Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

23.000 νεκροί από το καρτέλ ναρκωτικών

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Η κατάσταση στο Μεξικό έχει ξεφύγει, λένε πολλοί αναλυτές. Το καρτέλ των ναρκωτικών θεωρείται από τα πιο ισχυρά στον κόσμο.

 

Τουλάχιστον 22.743 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από ενέργειες που αποδίδονται στα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό από τα τέλη του 2006 και την έναρξη της προσπάθειας της κυβέρνησης του προέδρου Φελίπε Καλδερόν να πατάξει την δράση τους, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή.
 
Ο νέος απολογισμός δόθηκε στους βουλευτές την Δευτέρα, στην διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο για την –αμφιλεγόμενη– ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων ανδρών του στρατού σε αστυνομικό ρόλο εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που απέφυγε να κατονομαστεί.
 
Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 7.000 σε σύγκριση με τις προηγούμενες επίσημες εκτιμήσεις· συμπεριλαμβάνει 3.365 δολοφονίες από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο εφέτος.
Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάνδο Γκόμες Μοντ επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες Τρίτη ότι δόθηκαν στους βουλευτές νέα στοιχεία χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
 
Οι βαρύτερα πληγείσες περιοχές είναι αυτές στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατά μήκος της μεθορίου 3.200 χλμ. με τις ΗΠΑ, που αποτελούν σημεία-κλειδιά του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών που κατευθύνονται στη βορειοαμερικάνικη αγορά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε