Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η Ελλάδα στο άρθρο 99

Η Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 είναι μια μέρα που γράφει ιστορία.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους αποτελεί την πρώτη νίκη της πολιτικής έναντι των αγορών μετά από μια δεκαετία παγκοσμιοποίησης.
Οι ευρωπαίοι πέτυχαν να πείσουν τους παντοδύναμους κεφαλαιούχους να καταγράψουν μερική απώλεια στα κεφάλαια τους ,τα οποία είχαν τοποθετήσει σε ασφαλείς κρατικούς τίτλους. Μια τέτοια πιθανότητα φάνταζε απίθανη ως πριν λίγους μήνες. Και σήμερα αποδείχθηκε ότι μπορεί να συμβεί, άρα οι ευρωπαίοι πολιτικοί μπορούν να επιβάλουν κανόνες και να αντισταθούν στις αγορές.
Αυτό σε επίπεδο ισορροπιών είναι σημαντικότατο και πιθανώς να έχει αλυσιδωτές θετικές επιπώσεις. Όπως π.χ. η ακύρωση στην πράξη των πιο τοξικών τραπεζικών προϊόντων των διαβόητων cds που επινοήθηκαν πριν από περίπου 15 χρόνια και επέτρεψαν σε κερδοσκόπους να ποντάρουν και να προσπαθούν να προκαλέσουν τη χρεοκοπία ενός κράτους. Η τυπική αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας και η μη ενεργοποίηση των cds παρ΄ ότι οι επενδυτές έχασαν τα κεφάλαια που τοποθέτησαν στην Ελλάδα θα αποτελέσει ακύρωση τους στην πράξη.
Ως προς τα δικά μας , η απάντηση στο ερώτημα αν το κούρεμα του χρέους μας βγάζει από τη δύσκολη θέση είναι προφανής.
Σήμερα η Ελλάδα μπαίνει στο…άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου. Δηλώνει στους δανειστές της ότι δεν μπορεί να τους καλύψει και αυτοί δέχονται το διακανονισμό.
Από δω και πέρα, όπως κάθε εταιρία που βρίσκεται σε ανάλογη θέση, θα πρέπει να τηρήσει το σχέδιο που έχει υποβάλει. Αλλιώς θα χρεοκοπήσει. Και δε θα έχει άλλη ευκαιρία.
Οι περισσότερες από τις εταιρίες που μπαίνουν στο άρθρο 99 δεν τα καταφέρνουν. Οδηγούνται τελικώς στο λουκέτο. Για την Ελλάδα η προοπτική αυτή δεν υφίσταται.
Πρέπει να τα καταφέρουμε. Και η προσπάθεια θα χρειαστεί κι άλλες θυσίες. Το πόσες θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα αυτών που μας κυβερνούν. Όμως από σήμερα και εφ΄ όσον οι χειρισμοί γίνουν σωστά το περιβάλλον είναι καλύτερο. Ασφαλέστερο.
Θα μπουν χρήματα στην αγορά, θα αναπνεύσει το τραπεζικό σύστημα θα δημιουργηθεί ένα πρώτο ψήγμα σταθεροποίησης.
Η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Από κανέναν. Και κυρίως από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα δηλαδή τους πολιτικούς.
Προσφέρεται μόνο για δουλειά και συνέπεια. Να αποφύγουμε τα έως τώρα λάθη και με τόλμη να προχωρήσουμε στις αλλαγές.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ανάμεσα σε αυτά που θα γράψει η ιστορία σήμερα θα είναι και το ότι η Ελλάδα έγινε η μόνη χώρα της Ε.Ε που κατ΄ ουσίαν χρεοκόπησε. Και αυτό το στίγμα θα μας κυνηγά για χρόνια όταν καταφέρουμε να ξαναβγούμε στις αγορές.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε