Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

24.000 απολύσεις στο δημόσιο ετοιμάζει ο Μόντι

24.000 απολύσεις στο δημόσιο ετοιμάζει ο Μόντι

Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 24.000, μεγάλες περικοπές στην υγεία προωθεί η κυβέρνηση Μόντι

Η κυβέρνηση Μόντι σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 24.000 το αμέσως προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την περιστολή των κρατικών δαπανών.

Η κυβέρνηση του ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού κατέθεσε σήμερα μέτρα στην γερουσία και αναμένει την έγκρισή τους ως τα τέλη Ιουλίου.

Ο αριθμός των υπαλλήλων στα υπουργεία και στους κρατικούς οργανισμούς σχεδιάζεται να μειωθεί 11.000 και στην τοπική αυτοδιοίκηση κατά 13.000.

Οι 8.000 εργαζόμενοι θα λάβουν σύνταξη με τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την μεταρρύθμιση που ενέκρινε η κυβέρνηση Μόντι. Οι υπόλοιποι θα υπαχθούν σε ειδική κατηγορία που θα εξαιρεθεί από την προβλεπόμενη αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που παρουσιάζουν κενά σε οργανικές θέσεις ή θα λάβουν το 60% του μισθού για δυο χρόνια, περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να βρουν νέα απασχόληση.

Σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας σχεδιάζεται να περικοπούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του 2014, να μειωθούν τα διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία κατά 18.000 και να περικοπούν οι αγορές ιατροφαρμακευτικού υλικού.

   Πρόκειται επίσης να συσταθεί ειδικός οργανισμός με αρμοδιότητα την έγκριση των προμηθειών για όλη την δημόσια διοίκηση, με προβλεπόμενη εξοικονόμηση πόρων 1,6 δισ. ευρώ.

   Επιπλέον περιστολή των εξόδων των δημόσιων ταμείων αναμένεται να επιτευχθεί με την επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων τα οποία καταβάλλονται για τα ακίνητα, τον περιορισμό στα 7 ευρώ των κουπονιών που καλύπτουν το γεύμα των υπαλλήλων και την μείωση των δαπανών στον τομέα της δικαιοσύνης. Εκτός από την περικοπή του αριθμού εισαγγελιών και δικαστηρίων, πρόκειται να συρρικνωθεί και ο συνολικός προϋπολογισμός που χρησιμεύει για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που διατάσσονται στα πλαίσια δικαστικών ερευνών.

   Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι δαπάνες του ιταλικού κράτους επιδιώκεται από την κυβέρνηση να περιοριστούν κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αύξηση του ΦΠΑ, που είχε προγραμματισθεί, αρχικά, για τον ερχόμενο Οκτώβριο πρόκειται τελικά, να ισχύσει ( σε ποσοστό του 1%) από τον Ιούλιο του 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Ψαλίδι” Μόντι και στη δικαιοσύνη – Κλείνουν 674 δικαστικά μέγαρα – Κόσμος

Μόντι: “Δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές αλλά ένα λογικό ψαλίδισμα” – Κόσμος

Οι περικοπές που σχεδιάζει ο Μόντι – Θα κλείσουν ακόμη και δημόσια νοσοκομεία – Κόσμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε