Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Δεν πειθαρχώ στην υποκριτική ΕΣΗΕΑ, αλλά απεργώ κατά της κυβέρνησης

Και ξαφνικά η ΕΣΗΕΑ θυμήθηκε τους εργαζόμενους στο ίντερνετ!

Και ξαφνικά η ΕΣΗΕΑ, το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, θυμήθηκε τους εργαζόμενους στο ίντερνετ!

Αφού τόσο καιρό έκανε ότι δεν έβλεπε πως υπάρχουν, όταν εκείνοι της γύρισαν την πλάτη και δεν πήραν μέρος στις απεργίες της, αποφάσισε ότι πρέπει να ασχοληθεί μαζί τους. Είναι άραγε αληθινή συναδελφική αλληλεγγύη ή υποκρισία; Εχουμε να περιμένουμε κάτι ή προσπαθούν να μας ρίξουν “στάχτη στα μάτια”;

Ας δούμε τα γεγονότα πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

Τα πόρταλς λειτουργούν εδώ και χρόνια. Οι εργαζόμενοι σε αυτά εργάζονται ανασφάλιστοι από το ταμείο τους. Πάντα έθεταν το θέμα της ασφάλισης τους αλλά η ΕΣΗΕΑ έκανε ότι δεν άκουγε και …σφύριζε αδιάφορα. Πριν από περίπου πέντε μήνες το newsit που ήταν στα πρώτα του βήματα έλαβε κανονικά μέρος στην απεργία που είχε προκηρυχθεί. Λέγαμε τότε ότι ήταν η τελευταία φορά που θα συμμετείχαμε σε μιά απεργία που δεν μας αφορούσε αφού το σωματείο που την έκανε δεν μας κάλυπτε. Και καλούσαμε την Ενωση να πάρει θέση. Μας αγνόησε προκλητικά.

Δύο μήνες αργότερα έγινε νέα απεργία στην οποία για πρώτη φορά δε λάβαμε μέρος και καταγγείλαμε την ΕΣΗΕΑ για τη στάση της. Και εκείνη γιά μιά ακόμα φορά όχι μόνο δεν στάθηκε δίπλα μας αναγνωρίζοντας το έως τότε λάθος της αλλά ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της γνώριμης τακτικής της. Μετά την περιφρόνηση ο εκφοβισμός. Κάλεσε λοιπόν μεταξύ άλλων και εμένα να δώσω εξηγήσεις για τη στάση μου! Τους έστειλα μιά επιστολή στην οποία τους ρωτούσα εαν καλύπτουν τα πόρταλς, τι έχουν κάνει για τους εργαζόμενους σε αυτά και πως ελέγχουν εταιρίες που δεν ασφαλίζουν τους εργαζόμενους τους..Απάντηση δεν έλαβα ποτέ!

Πριν από μία εβδομάδα όμως σημειώθηκε μιά σημαντική εξέλιξη. Στο περιβόητο ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιελήφθη άρθρο που προέβλεπε την ασφάλιση των εργαζόμενων δημοσιογράφων των πόρταλς στην ΕΣΗΕΑ. Ομως μία μέρα μετά και χωρίς καμία εξήγηση το σχετικό άρθρο αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο! Ετσι βρεθήκαμε ξανά στο ίδιο σημείο. Θα περίμενε κανείς μιά άμεση, δυναμική και ουσιαστική αντίδραση από την Ενωση. Δεν ήρθε ποτέ.

Αντίθετα η ΕΣΗΕΑ συνέχισε τις γνώριμες πρακτικές της. Υποκρισία και εκφοβισμός. Αφού ξέχασε την μέχρι προ εβδομάδος στάση της να ανέχεται την ανασφάλιστη δημοσιογραφική εργασία και “κατάπιε” πολύ εύκολα την απόσυρση του σχετικού άρθρου από το ασφαλιστικό, απείλησε τους δημοσιογράφους των πόρταλς ότι αν δε λάβουν μέρος στην απεργεία θα τους βάλει στη “μαυρη” λίστα επειδή αυτή αγωνίζεται για τα δικαιώματα τους!

Φτάνει πιά ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ.

Είναι ντροπή να παίζετε με την εκμετάλευση των εργαζομένων οπως σας βολεύει! Τώρα που καταλάβατε τη δύναμη του ίντερνετ από το οποίο πολύ σύντομα θα έχει δουλειά η πλειοψηφία των δημοσιογράφων και διαπιστώσατε ότι σας χαλάει τα σχέδια προσπαθείτε να τους εμπαίξετε με το δήθεν ενδιαφέρον σας. Μην επικαλείστε την ευθύνη της κυβέρνησης. Γιατί δεχθήκατε την απόφαση της αμαχητί. Σα να σας βόλευε… Η ευθύνη είναι δική σας. Τόσο καιρό μας γυρίζατε την πλάτη. Και τώρα μας ζητάτε να απεργήσουμε για να μη σας “χαλάσουμε τη σούπα”.

Αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για τους εργαζόμενους στα πόρταλς θα είχατε κηρύξει απεργία τη μέρα που η κυβέρνηση απέσυρε από το νομοσχέδιο το άρθρο για την ασφάλιση μας. Δεν το κάνατε. Γιατί; Μα γιατί απλώς δε σας νοιάζει. Μας θέλετε να αγωνιζόμαστε εκεί που σας βολεύει αλλά εσείς δεν αγωνίζεστε για μας.

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό. Δεν το κάνατε την προηγούμενη εβδομάδα. Πότε θα αποφασίσετε απεργία με μόνο αίτημα την ασφάλιση των εργαζομένων στο ίντερνετ; Πότε θα θεωρήσετε την ανασφάλιστη εργασία των συναδέλφων σας τόσο σοβαρό θέμα ώστε να σας κινητοποιήσει; Η μήπως θα συνεχίσετε να μας εμπαίζετε βάζωντας το ως τελευταίο σε κάθε απεργία που θα κάνετε απλώς και μόνο για να μας παγιδεύετε;

Προσωπικά ,πιστεύω ότι μόνο αν σας πιέσουμε κι άλλο θα έχουμε αποτέλεσμα. Η σημερινή απεργεία όμως έχει ένα μοναδικό συμβολισμό. Γίνεται τη μέρα της ψήφισης αυτού του νόμου που είναι ο πιό άδικος και αντικοινωνικός των τελευταίων δεκαετιών. Κανείς δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτό τον αγώνα. Οχι επειδή πειθαρχεί στους βολεμένους υποκριτές συνδικαλιστές. Αλλά επειδή η κοινωνία πρέπει ως σύνολο να αντιδράσει. Να στείλει το πιό μαζικό και αποφασιστικό μήνυμα στην εξουσία.Και από αυτή την αντίδραση δεν πρέπει να λείψει κανείς. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα.

Ετσι μαζί με τους συναδέλφους μου στο newsit αποφασίσαμε ότι θα απεργήσουμε για την κοινωνία και όχι για την ΕΣΗΕΑ.

Αποφασίσαμε όμως ότι θα καλύψουμε μια μόνο είδηση. Την απεργία. Εχουμε υποχρέωση να δείξουμε το μέγεθος της αντίδρασης των πολιτών. Και να φωνάξουμε στην ΕΣΗΕΑ ότι δεν μπορεί να απεργεί μιά τέτοια μέρα .Δεν μπορεί να “πνίγει” έτσι αυτή την κινητοποίηση. Οτι πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει πως γίνεται δεκανίκι της κυβέρνησης κάθε φορά που απεργεί όταν απεργούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι,αντι να κάνει τη δική της κινητοποιήση μια μέρα πριν ή μιά μέρα μετά.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε