Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Ήταν η πιο καθοριστική νύχτα μετά το Νοέμβρη του ’73

Η νύχτα της Κυριακής ίσως αποδειχθεί η πιο καθοριστική για την Ελλάδα των επομένων δεκαετιών.

Η νύχτα της Κυριακής ίσως αποδειχθεί η πιο καθοριστική για την Ελλάδα των επομένων δεκαετιών. Τόσο καθοριστική που σε επίπεδο επιρροής να μπορεί να συγκριθεί με τη νύχτα του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του ’73…

Για πρώτη φορά κατέρρευσαν ολότελα οι κάθετες γραμμές των κομμάτων στη Βουλή. Σαρανταπέντε βουλευτές πήγαν κόντρα στην κομματική “γραμμή” και διαγράφηκαν. Δεν τους πτόησε ούτε ότι απομένουν μόλις 75 ημέρες από τις εκλογές και δε θα ξαναείναι υποψήφιοι με τα κόμματα που τους εξέλεξαν στην παρούσα Βουλή. Άρα έκλεισε ο κύκλος των παραδοσιακών μεταπολιτευτικών κομμάτων.

Για πρώτη φορά -και δυστυχώς τραγικά αργά- ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ομονόησαν σε σκληρά μέτρα χωρίς τους γνωστούς λαϊκισμούς και τα ψεύτικα λόγια. Άρα παραδέχθηκαν και αποδέχθηκαν στην πράξη τα λάθη τους που μας έφεραν ως εδώ και τα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσουν όπως οι απολύσεις στο τερατώδες δημόσιο που δημιούργησαν.

Για πρώτη φορά ΟΛΑ τα κόμματα της Βουλής αλλά και ΟΛΗ η κοινωνία καταδίκασε τους βανδάλους που κανιβαλίζοντας τη διαμαρτυρία των πολιτών κατέκαψαν και λεηλάτησαν την Αθήνα. Βανδάλους που πολλά χρόνια τώρα τελούσαν υπό προστασία.

Και για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια η κοινωνία μας θα αντιμετωπίσει τόσο οδυνηρές συνέπειες από τη διαχείριση που έκαναν όσοι μας κυβέρνησαν..

Γιατί όσα ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή είναι αβάσταχτα. Όμως άλλη επιλογή δεν υπήρχε εδώ που φτάσαμε. Και ακόμα πιο δύσκολη και αμφίβολη θα είναι η εφαρμογή τους αφού θα απαιτήσει δραματική αλλαγή νοοτροπίας του πολιτικού προσωπικού, το οποίο έως σήμερα τουλάχιστον, δεν έχει επιδείξει τέτοια ικανότητα. Αν όμως συνεχίσει να κυβερνά με την ίδια νοοτροπία απλώς θα παρατείνει τη χρεοκοπία που θα έρθει μετά από λίγους μήνες. Και τότε κανείς δε θα νοιάζεται να μας σώσει, γιατί οι δανειστές μας έχουν θα έχουν πλήρως εξασφαλίσει τα χρήματα τους.

Τα νέα “κουρεμένα” ομόλογα που θα λάβουν θα έχουν τέτοιες εγγυήσεις ώστε να τους διασφαλίζουν απόλυτα από νέες απώλειες. Αντίθετα η εσωτερική χρεοκοπία θα μπορεί κάλλιστα να προκύψει. Γιατί για να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να υλοποιούμε κατά γράμμα το πρόγραμμα. Αλλιώς δε θα “ξεκλειδώνουν” το λογαριασμό με τα δανεικά παρά μόνο για τα προς εκείνους οφειλόμενα.

Με απλά λόγια αν π.χ. το ΙΚΑ εξαντλήσει τους πόρους που έχει για το 2012 δύο ή τρεις μήνες πριν το τέλος του, δε θα μπορέσει να καταβάλει συντάξεις για το υπόλοιπο αυτού του έτους. Θα ξαναπληρώσει από το 2013! Εκτός αν τοποθετηθούν στις θέσεις των μάνατζερς του δημοσίου ικανά και έντιμα στελέχη και όχι αποτυχόντες βουλευτές που θα έχουν ως αποστολή να εξυπηρετούν πελατειακά τα ξεπεσμένα κόμματα τους.
Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, ειδικά με το ρευστό σκηνικό που θα προκύψει μετά τις εκλογές;

Αν ναι τότε θα ορθοποδήσουμε. Αν όχι θα έχουμε μεταθέσει τη χρεοκοπία στο εσωτερικό και θα έχουμε απαλείψει τον κίνδυνο για τους δανειστές μας οπότε δε θα ενδιαφερθεί κανείς και θα φάμε τις σάρκες μας μόνοι μας.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε