Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η Μέρκελ απειλεί με διάλυση την Ε.Ε.

Η Μέρκελ απειλεί με διάλυση την Ε.Ε.

Στην πρώτη τόσο μεγάλη κρίση της η Ευρώπη δυστύχησε να έχει ως καγκελάριο

Στην πρώτη τόσο μεγάλη κρίση της η Ευρώπη δυστύχησε να έχει ως καγκελάριο της Γερμανίας μια ηγέτιδα που μετρήθηκε με την ιστορία και αποδείχθηκε…λίγη.

Η Αγκελα Μέρκελ ίσως δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει την ανατολικογερμανική καταγωγή της. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο καταπιεστικό και εσωστρεφές περιβάλλον που επέβαλε ο δικτάτορας Ερικ Χόνεκερ. Και όπως φαίνεται τη σημάδεψε για πάντα.

Την έκανε να μην μπορεί να συνθέσει, να εμπνεύσει και να διευρύνει αλλά να σκέφτεται στενά, προστατευτικά, “κλειστά” όπως ήταν τα σύνορα της χώρας που μεγάλωσε.
Δεν μπόρεσε να αντιληφθεί να οραματιστεί και να στηρίξει το όραμα της ενιαίας Ευρώπης που θα έχει ένα κοινό νόμισμα και μια κοινή αντίληψη.

Περιχαρακώθηκε στα σύνορα της, ερμηνευσε το ευρώ ως μάρκο και απέδειξε ότι μπορει να λειτουργήσει μόνο ως γερμανίδα και όχι ως ευρωπαία.
Σε κάθε φάση της κρίσης με τις συνεχείς παλινδρομήσεις έφερνε την κατάσταση στα όρια της και μεγαλοποιούσε κάθε πρόβλημα μετατρέποντας το σε απειλή για παγκόσμια κρίση.

Το έκανε πριν εγκριθεί το πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.Το ξανακάνει τώρα με την Ιρλανδία. Το κάνει κάθε φορά που τίθεται το θέμα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Λειτουργεί μόνο ενοχικά ως προς τους ψηφοφόρους της και όχι δημιουργικά ως προς τους ευρωπαίους.
Με τη στάση της “χτίζει” την εικόνα μιας χώρας που θέλει να κατακτήσει οικονομικά τους εταίρους της. Να επιβάλει τους δικούς της όρους, τις δικές της δικλείδες ασφαλείας και όλοι να υποτάσσονται σε αυτές.
Ετσι όμως “βομβαρδίζει” την εικόνα της ενιαίας Ευρώπης. Της Ευρώπης των λαών που διατηρούν την ταυτότητα τους αλλά χτίζουν το κοινό τους μέλλον μέσα από την αλληλουποστήριξη, την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια.
Και όχι της Ευρώπης που έχει στόχο να υποτάξει τα πάντα υπό τον έλεγχο μια χώρας.

Αυτό που πραγματικά κινδυνεύει πια δεν είναι το ευρώ. Είναι η βάση του. Δηλαδή η πίστη των ευρωπαίων πολιτών στην ευρωπαική ιδέα. Και θα κινδυνεύει όλο και πιό πολύ όσο θα υπάρχουν πολιτικοί σαν τη Μέρκελ που θα χωρίζουν τους λαούς σε βόρειους και νότιους τεμπέληδες και γουρούνια καλούς και κακούς.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε