Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η μπλόφα δεν έπιασε

Κι όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις γύρισε και “μπούμερανγκ”.

Κι όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις γύρισε και “μπούμερανγκ”.

Η απειλή για προσφυγή στο ΔΝΤ, εάν η Ευρώπη μας γυρίσει την πλάτη, ήταν μία κίνηση υψηλού ρίσκου. Και δεν μας βγήκε. Προφανώς γιατί δεν αξιολογήσαμε σωστά τα δεδομένα. Η Μέρκελ όχι μόνο δεν κάμφθηκε από αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή να παρακάμψουμε την Ε.Ε. και να στραφούμε στο ΔΝΤ, αλλά αντίθετα βρήκε τη διέξοδο που ήθελε. Εμφανίζεται τώρα κάθετα αντίθετα στη βοήθεια προς την Ελλάδα για να κερδίσει την κοινή γνώμη της χώρας της, αλλά και να αποδείξει ότι η Γερμανία είναι το αφεντικό της Ένωσης. 

Η σύγχυση έγινε ακόμα μεγαλύτερη από τις παρεμβάσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. όπως του κ. Μπαρόζο, που ζητούν από την Ένωση να στηρίξει την Ελλάδα! Η όλη κατάσταση έγινε αμέσως αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους κερδοσκόπους με τα spreads των ελληνικών ομολόγων να εκτοξεύονται και πάλι. Έτσι αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ότι τα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν έστειλαν, όπως υπολόγιζε, σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα ορθοποδεί. 

Το πιθανότερο σενάριο όπως έλεγαν στο NewsIt κυβερνητικοί κύκλοι είναι να συμφωνήσουμε με μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να μας δανείσουν αυτά τα 25 δισ ευρώ που θα χρειαστούμε στα μέσα Απριλίου με επιτόκιο περίπου 5,5%. Και αυτό όμως απέχει πολύ από το 4% που δανείζονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κυρίως δείχνει ότι η Ελλάδα δεν έπεισε με τις κινήσεις που έκανε. 

Αυτό καταγράφεται αναμφίβολα ως αποτυχία της κυβέρνησης. Και αυτή η αποτυχία συμπαρασύρει στη δίνη της και τις θυσίες στις οποίες μας έχει υποβάλλει ο κ. Παπανδρέου. Γιατί τα πρόσφατα μέτρα ελήφθησαν για να εξοικονομηθούν 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως μόνο από τη διαφορά του επιτοκίου που προαναφέρθηκε θα χαθεί για τα πανωτόκια σχεδόν ένα δισ!

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιοποιήθηκε χτες και προβλέπει μεγάλη επιδείνωση της οικονομίας μας για τους επόμενους μήνες. Παρ΄ όλα αυτά το πολυαναμενόμενο σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν έχει ακόμα καταρτιστεί. Παρ΄ότι μοιάζει να είναι η μόνη διέξοδος στα δεινά που έρχονται μοιάζει ξεχασμένο. Και είναι να απορεί κανείς πως ο Γ. Παπανδρέου ξέχασε και αυτή την προεκλογική προτεραιότητά του…

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε