Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

«Το Γηροκομείο δεν είναι πάρκινγκ ψυχών»

«Το Γηροκομείο δεν είναι πάρκινγκ ψυχών»

Δούλεψαν, αγωνίστηκαν, πρόσφεραν, έκαναν οικογένειες… μεγάλωσαν!

Ηλικιωμένοι άνθρωποι που στο τέλος της ζωής τους βρίσκονται στο Γηροκομείο Αθηνών, σε ένα μέρος με μεγάλη ιστορία και έργο, αλλά και τεράστια περιουσία που σήμερα όμως, λειτουργεί με λίγους τροφίμους και χάρη στους εργαζόμενούς του που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 39 μήνες.

Από τη μία καταγγελίες για τεράστια ποσά που σπαταλήθηκαν και δεκάδες προσλήψεις, με μεγάλους μισθούς, που έγιναν για να βολευτούν συγγενείς και φίλοι. Κι από την άλλη η σκληρή πραγματικότητα για ορισμένους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται εκεί, ξεχασμένοι από τις οικογένειές τους. «Το πιο δύσκολο για τους ηλικιωμένους είναι η  αλλαγή του περιβάλλοντος. Φεύγουν από τη γωνιά τους. Ξέρουν ότι εδώ ίσως είναι και το τέλος τους. Δε θα ξαναγυρίσουν στη γωνιά που ήταν. Έρχονται στεναχωρημένοι.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι συγγενείς έχουν εξαφανιστεί από τη ζωή τους. Το έχουμε βιώσει πολλές φορές εδώ. Να παίρνουν τηλέφωνα, να μην εμφανίζονται οι συγγενείς και να εμφανίζονται μόνο μετά το θάνατο και να ζητούν τα πράγματά τους. Είναι πολύ σκληρό. Ζητάνε τα παιδιά τους. Εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Το καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους είναι μια γλυκιά κουβέντα, ένα χτύπημα στην πλάτη. Μαζί με εμάς που είμαστε απλήρωτοι 39 μήνες, αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το φαγητό, τη θέρμανση. Υπάρχουν ελλείψεις στο προσωπικό», τονίζει η Κωνσταντίνα Γιαννακούλα, Κοινωνική Λειτουργός του Γηροκομείου, στην εκπομπή «Αυτοψία».

Ο Αντώνης Σρόιτερ μέσα από την εκπομπή του στον ALPHA καταγράφει πολλά από αυτά που συμβαίνουν σήμερα στο Γηροκομείο Αθηνών. Ο Κωνσταντίνος Κεραμμυδάς, Διευθυντής του Γηροκομείου, σημειώνει πως «αν δεν είχα κοντά μου όλο αυτό το προσωπικό δε θα λειτουργούσε! Λειτουργεί από το φιλότιμο και την εμπιστοσύνη που δείχνει αυτή τη στιγμή το προσωπικό σε ανθρώπους που εργαζόμαστε εδώ μέσα και μιλάω πάντα για εργαζόμενους. Ξέρετε, για το γηροκομείο όλοι έχουν μία λαθεμένη άποψη για το τι είναι. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εδώ μέσα δεν είναι μία αποθήκη, ένα παρκινγκ ψυχών»! Αναφερόμενος μάλιστα στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα τονίζει πως «κάποιες φορές έχει ξεφύγει το φαγητό από τους στόχους. Οφείλω όμως, να ευχαριστήσω τον άνθρωπο που μας στέλνει το φαγητό παρά την οφειλή που του έχουμε, της τάξης των 100.000 ευρώ. Ως προς το πετρέλαιο προσπαθούμε να φέρνουμε 1800 με 2000 λίτρα, διότι τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν παραπάνω. Τις ημέρες που είχε το δυνατό κρύο φροντίσαμε όσο μπορούμε να έχουν θέρμανση οι 2 πτέρυγες που λειτουργούν».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Γηροκομείου, Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, «το Συμβούλιο προείδε την κατάσταση που ερχόταν και ζήτησε βοήθεια, το κράτος να έρθει αρωγός αυτού του έργου για να μην υπάρξει πλήγμα. Δυστυχώς οι συνθήκες δεν επέτρεψαν στο κράτος να βοηθήσει στην όλη κατάσταση ή στο να μεσολαβήσει, να μας δανειοδοτήσει προκειμένου να περάσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση και βεβαίως, όπως ορίζει ο νόμος, μεγάλη ακίνητη περιουσία έχουμε, θα προσημείωναν κάποια ακίνητα. Δεν θα ήταν στον αέρα κάποια χρήματα που θα κατέβαλαν στο Γηροκομείο προκειμένου να μη περιορισθεί ο αριθμός, διότι ειλικρινά σας λέω, έχουμε σωρεία αιτήσεων για να φιλοξενηθούν γέροντες. Έχουμε 750 ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια που θα μπορούσαν να φέρουν έσοδα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε έσοδα».

Απόψε, στις 23:45, ο Αντώνης Σρόιτερ μέσα από τη συχνότητα του ALPHA κάνει «Αυτοψία» στο Γηροκομείο Αθηνών καταγράφοντας με την κάμερα της εκπομπής του μαρτυρίες ηλικιωμένων που θα συγκινήσουν, αλλά και καταγγελίες που θα εξοργίσουν!

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε