Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Επιτέλους πεθαίνουν οι Πανελλαδικές

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Αν όμως επιχειρήσει κανείς μια πρώτη γενική προσέγγιση θα βρει πολλά θετικά σημεία.

Οι προτάσεις δε διαχειρίζονται τη σημερινή μιζέρια. Δημιουργούν εκ βάθρων αλλαγές στη δομή και τη νοοτροπία που έφερε την κρατούσσα παρακμή. Αλλάζουν επιτέλους το αναχρονιστικό και καταστροφικό για τη μόρφωση των παιδιών σύστημα των πανελλαδικών. Δημιούργημα μιας άλλης εποχής έγινε ο βρογχος της ελληνικής παιδείας. Εγκλώβισε γενιές παιδιών σε μια παπαγαλλιστικη νοοτροπία μάθησης και τους στέρησε την ανάπτυξη των πραγματικών τους δεξιοτήτων.

Παράλληλα γιγάντωσε την παραπαιδεία και τον κύκλο του μαύρου χρήματος που την περιβάλλει. Όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί παιδείας υποσχέθηκαν και έκαναν μεταρρυθμίσεις. Ήταν όμως απλή διαχείρηση του ισχύοντος συστήματος και η κάθε διάθεση βελτιώσεων χανόταν επειδή δεν άλλαζε η ουσία. Και η ουσία δεν άλλαζε από το φόβο του πολιτικού κόστους.

Αυτό φαίνεται ότι επιτέλους φτάνει στο τέλος του.

Εξίσου σημαντικές όμως είναι οι αλλαγές και στα πανεπιστήμια. Στη δομή, τη διοίκηση και την όλη λειτουργία τους. Γιατί αν με το σημερινό άθλιο πλαίσιο ύπαρξης  τους καταφέρνουν κάποια από αυτά να βρίσκονται σε ζηλευτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, σημαίνει ότι κρύβουν τεράστιες δυνατότητες που αν σταματήσει να τις φρενάρει η σκουριασμενη αντίληψη που κυριαρχεί για να εξυπηρετεί τα μικροσυμφεροντα, θα μεγαλουργήσουν.

Και τότε τα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια δε θα έχουν να φοβηθούν τίποτα και κανέναν. Η συζήτηση για ακανθώδη θέματα, όπως τα ιδιωτικά ΑΕΙ ή το άσυλο δε θα έχει νόημα. Θα έχει ξεπεραστεί από τη νέα πραγματικότητα.

Είναι προφανές ότι στις προτάσεις της κυβέρνησης υπάρχουν και σημεία που πολλοί θα διαφωνούν. Και πιθανότατα θα έχουν δίκιο. Το σημαντικό είναι όλες οι πλευρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τη διάθεση να στείλουν στην ιστορία το σημερινό θεσμικό χάλι.

Η μεταρρύθμιση αυτή, εάν γίνει, θα είναι η πιο σημαντική από όλες. Αυτή που πραγματικά μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε