Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η Ε.Ε. γίνεται Γερμανία

Η κρίση αλλάζει την Ευρώπη.

Η κρίση αλλάζει την Ευρώπη. Φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι το λάθος που έγινε το 2001 όταν οι περισσότερες από τις χώρες της Ε.Ε. υιοθέτησαν το ευρώ ως εθνικό τους νόμισμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι σοβαροί οικονομολόγοι προειδοποιούσαν από τότε ότι αν δεν υπάρξει ενιαία οικονομία με ενιαία διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει ενιαίο νόμισμα.

Όμως μέσα στο πανηγυρικό κλίμα των ημερών κανείς δεν τους έδινε σημασία και όσοι τους άκουγαν ήταν για να τους πουν “Κασσάνδρες”. Σήμερα αποδεικνύεται το πόσο δίκιο είχαν. Και πόσο επαναπαύθηκαν οι ηγέτες των χωρών του ενιαίου νομίσματος τα χρόνια που μεσολάβησαν.

Αντί να βιαστούν και να διορθώσουν το λάθος τους εγκαίρως θεσμοθετώντας τις απαραίτητες δομές, άφησαν το χρόνο να κυλήσει ,την κρίση να εξαπλωθεί και τώρα τρέχουν πίσω της. Γιατί και οι κινήσεις που έκαναν, όπως η θεσμοθέτηση θέσεων τύπου “υπουργού” οικονομικών ή εξωτερικών της Ε.Ε. ήταν γραφειοκρατικές και προσχηματικές.

Έτσι τώρα η Ε.Ε. θα γίνει Γερμανία. Γιατί σήμερα η μόνη ισχυρή είναι η Γερμανία και θα επιβάλει πλήρως τους όρους της στους αδύναμούς εταίρους της. Η Μέρκελ θα συναινέσει στο ευρωομόλογο εγγυώμενη κατ’ ουσία όλα τα χρέη της Ένωσης. Σε αντάλλαγμα οι υπόλοιπες χώρες θα αποδεχθούν τόσο σκληρό δημοσιονομικό έλεγχο ώστε τελικώς η Γερμανία θα είναι αυτή που -μέσω των όρων που θα θέσει- θα ελέγχει και θα εγκρίνει όλους τους κρατικούς -διάβαζε πια…τοπικούς- προϋπολογισμούς.

Και όποια χώρα δε συμμορφώνεται θα τίθεται εκτός ευρώ, δηλαδή θα χρεοκοπεί.

Αυτή θα είναι η Ευρώπη των λαών.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε