Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Μια βασιλική οικογένεια που δεν έγινε ποτέ ελληνική

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι ένας καθ’ όλα συμπαθης άνθρωπος.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι ένας καθ’ όλα συμπαθης άνθρωπος. Σχεδόν πάντα χαμογελαστός και ξεκούραστος, επικεφαλής μιας μεγάλης οικογένειας με πολλά παιδιά και εγγόνια, δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει τίποτα να τον απασχολεί. Ακόμα και όσα έγιναν πριν από τέσσερις δεκαετίες και του στέρησαν τον ελληνικό θρόνο, μοιάζουν  μακρινά και σχεδόν ξεγραμμένα, όπως και οι προσδοκίες που μπορεί να διέλυσαν.

Και σήμερα με το γάμο του δευτερότοκου γιου του πιστοποιεί και πάλι το πώς βλέπει την Ελλάδα, αλλά και τη ζωή. Σε αντίθεση με το γάμο του πρωτότοκου γιού του Παύλου που έγινε στο Λονδίνο, γιατί ο πατέρας της νύφης ήταν πολύ πλούσιος και …με τον παρά του επιχορήγησε την οικογένεια και επέβαλε ακόμα και τον τόπο του μυστηρίου,ο Νικόλαος παντρεύεται στις Σπέτσες.

Το σκηνικό θυμίζει αρκετά τα χρόνια που ο Κωνσταντίνος μεσουρανούσε. Είναι πολύ κοντινό με αυτό του δικού του γάμου με την Άννα-Μαρία το 1964. Ατελείωτη πολυτέλεια και πλούσιο θέαμα για τα μάτια ενός λαού που και σήμερα, όπως και τότε αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Όμως ανάμεσα σε λαό και στέμμα δεν υπήρχε καμία επαφή. Κανένα σημείο ταύτισης. Τα προβλήματα των πολιτών δεν έπρεπε να φτάνουν στο παλάτι.

Οι εστεμμένοι παρήγαγαν ένα παραμύθι. Ζούσαν μια μυθική ζωή από τα χρήματα της βασιλικής χορηγίας, δηλαδή του ελληνικού λαού που πεινούσε.

Σήμερα, αυτή τη χορηγία έχουν αναλάβει οι νύφες της οικογένειας και κάτι κοντέινερς με έργα τέχνης που του στείλαμε πριν μερικά χρόνια.

Όμως η απόσταση από την καθημερινότητα των πολιτών παραμένει η ίδια. Έτσι η χλιδή του γάμου του γόνου της τέως βασιλικής οικογένειας πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη από την κρίση. Κότερα, πανάκριβα δώρα και στολισμοί που θα συμβολίζουν πως ο νεόνυμφος και η φαμίλια του δεν έχουν καμία σχέση με ότι περνά ο τόπος.

Με άλλα λόγια, ένας ξένος παντρεύει το γιο του σε ένα ξένο γι’ αυτόν μέρος, που δεν τον ενδιαφέρει παρά μόνο να περάσει καλά.

Έστω και έτσι όμως, αυτή τη φορά η τέως βασιλική οικογένεια έχει κάτι να προσφέρει στην Ελλάδα. Οι εικόνες του παραμυθιού θα αναμεταδοθούν σε όλο τον κόσμο και σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον τουρισμό αυτό είναι πολύτιμο.

Όπως σας έγραψα και στην αρχή, δεν αισθάνομαι ότι ο Κωνσταντίνος είναι ένας κακός άνθρωπος. Είναι απλώς κάποιος που ποτέ δεν μπόρεσε να ταυτιστεί ούτε κατ’ ελάχιστο με τον ελληνικό λαό.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε