Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Κυβέρνηση θα έχουμε, αλλά για πόσους μήνες…

Δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων δεν επιτρέπεται, εξ’ αιτίας ενός νόμου προεκλογικών σκοπιμοτήτων και λογοκρισίας.

Δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων δεν επιτρέπεται, εξ’ αιτίας ενός νόμου προεκλογικών σκοπιμοτήτων και λογοκρισίας. Έτσι όσα γράφω δεν μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα, αλλά μόνο να περιγράφονται γενικόλογα.

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το βράδυ της Κυριακής ο τόπος θα έχει κυβέρνηση. Προφανώς δε θα είναι μονοκομματική ,αλλά συνεργασίας.

Και θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύπτει από την κάλπη με εντολή να κυβερνήσει. Γιατί οι άλλες όπως εκείνες του 89 είχαν ειδικούς σκοπούς. Τώρα για πρώτη φορά οι πολίτες απολύτως συνειδητά ζητούν συνεργασία και απορρίπτουν τις παντοδυναμίες.

Ο πρωθυπουργός θα είναι εκλεγμένο πολιτικό πρόσωπο, και η κυβέρνηση θα έχει υπουργούς από ένα κόμμα και στήριξη από άλλο ένα για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Θα υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και θα περάσουν το όριο του 3% όλα τα κόμματα που εκπροσωπήθηκαν και στη βουλή που διαλύθηκε μετά από τις εκλογές της 6ης Μαίου.

Έτσι το επόμενο μεγάλο ζητούμενο είναι πόσο ισχυρή και αποτελεσματική θα αποδειχθεί αυτή η κυβέρνηση. Θα πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρόνο να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, άρα δε θα έχει χρόνο προσαρμογής ούτε και περιθώρια ανοχής.

Και όπως όλα δείχνουν θα είναι δύσκολο να μακροημερεύσει. Το ρευστό πολιτικό τοπίο ίσως επιβάλει ξανά εκλογές εντός του επόμενου 12μήνου.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε