Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

09:00 ο ανασχηματισμός – 13:00 η ορκωμοσία – Η “καυτή πατάτα” του Οικονομικών – Το παζάρι για την εσωκομματική “εκεχειρία”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Φωτιά στα τηλέφωνα μέχρι αργά το βράδυ για να “κλείσει” το οικονομικό επιτελείο
– Ποιος ο νέος ρόλος Βενιζέλου και ποια είναι τα ονόματα όσων αναβαθμίζονται
– Τα οκτώ πρόσωπα – κλειδιά, τα υπερυπουργεία και οι παλιοί
– Σχήμα με 25-26 υπουργούς και “σφαγή” υφυπουργών “βλέπουν” πολλοί
– Εκτός κυβέρνησης μένουν Πάγκαλος, Μπιρμπίλη, Δρούτσας και Πεταλωτής
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κάποιοι μιλούν για ένα “παζάρι” που κράτησε ως αργά μετά τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκε με το πρώτο φως της ημέρας. Το βασικό πρόβλημα μετά την εσωκομματική εκεχειρία είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ινία του οικονομικού επιτελείου.

Οι πληροφορίες αργά το βράδυ μιλούσαν για άρνηση του Λουκά Παπαδήμου, ενώ νωρίς το πρωί άλλες πληροφορίες ήθελαν το Μαξίμου να μιλάει για πρόσωπο που θα αποτελέσει ευχάριστη έκπληξη για τις αγορές και τους εταίρους στην Ευρώπη

Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για έναν ανασχηματισμό που θα φέρει εκτός κυβέρνησης εκείνους που ορισμένοι χαρακτήρισαν “κηπουρούς” ή “παρέα” του Πρωθυπουργού και θα αναβαθμίσει παλιά, έμπειρα στελέχη.

Σημαντικός ο νέος ρόλος του Ε. Βενιζέλου, αλλά και των κυρίων Λοβέρδου, Ρέππα, Χρυσοχοϊδη, Παπουτσή, Ραγκούση, Σκανδαλίδη, αλλά και της Άννας Διαμαντοπούλου. Όσο για τον κύριο Παπακωνσταντίνου που εδώ και μήνες βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ ο ρόλος του θα παραμείνει κομβικός ωστόσο όλα δείχνουν ότι δεν θα παραμείνει “τσάρος” της οικονομίας.

Τα παραπάνω στελέχη αναμένεται να έχουν καίριο ρόλο στην Κυβέρνηση καθώς ο κ. Βενιζέλος φέρεται ως ο επόμενος αντιπρόεδρος και οι υπόλοιποι ως τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής

Ποιος, που, τι;

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να τοποθετείται στο υπουργείο εξωτερικών. Και ίσως να τον ακολουθήσει ως υφυπουργός και ο κ. Σαχινίδης.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον κ. Βενιζέλο να αναλαμβάνει έναν συντονιστικό ρόλο για τα οικονομικά ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του δίνουν και τη θέση του αντιπροέδρου. Βέβαια για τη θέση του υπουργού Οικονομικών κανείς δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να αναλάβει ο κ. Παπαδήμος, ως άτομο που γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα ως πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Το νέο σχήμα θα ανακοινωθεί στις 09:00 το πρωί, θα είναι σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ολιγομελές.

Θα περιλαμβάνει περίπου 25 υπουργούς. Θα βρίσκεται στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος μετά το θρίλερ γύρω από τη συμμετοχή του που είχε και χτυπήματα “κάτω από τη ζώνη” επί αρκετές ώρες. Σύμφωνα με το Mega, ο κ. Βενιζέλος θα αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ενώ θα έχει ειδικό ρόλο ως συντονιστής των οικονομικών προσπαθειών της κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά θέση θα έχουν η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Χρυσοχοίδης , ο κ. Ρέππας και ο κ. Καστανίδης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κα Διαμαντοπούλου θα παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας, ενώ για το όνομα του κ. Χρυσοχοΐδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως να παραμείνει στη θέση του αλλά παίρνοντας στις αρμοδιότητές του και τον τομέα της Ενέργειας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Γερουλάνος θα αναλάβει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου στη θέση του κ. Πεταλωτή, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται για κάποιο υπουργικό αξίωμα.

Ο κ. Ραγκούσης φαίνεται πως παραμένει υπουργός Εσωτερικών και υπάρχει πιθανότητα εάν ενσωματωθεί σε αυτό και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Μπεγλίτης να αναλάβει πιθανότατα αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Λοβέρδος φαίνεται πως επίσης παραμένει στη θέση του με αυξημένα καθήκοντά, παίρνοντας από το υπουργείο Εργασίας το κομμάτι των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που μέχρι τώρα είχε υπό την αρμοδιότητά του ο κ. Κουτρουμάνης.

Για το υπουργείο Άμυνας, εάν τελικά φύγει ο κ. Βενιζέλος ακούγεται το όνομα του κ. Παπουτσή, ενώ για το υπουργείο Πολιτισμού ακούγεται το όνομα του κ. Σκανδαλίδη.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή και η ψηφοφορία στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που έχουν ανακύψει είναι ότι ο νέος υπουργός οικονομικών θα πρέπει χωρίς καν να ενημερωθεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στο κρίσιμο ΕΚΟΦΙΝ της Κυριακής που θα αποφασίσει τους όρους για τη συνολική λύση του ελληνικού προβλήματος.

Από αυτό και μόνο γίνεται αντιληπτό σε πόσο λάθος χρόνο γίνεται αυτός ο ανασχηματισμός που όπως εξελίχτηκαν τα γεγονότα ήταν η μόνη έξοδος διαφυγής του πρωθυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανασχηματισμός – Ποιοί μένουν – Ποιοί φεύγουν – Ποιοί μετακινούνται

Παπανδρέου: Μία ομιλία σαν να μην έγινε τίποτα – Προσπάθησε να κρατήσει τους τόνους χαμηλά

Τι λένε οι βουλευτές στον πρωθυπουργό – Παπουτσής: “Κάποιοι σχεδιάζουν εκτροπή”

Οι δυο παραιτήσεις που τάραξαν τα νερά – Οι επιστολές Φλωρίδη, Νασιώκα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε