Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Μήπως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατεβαίνουν για τελευταία φορά σε εκλογές;

Σχεδόν 50 ημέρες πριν τις εκλογές τα δύο κόμματα εξουσίας μόλις που συγκεντρώνουν το 40% των ψηφοφόρων. Αθροιστικά!

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της ALCO για το Νewsit που δημοσιεύουμε σήμερα επιβεβαιώνουν ότι αυτή η κάλπη θα βγάλει αποτέλεσμα που καμιά στο παρελθόν δεν είχε βγάλει. Σχεδόν 50 ημέρες πριν τις εκλογές τα δύο κόμματα εξουσίας μόλις που συγκεντρώνουν το 40% των ψηφοφόρων. Αθροιστικά!

Τα μικρότερα κόμματα που προέκυψαν από τις τάξεις των μεγάλων όπως αυτά του Π. Καμμένου και του Φ. Κουβέλη διατηρούν τη δυναμική τους και φαίνεται ότι θα μπουν στη βουλή, όπως και το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

Οι ψηφοφόροι δεν αποφασίζουν με τα παραδοσιακά κριτήρια αλλά με το δίλημμα μνημόνιο- αντιμνημόνιο. Και αυτό το δίλημμα δεν έχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Αντιθέτως. Τα συνδέει. Και τα κατατάσσει στην ίδια πλευρά. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι μέχρι σήμερα πυλώνες του πολιτικού σκηνικού εξουσίας δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην σχεδόν 40ετή ιστορία τους δεν ορίζουν τους κανόνες της αντιπαράθεσης. Υποτάσσονται σε αυτούς.

Και αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η ζωή τους φτάνει στο τέλος της. Δεν μπορούν πια να αποτελέσουν το συνδετικό πόλο για τους χώρους που εκπροσωπούν. Άρα με τη σημερινή μορφή τους δεν μπορούν να διεκδικήσουν την εξουσία.

Οι εκλογές που έρχονται θα καταδείξουν την ανάγκη επανένωσης τόσο της κεντροδεξιάς, όσο και της κεντροαριστεράς.

Το μεγάλο ζητούμενο μετά το σχηματισμό κυβέρνησης –πιθανότατα συνεργασίας- θα είναι πως οι δύο παρατάξεις θα μπορέσουν να ξεπεράσουν το σημερινό κατακερματισμό. Προφανώς θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, να αλλάξουν ονόματα και σύμβολα και να βρουν ηγέτες που θα συνθέσουν τις απόψεις.

Ίσως αυτές να είναι οι τελευταίες εκλογές που κατεβαίνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ. Γιατί οι δρόμοι τους είναι παράλληλοι. Όσο υπάρχει το ένα κόμμα τόσο θα υπάρχει και το άλλο. Όσο χρεοκοπεί το ένα τόσο χρεοκοπεί και το άλλο! Όσο θα διαμελίζεται το ένα τόσο θα διαμελίζεται και το άλλο. Κι όταν θα πεθάνει το ένα θα «πάρει μαζί του» και το άλλο.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε