Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

31/01/10 ο επίσημος επικήδειος της Κοπεγχάγης

μικρές μειώσεις υπόσχονται τα κράτη
μικρές μειώσεις υπόσχονται τα κράτη, θέτοντας τη Γη σε κίνδυνο

Η προθεσμία παρήλθε χωρίς οι ρυπαντές του πλανήτη να αντιδράσουν

Η 31η Ιανουαρίου 2010 ήταν το πιο άμεσο σημείο εκδήλωσης δράσης των κρατών στο μη δεσμευτικό Σύμφωνο της Κοπεγχάγης. Όμως οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη επιβεβαίωσαν την απροθυμία τους να αναλάβουν πραγματική δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα, που η επιστήμη υποδεικνύει. Η προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου έληξε, αλλά οι ισχυροί του πλανήτη δεν έδειξαν καμία απολύτως διάθεση να συμβάλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση του προβλήματος. Το Σύμφωνο της Κοπεγχάγης έθεσε ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε +2 C, όμως οι ανεπαρκείς υποσχέσεις των κρατών καταδικάζουν τον πλανήτη σε καταστροφικές κλιματικές αλλαγές. 

Αν τα κράτη συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς, θα υπάρξει αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου, οδηγώντας τη Γη σε ένα καταστροφικό μέλλον. Εθελοντικά τα ανεπτυγμένα κράτη δήλωσαν ότι θα μειώσουν τις συνολικές εκπομπές τους περίπου 11 – 19%, ενώ σύμφωνα με την κλιματική επιστήμη, οι μειώσεις των εκπομπών των αναπτυγμένων κρατών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% ως το 2020. Πάση θυσία πρέπει να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ελπίζουν σε μια νομικά δεσμευτική, φιλόδοξη και δίκαιη συνθήκη στο Μεξικό.

Ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη, οι ΗΠΑ  εξέδωσαν ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου έως το 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα, τη Παρασκευή. Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μειώσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% μέχρι το 2020. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ δήλωσε ότι συχνά υποβαθμίζεται η αξία των πρωτοβουλιών, που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν για το κλίμα, τονίζοντας ότι έχουν νομοθεσίες και πολλούς νόμους σχετικά με το κλίμα και σε πολλά επίπεδα

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε