Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Γκάφα ή προβοκάτσια το mail της γαλάζιας μίζας;

Γκάφα ή προβοκάτσια το mail της γαλάζιας μίζας;

Τα ερωτηματικά για τη γκάφα είναι τεράστια!!

Η γκάφα με το περιβόητο mail “της μίζας γαλάζιου υπουργού” που χρεώνεται προσωπικά στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Σ. Βαλυράκη απειλεί να τινάξει στον αέρα την αξιοπιστία μιάς από τις πιο σημαντικές έρευνες για τη διαφθορά που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Τα ερωτηματικά για τη γκάφα είναι τεράστια. Και ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί μία ακόμα εξεταστική επιτροπή για να απαντηθούν.
 
Το ιστορικό του φιάσκου 

Εδώ και τρεις ημέρες ο πρόεδρος της επιτροπής Σ. Βαλυράκης διέρρε προς τον τύπο ότι υπάρχει στη δικογραφία ένα mail που αποκαλύπτει μίζα σε γαλάζιο υπουργό το Μάρτιο του 2008. Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν αμηχανία στη ΝΔ. Το εν λόγω έγγραφο παρά την έρευνα της δεν εντοπίστηκε πουθενά. 

Τα δημοσιεύματα συνεχίστηκαν και τελικά σήμερα το μεσημέρι το mail δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον πρόεδρο.Σύμφωνα με την ερμήνεια του κ. Βαλυράκη – που την έδωσε με τον πιο επίσημο τρόπο καλώντας τους δημοσιογράφους στη Βούλη – μια αμερικανική of shore εταιρία έδινε εντολή στον ιδιοκτήτη της φαρμακοβιομηχανίας FARAN Μ. Κάτσικα να εξοφλήσει τον “cabinet man” (όπως αναφέρεται στα αγγλικά) με το 50% του ποσού που του χρωστά. Ο κ. Βαλυράκης παρουσίασε μάλιστα και την επίσημη μετάφραση του υπουργείου εξωτερικών που είχε ζητήσει και απέδιδε το cabinet man ως “μέλος του υπουργικού συμβουλίου”. 

Ετσι όπως εξήγησε ήταν προφανές ότι ο κ. Κάτσικας είχε λάβει εντολή από τον κ. Χριστοφοράκο που στο μεταξύ είχε παραιτηθεί από τη SIEMENS αφού είχε ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο, να τακτοποιήσει κάποια χρωστούμενη μίζα από παλαιότερη υπόθεση σε υπουργο της ΝΔ. 

Χρειάστηκαν λίγες ώρες για να αποκαλυφθεί η μεγαλύτερη πολιτική γκάφα των τελευταίων ετών. Το mail δεν ήταν τίποτα άλλο από την παραγγελία του επιχειρηματία σε μία εταιρία επίπλων κουζίνας για τα ντουλάπια του σπιτιού του! Και αναγραφόταν σε αυτό μέχρι και η διεύθυνση της οικίας όπου θα έμπαιναν τα ντουλάπια. 

Το mail αυτό δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση SIEMENS και είναι άγνωστο πως έφτασε στην κατοχή του κ. Βαλυράκη και πως εκείνος παρά την έρευνα που έκανε δεν διαπίστωσε το προφανές. Η απορία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αφού το έγγραφο αυτό δεν φέρει ουτέ καν τον εξαψήφιο κωδικό που έχουν όλα τα ντοκουμέντα της συγκεκριμένης δικογραφίας. 

Γκάφα ή προβοκάτσια? 

Αυτό που εύλογα θα σκεφτόταν και ο λιγότερο καχύποπτος πολίτης είναι ότι δεν πρόκειται για γκάφα αλλά για προβοκάτσια. Ομως ήταν τόσο εύκολο να αποκαλυφθεί που αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει αφελές. Η μόνη σκέψη που μπορεί να κάνει κανείς είναι οτι κάποιος ήθελε να ακυρώσει στην πράξη την αξιοπιστία της επιτροπής για να μην αποκαλυφθούν τα…χειρότερα. Αλλά κι αυτό μοιάζει…λίγο. 

Προφανώς λοιπόν έχουμε να κάνουμε με βλακεία. Εχουμε να κάνουμε με πολιτικούς που χρόνια τώρα δεν μπόρεσαν να κυβερνήσουν τον τόπο, τον βούλιαξαν στα σκάνδαλα και δεν είναι ικανοί ακόμα και σήμερα να αντιληφθούν τα μηνύματα των καιρών. Λειτουργούν καιροσκοπικά, καταστροφικά και μόνο ζημία προσφέρουν στον τόπο με κάθε ενέργεια τους. Είναι προφανές ότι ο κ. Βαλυράκης πρέπει να παραιτηθεί τώρα από την επιτροπή. Και είναι εξίσου προφανές ότι όλα τα κόμματα με πρώτη τη ΝΔ δεν πρέπει να εκμεταλευτούν αυτή τη γκάφα για να απαξιώσουν την έρευνα αλλά για να την ενδυναμώσουν. 

Είναι η μόνη λύση για να μην καταρρεύσει πλήρως το βαρύτατα τραυματισμένο πολιτικό σύστημα. 

Και είναι ώρα επιτέλους κάποιοι πολιτικοί που τόσα χρόνια μας ταλαιπωρούν να πάνε στα σπίτια τους για να χαρούν τα…κεκτημένα τους.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε