Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Μήπως ξέρει κάτι που δε μας λέει ο πρωθυπουργός;

Είναι προφανές ότι έδωσε τη συνέντευξη για να θέσει το δίλημμα.

Σκέφτομαι και ξανασκέφτομαι τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους που τον οδήγησαν ως αυτή την απόφαση.

Είναι προφανές ότι έδωσε τη συνέντευξη για να θέσει το δίλημμα.Το ερώτημα είναι τι τον οδήγησε σε αυτή την αναγκαιότητα. Τι τον έκανε να δώσει ο ίδιος το δικαιώμα σε όποιον το επιθυμεί να αμφισβητήσει την ισχυρή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία επειδή μπορεί να μην εκλέξει πολλούς δημάρχους. Μια πλειοψηφία η οποία μάλιστα μετά τις εκλογές αυτές είναι πολύ πιθανό να γίνει και ισχυρότερη αν εκλεγούν περιφερειάρχης ο κ. Δημαράς και δήμαρχος ο κ. Οικονόμου δυό διεγραμμένοι από το ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητοι σήμερα βουλευτές που τότε θα πρέπει να παραιτηθούν από τις έδρες τους για να τις καταλάβουν οι επιλαχόντες. Αρα το ΠΑΣΟΚ να προσθέσει στην κοινοβουλευτικη του δύναμη δύο ακόμα “φρόνιμους” βουλευτές του.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου αν κάποιος αθροίσει τις ψήφους που θα λάβει το κυβερνών κόμμα και τις συγκρίνει με αυτές που πήρε ένα χρόνο πριν-σε βουλευτικές όμως εκλογές-μόνο και μόνο από την παρούσια Δημαρά θα τις βρει πολύ λιγότερες. Θα συγκρίνει όμως ανόμια μεγέθη. Αλλά θα δικαιούται να το κάνει γιατί το δικαίωμα θα του το έχει δώσει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου. Δηλαδή δημιούργησε μια διαρκή κοινοβουλευτική αμφισβήτηση σε μια περίοδο που πρέπει να παίρνει σκληρά μέτρα και αποφάσεις. Μοιάζει να “πούλησε πολύ φθηνά” τα όσα περί υπευθυνότητας και “θυσιών που θα πιάσουν τόπο” έχτισε τόσους μήνες τώρα.

Αν μη τι άλλο όμως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανεύθυνος. Τα εως τώρα πεπραγμένα του αποδεικνύουν το αντίθετο. Αρα αυτό που έκανε στη συνέντευξη δεν έχει εξήγηση. Ακριβώς γιατί λόγω της υπευθυνότητας του δεν μπορεί να τα ρισκάρει όλα θέτοντας ένα υπερβολικό δίλημμα που αν δεν του “βγει” θα βυθίσει τη χώρα στο χάος!

Εκτός αν -οπως και ο προκάτοχος του Κ. Καραμανλής προκάλεσε τις εκλογές λόγω της επικείμενης χρεωκοπίας που εμείς αγνοούσαμε -ξέρει ή βλέπει κάτι που δεν βλέπουμε εμείς. Εκτός αν δε θέλει να πάρει τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται αμέσως μετά τις περιφερειακές εκλογές ώστε να εξασφαλίσουμε την επόμενη δόση του δανείου. Τότε που θα ανακοινωθεί το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 και θα φανεί ότι μας λείπουν άλλα 2 δις ευρώ που θα πρέπει να προκύψουν από νέα μέτρα.

Και δε θα θέλει να πάρει αυτά τα σκληρά μέτρα μόνο αν γνωρίζει ότι οδηγούμαστε σε βέβαιη χρεωκοπία ότι κι αν κάνουμε. Μα σχεδόν όλοι εδώ και μερικές εβδομάδες υμνούν την Ελλάδα και λένε πως αρχίζει να ορθοποδεί.

Μόνο χθες μετά τη συνέντεξη τα spreads άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά ίσως και λόγω της ανασφάλειας που δημιουργήθηκε από τη συνέντευξη Παπανδρέου.

Αρα το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο πιεστικό.Γιατι τελικά έδωσε αυτή τη συνέντευξη ο κ. Παπανδρέου;

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε