Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Αυτό με τις πέτρες το ακούσατε κύριοι υπουργοί;

Σε μιά τόσο σοβαρή συγκυρία για τον τόπο η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα της κυβέρνησης αποτελεί τη μόνη πηγή σιγουριάς για την κοινωνία.

 Σε μιά τόσο σοβαρή συγκυρία για τον τόπο η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα της κυβέρνησης αποτελεί τη μόνη πηγή σιγουριάς για την κοινωνία.Είναι αυτονόητο ότι τα δύο παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να συμληρώνονται και από την ειλικρίνια προς τους πολίτες, αφού αυτοί καλούνται να επωμισθούν τα βάρη από τα λάθη που διέπραξαν τόσα χρόνια οι πολιτκοί και μας έφεραν σε αυτό το σημείο.
Είναι επίσης γνωστό ότι το ασφαλιστικό είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν πολύ την κοινωνία μας. Φαίνεται σε όλες τις μετρήσεις αλλά αποδεικνύεται και από το πρόσφατο παρελθόν, όταν μεταρυθμίσεις τύπου Γιαννίτση- που τελικά ίσως να ήταν απαραίτητες- λίγο έλειψε να ρίξουν κυβερνήσεις.

Με αυτά τα δύο δεδομένα πρέπει να απορεί ή ίσως να ανησυχεί κανείς για την πρακτική της κυβέρνησης στις επερχόμενες μεταρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Ως χώρα υπογράψαμε ένα μνημόνιο με τη λεγόμενη “τρόικα”. Πρόκειται για ένα σαφέστατο κείμενο που μας δεσμεύει ρητά. Με αυτό δεσμευόμαστε για μέτρα που πρέπει να πάρουμε αλλά και για την απόδοση τους. Προ δεκαημέρου ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος είπε ευθαρσώς ότι προσπαθεί να αποφύγει κάποια από τα συμφωνηθέντα και να βελτιώσει τους όρους. Λίγες ημέρες αργότερα η κυβέρνηση βρέθηκε να συζητά σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο όχι πως θα βελτιώσει αυτούς τους όρους,αλλά πως θα αποφύγει το ακραίο ενδεχόμενο που ζητούσε η τρόικα και ήταν οι συντάξεις να περιοριστούν μόλις στο 48% του μισθού. Οπως δήλωνε τότε ο κ. Λοβέρδος οι ελεγκτές μας ήταν ανυποχώρητοι σε αυτή τους την απαίτηση. Ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι κάτι τέτοιο αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την κυβέρνηση.

Συνεπεία όλων αυτών την Παρασκευή 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό, διαμηνύοντας ότι δε θα ψηφίσουν το έκτρωμα που ζητούσαν οι…κακοί ξένοι δανειστές μας.

Ομως, χθες ο αρμόδιος κοινοτικός αξιωματούχος έστειλε επιστολή με την οποία διευκρινίζει ότι ουδέποτε η τρόικα αξίωσε από την Ελλάδα κάτι τέτοιο! Και αμέσως μετά το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία πανηγυρίζει γιατί…δικαιώθηκε.

Τελικά ή κάποιοι μας “δουλεύουν”, ή δεν ξέρουμε αγγλικά, ή μερικοί παίζουν ένα απαράδεκτο επικοινωνιακό παιγνίδι με την αγωνία μας. ‘Η δηλαδή η τρόικα άλλα λέει και άλλα εννοεί, ή δεν μπορούμε να μεταφράσουμε σωστά αυτά που υπογράψαμε, ή η κυβέρνηση προσπαθεί να μας κοροιδέψει. Τη μιά εβδομάδα εμφανίζεται να δίνει ηρωική μάχη για να ανατρέψει το μνημόνιο και την επόμενη εβδομάδα μάχεται για να μην μας επιβληθούν σκληρότερα μέτρα από αυτά που υπογράψαμε.

Σε δέκα ημέρες από σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Με αυτό θα ανατρέπονται τα δεδομένα της ζωής εκατομμύριων Ελλήνων. Και ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι πρέπει να κάνει.

Αυτη είναι η υπευθυνότητα με την οποία χειρίζεται αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα;

Ετσι θα μας πείσει ότι θα βγάλει τη χώρα από την κρίση;

Λίγο φροντιστήριο στα Αγγλικά και πολύ σοβαρότητα κύριοι υπουργοί. Γιατί υπάρχουν και οι πέτρες όπως είπε στο υπουργικό συμβουλιο για το ασφαλιστικό-που τελικά αποδείχθηκε ότι έγινε χωρίς λόγο-ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε