Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Μήπως είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό ενημερωτικό “you tube”

Η κρίση στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης-εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση- βρίσκεται στο αποκορύφωμα της.

Η κρίση στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης-εφημερίδες, περιοδικά και τηλεόραση- βρίσκεται στο αποκορύφωμα της. Με πόνο βλέπουμε ΜΜΕ με ιστορία αλλά και ισχυρή σημερινή παρουσία να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν και να συρρικνώνονται ή ακόμα και να κλείνουν.

Το μεγαλύτερο τίμημα πληρώνει η ενημέρωση. Οι εκπομπές μειώνονται, τα τεχνικά μέσα για τα δελτία περικόπτονται και οι θέσεις εργασίας λιγοστεύουν επικίνδυνα. Αντίθετα στο διαδίκτυο η εικόνα παρουσιάζεται αντίστροφη. Γεννώνται πολλές νέες προσπάθειες και αρκετές από αυτές είναι αξιόλογες ,έγκυρες και συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον αναγνωστών. Το χαμηλό κόστος παραγωγής που δημιουργεί περισσότερη ελευθερία έκφρασης αλλά και η διαδραστικότητα δίνουν άλλη διάσταση στην ενημέρωση. Καθένας μπορεί να βρει την πληροφορία ή την είδηση που ψάχνει, τη στιγμή που τη θέλει και στο εύρος που τον ενδιαφέρει. Καθορίζει ο ίδιος την αξιολόγηση και όλα αυτά μπορεί να τα έχει δωρεάν.

Εξ άλλου η κρίση δεν είναι μόνο στον Τύπο, δεν είναι μόνο οικονομική. Όλοι ξέρουμε πως βασικές δομές, συνήθειες και συμπεριφορές θα αλλάξουν. Η συνεργασία που δεν είναι καταπίεση, η συναίνεση που δεν είναι υποταγή, η συνύπαρξη που δεν είναι σκέτη επιβίωση, όλα τα συν που μας χρειάζονται έχουν το Μέσο τους και το ξέρουμε. Το διαδίκτυο που ενώνει δίκτυα, άτομα, κοινότητες, απόψεις.

‘Όλα τα παραπάνω έχουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα στην ενημέρωση. Πολύ σύντομα οι πολίτες που θα επιλέγουν να ενημερωθούν από το Ίντερνετ θα είναι περισσότεροι από αυτούς που επιλέγουν οτιδήποτε άλλο.

Με αυτά τα δεδομένα αισθάνομαι ότι ίσως έχει φτάσει η ώρα, κατ αρχήν όσοι δραστηριοποιούμαστε στο διαδίκτυο, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας και τηλεοπτικού περιεχομένου. Είναι ένα εγχείρημα που θα έχει μεγάλο κόστος. Κανείς από εμάς-που δεν έχουμε πίσω μας κάποιο ισχυρό χρηματοδότη-δεν μπορεί να το καλύψει. Πολλοί μαζί όμως ίσως μπορέσουμε να καταφέρουμε τη δημιουργία ενός ιντερνετικού καναλιού που θα έχει και δικές του παραγωγές αλλά και το χώρο προς τον πολίτη για τη δική του έκφραση.

Ο καθένας από όσους θα ενδιαφερθούν θα εξακολουθήσει να έχει το δικό του site. Ταυτόχρονα θα δημιουργεί και τηλεοπτικό περιεχόμενο που θα προβάλλεται σε αυτό το κανάλι. Η ένωση πολλών δημοσιογράφων άρα και περιεχομένων σε μία “στέγη” θα έλξει το ενδιαφέρον των πολιτών. Άρα το κανάλι θα αποκτήσει σημαντικό αριθμό διαδικτυακών τηλεθεατών που είναι απαραίτητος για την προσέλκυση του απαιτούμενου διαφημιστικού ενδιαφέροντος που θα το συντηρήσει.

Ταυτόχρονα θα υπάρχει και ο χώρος ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να ανεβάσει το δικό του περιεχόμενο για να έχει και αυτός παρέμβαση.

Αποφάσισα να δημοσιοποιήσω και όχι να τις συζητήσω από πριν σε κλειστές πόρτες αυτές τις σκέψεις γιατί πιστεύω ότι ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει από την αρχή να είναι ανοιχτό και διαφανές. Χωρίς αρχηγούς και πάτρωνες αλλά με ισότιμους συμμετέχοντες.

Θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω σύντομα με όσους περισσότερους από τους συναδέλφους μου μπορώ. Περιμένω και από όποιον ενδιαφέρεται να πράξει το ίδιο. Αν υπάρξει ενδιαφέρον θα δημιουργήσουμε ένα κοινό χώρο για να υποδεχθούμε τις δικές σας ιδέες και προτάσεις.

Εύχομαι η πρόταση να συμβάλλει σε αυτό που όλοι εδώ και πολλά χρόνια ονειρευόμαστε. Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και ελεύθερου ισχυρού πόλου. Μακριά από δεσμεύσεις και με μόνο οδηγό την ακηδεμόνευτη ενημέρωση.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε