Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Η Μέρκελ καταστρέφει το ευρώ

Με τεράστια καθυστέρηση η καγκελάριος της Γερμανίας παίρνει μέτρα για τη διάσωση του ευρώ.

Με τεράστια καθυστέρηση η καγκελάριος της Γερμανίας παίρνει μέτρα για τη διάσωση του ευρώ, ενώ αυτό έχει γίνει πια έρμαιο των κερδοσκόπων. 

Χαμένη στην αγωνία της για να μην απωλέσει την εξουσία η κα Μέρκελ όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για τη σωτηρία του κοινού νομίσματος, αλλά μπλόκαρε και τις προσπάθειες των υπολοίπων. Έτσι τώρα – με τη δημοτικότητά της να καταρρέει – τρέχει και δεν φτάνει, παίρνοντας σωστά μέτρα που όμως θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και μήνες. Έτσι είναι αμφίβολο αν σήμερα μπορούν να αποδώσουν. 

Ο περιορισμός των short sellings που αποφάσισε για να ανακόψει την πτώση του ευρώ άργησε πολύ. Όπως άργησε και η απόφαση της για την Ελλάδα, αλλά και η απόφασή για το μηχανισμό στήριξης Ισπανίας και Πορτογαλίας. Το νόμισμά μας βρίσκεται σήμερα στο 1,21 σε σχέση με το δολάριο, ενώ πριν από ένα μήνα ήταν στο 1,35! 

Είχε καταξιωθεί ως αποθεματικό νόμισμα, δηλαδή τόσο σταθερό ώστε να τοποθετούν κινέζοι και σαουδάραβες τα κεφάλαιά τους και να μην κινδυνεύει από σκαμπανεβάσματα και είχε εκτοπίσει κατά 30% το δολάριο σε αυτή την κατηγορία και κατάντησε… κλωτσοσκούφι. 

Σήμερα μέσα σε 120 δευτερόλεπτα από το 1,217 ανέβηκε στο 1,228 για να πέσει στο 1,220. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να φαίνονται αμελητέες στον αδαή, αλλά για τις αγορές είναι τεράστιες και αποφέρουν σε κάποιους δισεκατομμύρια. Το ίδιο έχει αφεθή να συμβαίνει με ομόλογα και μετοχές.

Μεγάλο μέρος αυτού του κερδοσκοπικού παιχνιδιού οφείλεται στο ανεξέλεγκτο short selling και τις αγορές που γίνονται αυτοματοποιημένα μέσω προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστυών που σας ανέλυσα χθες. Οι κερδοσκόποι ποντάρουν όχι πια στην πραγματική οικονομία, αλλά στην αναταραχή αφού κανείς δεν τους βάζει φρένο. Όσο μεγαλύτερη προκαλούν τόσο αποκομίζουν κέρδη. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό. Αλλά τα μέτρα για τον έλεγχο άρχισαν να λαμβάνονται μόλις τώρα που… τελείωσαν οι εκλογές στη Βεστφαλία. 

Ο επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Μπαρνιέ προέτρεψε μάλιστα το απόγευμα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να πάρουν ανάλογα μέτρα. Και πρέπει να το κάνουν παρά τις αντιρρήσεις των αγορών και του Λονδίνου. Οι μεν αγορές αντιδρούν γιατί χάνουν κέρδη και επικαλούνται κίνδυνο ύφεσης η δε Αγγλία αρνείται να εφαρμόσει τέτοια μέτρα, αφού το 80% των εταιρειών που κάνουν το βρώμικο παιχνίδι στην Ευρώπη βρίσκεται στο έδαφός της και θέλει να τις προστατεύσει. 

Είναι όμως η στιγμή να μπουν κανόνες για να μην διαλυθεί η Ε.Ε. Όπως η ίδια η Μέρκελ παραδέχθηκε σήμερα μιλώντας στην Κάτω Βουλή. Στο ερώτημα γιατί άφησε τα πράγματα να φτάσουν ως εδώ δεν έδωσε απάντηση. 

Δυστυχώς σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο η Ευρώπη βρέθηκε με ηγέτες κατώτερους των περιστάσεων. Μικρούς και λίγους που δεν μπόρεσαν να δουν τους κινύνους, τους άφησαν να γιγαντωθούν και τώρα τρέχουν και δεν φθάνουν ενώ εμείς πληρώνουμε.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε