Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Ήταν ένα καθοριστικό και πολύ ακριβό Eurogroup – Για την οικονομία και την πολιτική

Ήταν ένα καθοριστικό και πολύ ακριβό Eurogroup – Για την οικονομία και την πολιτική

Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας και η επικείμενη συμφωνία της 24ης Μαΐου είναι από τις πιο καθοριστικές των τελευταίων ετών

Η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας και η επικείμενη συμφωνία της 24ης Μαΐου είναι από τις πιο καθοριστικές των τελευταίων ετών τόσο για την οικονομία όσο και για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας.
Πρόκειται στην ουσία για ένα διαχρονικό υπερμνημόνιο που δεν έχει ημερομηνία λήξης ούτε προσδιορισμένα μέτρα. Προβλέπει μόνο αποτέλεσμα και τρόπους για να επιτευχθεί.
Τα δύο βασικά σημεία του είναι ο περιβόητος «κόφτης» και το χρέος. Ο κόφτης αποτελεί μια δομική αλλαγή. Θα είναι η διέξοδος για κάθε κυβέρνηση για να περικόπτει μισθούς στο δημόσιο και συντάξεις. Θα ενεργοποιείται κάθε Απρίλιο εφ’ όσον δεν έχουν επιτευχθεί οι προκαθορισμένοι στόχοι και θα αφορά μόνο δαπάνες και όχι φόρους όπως φαίνεται από την ως τώρα διατύπωση. Δηλαδή, το πολιτικά οδυνηρό κόψιμο μισθών και συντάξεων θα επιβάλλεται πια αυτόματα με ένα προεδρικό διάταγμα! Από την άλλη πλευρά ο κόφτης βάζει τέλος στην αβελτηρία των εκάστοτε κυβερνήσεων που δεν υλοποιούσαν τα μέτρα που ψήφιζαν. Δε θα χρειάζεται πια αξιολόγηση για να παρθούν νέα μέτρα. Θα λαμβάνονται αυτόματα. Ούτε λόγος βέβαια για… εθνική κυριαρχία. Αυτή περιορίζεται ακόμη περισσότερο έως εξαϋλώνεται. Αλλά αυτός ο κόφτης θα μπορεί να αποτελεί και μια μορφή εγγύησης ότι το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται με συνέπεια άρα θα υπάρχει οικονομική σταθερότητα.
Για το χρέος τα στοιχεία είναι ακόμη ασαφή. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για θετική εξέλιξη που βέβαια δε θα έχει άμεση και ορατή επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά θα αξιολογηθεί θετικά από τους επενδυτές. Περισσότερα και πιο άμεσα οφέλη θα προκύψουν από την δυνατότητα που θα έχει πια η χώρα, μετά την αξιολόγηση, να ενταχθεί επιτέλους στο πρόγραμμα Ντράγκι ώστε οι τράπεζες να ανακτήσουν τη δυνατότητα χορήγησης δανείων αλλά και από την δυνατότητα να χαλαρώσουν και εν τέλει να καταργηθούν τα capital controls.
Εν κατακλείδι πρόκειται για θετική έκβαση που βέβαια την πληρώνουμε πολύ ακριβά. Όσο για την κυβέρνηση, αυτή εξασφαλίζει τουλάχιστον ένα έτος αταλάντευτης παραμονής της στην εξουσία αφού ως του χρόνου το Μάιο που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο κόφτης δεν έχει μπροστά της ορατό λόγο αστάθειας. Είναι στο χέρι της να αξιοποιήσει αυτό το διάστημα ή να το σπαταλήσει.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε