Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Υποστηρίζουν τις ξένες εταιρείες έναντι των ελληνικών

Υποστηρίζουν τις ξένες εταιρείες έναντι των ελληνικών

Έντονες και εύλογες αντιδράσεις σημειώνει μία ακόμα απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή πρόσθετων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ οι θιγόμενες ελληνικές εταιρείες του κλάδου τονίζουν ότι θα πληγούν οικονομικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους τους, τονίζοντας ότι έτσι θα ωφεληθούν οι αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού, από τις οποίες όμως, δεν κερδίζει το ελληνικό κράτος…!

Η επιβολή τέλους λοιπόν που σκέφτεται να επιβάλλει η Κυβέρνηση στα ελληνικά νοικοκυριά που βρίσκουν το συγκεκριμένο μέσο ως «πηγή» διασκέδασης, θα είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο για τις Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι μία τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε επαχθέστατες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιρειών του εξωτερικού που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως οι Netflix, Amazon, Youtube, AppleTV, καθώς σε αυτές δεν μπορεί να επιβληθεί ανάλογο τέλος χρήσης. Συνεπώς οι διεθνείς εταιρείες παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης θα έχουν πλεονέκτημα εις βάρος των αντίστοιχων Ελληνικών!

Να σημειωθεί δε ότι οι Ελληνικές εταιρείες, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες του εξωτερικού, αποδίδουν στην πολιτεία, εκτός των φόρων και του ΦΠΑ, αντάλλαγμα έως και 3% ετησίως επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής συνδρομητικής τηλεόρασης και καταβάλλουν όλους τους προβλεπόμενους φόρους επί των διαφημίσεων που προβάλλουν ενώ επιπλέον καταβάλλουν ποσοστιαίες εισφορές επί του τζίρου τους υπέρ των Κέντρων Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών, υπέρ κινηματογράφου, υπέρ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων κ.α.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η επιβολή τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση θα επιφέρει παράπλευρες συνέπειες και σε άλλους κλάδους όπως ο Ελληνικός Αθλητισμός και ο Ελληνικός Κινηματογράφος, αφού το κύριο -αν όχι μοναδικό- έσοδο των ομάδων των ελληνικών πρωταθλημάτων αποτελούν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ μέσα από τις συμπαραγωγές που χρηματοδοτούν οι συνδρομητικές πλατφόρμες καταφέρνει και στέκεται στα πόδια του ο Ελληνικός Κινηματογράφος.

Επίσης, τα στελέχη της αγοράς προειδοποιούν ότι η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης, αφού αναμένεται μείωση των συνδρομητών. Έτσι  αν η κυβέρνηση προχωρήσει και σε αυτή την αδικαιολόγητη φορολόγηση θα έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού θα υπάρξει και μείωση των εισφορών προς το Δημόσιο και τους λοιπούς φορείς και οργανισμούς που προαναφέρθηκαν, ενώ ταυτόχρονα θα πλήξει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο με Ελληνικά φορολογικά στοιχεία, προς όφελος εταιρειών εξωτερικού που δεν αποδίδουν κανένα έσοδο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Media Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε