Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ και μετεκλογική κινούμενη άμμος…

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ και μετεκλογική κινούμενη άμμος…

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται από την Τετάρτη 7/1/2015 προσφέρονται

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται από την Τετάρτη 7/1/2015 προσφέρονται για ασφαλέστερα συμπεράσματα ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
Τόσο γιατί ενσωματώνουν την ευθύνη για την προκήρυξη των εκλογών αλλά και το πρώτο αποτέλεσμα των επικοινωνιακών στρατηγικών που έχουν επιλέξει τα κόμματα όσο και γιατί όλες δείχνουν την ίδια τάση.
Δηλαδή ένα σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3+ ποσοστιαίες μονάδες αλλά και μια τάση της ΝΔ να κλείσει την ψαλίδα, χωρίς όμως δυναμική ανατροπής του αποτελέσματος.
Και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο δικομματισμού και αποδεικνύοντας ότι η πολιτική μας κουλτούρα δεν μεταβάλλεται.
Έτσι τα μικρότερα κόμματα περιορίζονται σε ποσοστά που κανένα τους δε φαίνεται να ξεπερνά το 6-7% δείχνοντας ότι ούτε τα κόμματα διαμαρτυρίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια αλλά ούτε και τα παραδοσιακά όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ επιτυγχάνουν να καταγράψουν μια διακριτή εναλλακτική πρόταση.
Ο πολυκερματισμός και η πολιτική αμηχανία του κεντρώου χώρου είναι κραυγαλέα.
Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να βγει βαριά πληγωμένο από αυτή την εκλογική αναμέτρηση δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τη μελλοντική ύπαρξη του αν συνυπολογίσουμε και τα χρέη από τον τραπεζικό δανεισμό του. Το «Ποτάμι» δεν δείχνει δυναμική και το κόμμα Παπανδρέου δεν έχει λόγο ύπαρξης για την κοινωνία.
Έτσι το μετεκλογικό σκηνικό ίσως να καταστεί πιο ενδιαφέρον και πιο… κινητικό από το προεκλογικό!
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψάχνει συμμάχους ή ανοχή για να κυβερνήσει και οι χώροι της δεξιάς και του κέντρου τρόπους να επανασυσπειρωθούν.
Αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν από την κάλπη το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών μάλλον δύσκολα θα παράξει μακρόβιο κυβερνητικό σχήμα και σταθερό τοπίο στην αντιπολίτευση.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε