Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Μελάς Blog

Τηλεοπτικές άδειες: Η προκήρυξη, το πρόγραμμα, η δημοπρασία και η κλήρωση

Τηλεοπτικές άδειες: Η προκήρυξη, το πρόγραμμα, η δημοπρασία και η κλήρωση

Στην τελική ευθεία το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Η προκήρυξη δημοπρασίας για τη χορήγηση επτά (7) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018.

Οι τηλεοπτικές άδειες προκηρύσσονται για την κάλυψη του συνόλου της Ελληνικής Επικράτειας και η διάρκεια ισχύος τους θα είναι δεκαετής από την ημερομηνία της έκδοσης καθεμίας από αυτές.

Το πρόγραμμα των αδειούχων παρόχων περιεχομένου θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition) για όλη τη χρονική ισχύ της άδειας και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31.12.2021.

Στην προκήρυξη διευκρινίζεται ότι δεν θα προκηρυχθούν επιπλέον άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική ισχύ των αδειών που θα χορηγηθούν. Όμως θα προκηρυχθούν άλλες κατηγορίες αδειών παρόχων περιεχομένου, ανάλογα με τις τεχνολογικές εξελίξεις και την εκάστοτε χωρητικότητα του φάσματος.

Η τιμή της κάθε άδειας έχει οριστεί σε τρία εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (€ 3.500.000) ευρώ, αλλά αν υπάρξουν περισσότεροι από επτά ενδιαφερόμενοι τότε θα γίνει δημοπρασία, η διαδικασία της οποίας αναφέρεται στο ΦΕΚ.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, κάποιες από τις προκηρυσσόμενες άδειες παραμείνουν αδιάθετες, το ΕΣΡ υποχρεούται να τις επαναπροκηρύξει με την ίδια τιμή εκκίνησης για την ίδια κατηγορία παρόχων περιεχομένου και για δεκαετή διάρκεια. Αυτό, εφόσον μέχρι τη δημοσίευση της επόμενης προκήρυξης για τη χορήγηση άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από έναν τουλάχιστον υποψήφιο με την κατάθεση στο ΕΣΡ σχετικής αίτησης που θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή ύψους τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (€ 3.500.000) ευρώ.

Η εγγυητική επιστολή θα καταπίπτει σε περίπτωση μη παραδεκτής συμμετοχής του υποψηφίου στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, άλλως θα επέχει θέση εγγυητικής επιστολής συμμετοχής κατά τους όρους της παρούσας.

Σε περίπτωση που το παραπάνω χρονικό όριο παρέλθει άπρακτο, οι όποιες εναπομένουσες άδειες θα αποδεσμευτούν αυτοδικαίως για την προκήρυξη άλλης κατηγορίας αδειών παρόχων περιεχομένου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τους φακέλους με τις αιτήσεις συμμετοχής έως 08/01/2018 (Ώρα 08:00- 15:00) και συμπληρωματικές πληροφορίες έως τις 18/01/2018 (Ώρα 08:00- 15:00).

Αμέσως μετά το ΕΣΡ θα ανακοινώσει τους προσωρινούς προεπιλεγέντες. Στη συνέχεια θα μελετηθούν οι ενστάσεις που μπορεί να έχουν υποβληθεί και στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή θα πρέπει να εκδώσει τις αποφάσεις της για αυτές ώστε να ανακοινώσει τους οριστικούς προεπιλεχθέντες.

Αν οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από επτά (7) τότε θα ανακοινωθεί ημερομηνία δημοπρασίας από την οποία θα αναδειχθούν οι προσωρινοί υπερθεματιστές οι οποίοι θα ελεγχθούν από το ΕΣΡ για την προέλευση και τον τρόπο απόκτησης των οικονομικών μέσων και η Αρχή να αποφανθεί εντός σαράντα πέντε (45) ημερών για το ποιοι θα είναι οι οριστικοί υπερθεματιστές.

Το τίμημα της κάθε άδειας θα καταβληθεί σε δέκα ετήσιες ισόποσες δόσεις και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός 15 ημερών από την ανακοίνωση, ώστε να γίνουν πλέον και κάτοχοι των τηλεοπτικών αδειών που θα τους χορηγηθούν επίσημα εντός 90 ημερών.

Τέλος για τον αριθμό προγράμματος, τη συχνότητα, είτε θα γίνει κλήρωση, είτε σε περίπτωση δημοπρασίας θα δίνεται η επιλογή κατά σειρά στους υπερεθματιστές που έχουν καταβάλει το υψηλότερο τίμημα.

Melas Blog Τελευταίες ειδήσεις