές αφύπνισης, αλλά και σε στιγμές καθημερινότητας.

Θα μπορούσα να πω πολλά για τον ποιητή, τον συγγραφέα, τον άνθρωπο Μάνο Ελευθερίου. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θέλω να αναφέρω το μεγαλείο του «δούναι» που απλόχερα, ή –μεταφορικά-απλόκαρδα, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά μέσα από το σχολιασμό που κάνει για το έργο ενός νέου συγγραφέα, του Κώστα Κρομμύδα. Ο γνωστός ηθοποιός πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του, ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Η Ζωή που έλειπε» περιγράφοντας δύο ιστορίες αγάπης και απόλυτου έρωτα, εμπνευσμένες από ένα αληθινό γεγονός που συνέβη στη χώρα μας την περίοδο της κατοχής.

Με αφορμή λοιπόν το βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα, ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε ότι «Τελικά η ζωή που (μας) λείπει δεν είναι όσα δεν μας έδωσαν οι άλλοι, είναι κυρίως εκείνα και όσα μας αναλογούσαν να πάρουμε και κληρονομικώ δικαιώματι ήταν μόνο δικά μας και μας τα έκλεψαν. Δεν φτάνει αυτό. Έρχεται κάποια στιγμή που αυτά τα δικά σου πράγματα πρέπει να τα επιστρέψεις σε άθλιους ανθρώπους, που επαγγέλλονται κρυφά και φανερά το ληστή και τον έμπορο των ψυχών.

Σε αυτό το βιβλίο πλέκεται το παρόν του σύγχρονου έλληνα με τα εφιαλτικά χρόνια της γερμανικής κατοχής, όπου ανάμεσα τους, ανάμεσα σε ένα νησί και σε κάποιο Βερολίνο, κυριαρχεί το αίμα του έρωτα των ανθρώπων, του χωρισμού και των απρόβλεπτων συναντήσεων. Η ζωή των ηρώων που έλειπε ξαναβρίσκεται ατόφια σε μια καινούργια εποχή, με μουσικές και χορούς, λίγο πριν από το τέλος του βιβλίου. Είναι ακριβώς η ελπίδα που μας δίνει ο συγγραφέας πως όλα κάποτε θα ξαναγίνουν όμορφα αρκεί να πιστέψουμε στην επιστροφή τους».

Το σχόλιο αυτό βέβαια, έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο τον Κώστα Κρομμύδα που έγραψε πως «Μια πολύ μεγάλη στιγμή, για μια μικρή, ακόμη, (συγγραφική) καριέρα. Το σχόλιο του Μάνου Ελευθερίου για το βιβλίο μου («Η Ζωή που έλειπε») δεν με τιμά μόνο, αλλά μου δίνει απίστευτη δύναμη να συνεχίσω. Τον ευχαριστώ…».

Πάντως, αν πιστέψουμε το ελπιδοφόρο μήνυμα του Μάνου Ελευθερίου «πως όλα κάποτε θα ξαναγίνουν όμορφα αρκεί να πιστέψουμε στην επιστροφή τους», τότε, ίσως, παραφράζοντας τους στίχους του, τα λόγια και τα χρόνια δεν πάνε χαμένα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επώνυμοι τίμησαν τον Κ. Κρομμύδα! Δες ποιοι βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίο του

Κώστας Κρομμύδας: Ετοιμάζει νέο βιβλίο!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε