Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Οι κίνδυνοι από τις αλλαγές στο ΦΠΑ

Οι κίνδυνοι από τις αλλαγές στο ΦΠΑ

Η επικείμενη αλλαγή στο ΦΠΑ που προανήγγειλε με επίσημο τρόπο ο ίδιος

Η επικείμενη αλλαγή στο ΦΠΑ που προανήγγειλε με επίσημο τρόπο ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών όσο κι αν καταβληθεί προσπάθεια να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ,είναι σίγουρο ότι θα επιβαρύνει τους πιο αδύναμους.

Κατ΄ αρχήν ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Στόχος της αλλαγής των συντελεστών είναι η αύξηση των εσόδων του κράτους. Άρα συνολικά θα πληρώσουμε περισσότερα χρήματα στον έμμεσο αυτό φόρο.

Επίσης επειδή οι συντελεστές αλληλεπιδρούν μπορεί τα π.χ. τα τρόφιμα να υπαχθούν στον χαμηλότερο συντελεστή αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα που θα πάει στο ανώτερο θα ανεβάσει το κόστος παραγωγής και διάθεσης τους, άρα δε θα φθηνύνουν. Οπότε θα μείνει για τον καταναλωτή μόνο η αύξηση της τιμής του ρεύματος ενώ τα τρόφιμα στην καλύτερη περίπτωση δε θα ακριβύνουν σε σχέση με τις σημερινές τιμές τους.

Αλλά και την έκπτωση του 3% που θα έχει όποιος χρησιμοποιεί «πλαστικό χρήμα» δε θα τη δουν οι κατηγορίες του πληθυσμού που λόγω ηλικίας ή τόπου κατοικίας δεν έχουν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων δεν έχει τέτοιες κάρτες και πολύ δύσκολα θα προσαρμοστεί. Αλλά και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών επίσης δύσκολα θα ενταχθούν. Έτσι θα πληρώσουν πιο ακριβά προϊόντα και υπηρεσίες σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

Εν κατακλείδι μιλούμε για την αύξηση ενός έμμεσου άρα και άδικού φόρου που θα την πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά κάποιες από τις αδύναμες κατηγορίες των πολιτών που ίσως αποτελούν και εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μήπως η λύση είναι η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος και ταυτόχρονα η θέσπιση αυστηρότατων μέτρων, ελέγχων και ποινών για την καταπολέμηση της μη καταβολής του;

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε