Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Δομικό χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα – Ε.Ε.

Δομικό χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα – Ε.Ε.

Ζούμε την εβδομάδα που εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον της χώρας…

Ζούμε την εβδομάδα που εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον της χώρας…

Οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα αν και προσεκτικές σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες είναι τελείως αντίθετες με τις θέσεις των δανειστών.
Αυτό μοιραία θα προκαλέσει μια μετωπική σύγκρουση στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης.

Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη. Και οι δύο πλευρές θα θέσουν τις σκληρές γραμμές τους. Θα ακολουθήσει η ζύμωση στη σύνοδο κορυφής της επόμενης μέρας και η κατάληξη θα συντελεστεί στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Εκεί και τότε θα φανεί αν υπάρχει πεδίο συμφωνίας ή οδηγούμαστε σε ρήξη.
Το πλέον δύσκολο σημείο της αντιπαράθεσης πάντως δε θα είναι οι παροχές που διεκδικεί να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ούτε καν το δημοσιονομικό κενό και το θέμα του χρέους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η τελείως διαφορετική οπτική της κυβέρνησης Τσίπρα από αυτή που επικρατεί σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η αριστερή ελληνική κυβέρνηση πιστή στην ιδεολογία της στηρίζεται στο δημόσιο και στην κρατική παρέμβαση. Αντίθετα η υπόλοιπη Ε.Ε. στηρίζεται στην ελεύθερη αγορά και επιδιώκει τη μείωση του κράτους.

Αυτή η δομική διαφορά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γιατί διαπερνά το σύνολο της πολιτικής δραστηριότητας.

Και είναι τόσο μεγάλη που ίσως οδηγήσει στη ρήξη αφού δε γεφυρώνεται με συμφωνίες για τα επιμέρους ακόμη κι αν οι δύο πλευρές κάνουν υποχωρήσεις.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε