Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

2013:Από τα κόμματα αντίδρασης στα νέα σχήματα εξουσίας

Όπως σας έγραφα στην αρχή του μήνα το πολύ ως τις 10 Νοεμβρίου

Όπως σας έγραφα στην αρχή του μήνα το πολύ ως τις 10 Νοεμβρίου θα κλείσουν όλα και τυπικά. Και θα κλείσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης. Θα εγκριθούν και θα ψηφιστούν τα μέτρα, και θα “ξεκλειδώσει” η δόση των 31 δις.

Όλα τα παραπάνω δε θα γίνουν “αναίμακτα”. Η κοινωνία θα βρεθεί στη δεινότερη θέση της λόγω των δραματικών περικοπών. Η αξιοπρεπής επιβίωση δε θα είναι το αυτονόητο για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Θα είναι η… εξαίρεση.

Το πολιτικό σκηνικό θα “τρίξει” γερά. Και τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξουν για να …υπάρξουν.
Το στοίχημα του επόμενου διαστήματος θα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελιχθεί σε κόμμα που θα καλύψει και πιο…αστικά στρώματα του πληθυσμού άρα θα μπορέσει να διαμορφώσει την κρίσιμη πλειοψηφία που θα τον αναδείξει ως κυβέρνηση, ή οι παραδοσιακές δυνάμεις εξουσίας όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρουν να αλλάξουν και θα διατηρήσουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει ο χρόνος. Ακόμη και αν η συνταγή, που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς χαρακτήριζε λανθασμένη αλλά τώρα υπερασπίζεται, επιτύχει, τα αποτελέσματα δεν θα γίνουν αμέσως αισθητά από τους πολίτες. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να περάσει στην καθημερινότητα η όποια βελτίωση.

Επιπλέον ο μεν κ. Σαμαράς θα “κουβαλά” τις προεκλογικές υποσχέσεις που δεν τήρησε, ενώ ο κ. Βενιζέλος θα έχει τη σκιά της “λίστας Λανγκάρντ” να τον στοιχειώνει.

Θεωρητικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις πιθανότητες με το μέρος του. Ειδικά αν δεν δημιουργηθεί ένα νέο κεντροαριστερό σχήμα που θα καλύψει το κενό του ΠΑΣΟΚ ώστε να κρατήσει το ΣΥΡΙΖΑ αριστερότερα τότε η όποια μετεξέλιξη της ΝΔ ίσως να μην αποδειχθεί αρκετή.

Όλα τα παραπάνω είναι σενάρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2013 θα είναι έτος σοβαρών κομματικών αλλαγών για το πολιτικό σκηνικό. Αλλαγών που δε θα δημιουργήσουν κόμματα αντίδρασης όπως έγινε το 2012, αλλά σχήματα εξουσίας που ας ελπίσουμε να μη μας οδηγήσουν με την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό του παρελθόντος σε νέα καταστροφή.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε