Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Ο Καστανίδης ζητά κυβέρνηση συνεργασίας

Ο Χ. Καστανίδης είναι ένας πολιτικός που στην εως τώρα διαδρομή του έχει αποδείξει

Ο Χ. Καστανίδης είναι ένας πολιτικός που στην εως τώρα διαδρομή του έχει αποδείξει ότι διαισθάνεται την επερχόμενη καταστροφή και ξέρει να…φεύγει εγκαίρως.
Το έκανε το 1998 όταν παραιτήθηκε από το υπουργείο Μεταφορών αντιλαμβανόμενος ότι ή θα έπρεπε να προωθήσει -με το “αζημίωτο”-τα συμφέροντα  της SIEMENS ή θα τον εκπαραθύρωναν οι ανώτεροί του.

Προτίμησε τότε να φύγει νωρίς και κατάφερε όχι μόνο να μείνει ηθικά αλώβητος,αλλά να εγγράψει και μια πολύ σοβαρή πολιτική υποθήκη που τώρα εξαργυρώνει.

Το ανησυχιτικό είναι ότι την ίδια τάση φυγής φαίνεται ότι διαισθάνεται και σήμερα.,αλλά αυτή τη φορά όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για το σύνολο της κυβέρνησης, ενδεχομένως και της ελληνικής κεντροαριστεράς.

Ο κ. Καστανίδης ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο λόγος είναι σοβαρός και τον επικαλούνται όλο και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα.
Το κόμμα τους κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενο τα τελείως αντίθετα από αυτά που πράττει. Υποσχέθηκε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και εν γένει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών για να υλοποιήσει τελικά ένα  πρόγραμμα λιτότητας που δεν είχε φανταστεί κανείς μας ούτε στο χειρότερο εφιάλτη του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης λέει λοιπόν το αυτονόητο. Τα μέτρα είναι επιβεβλημένα, αλλά πρέπει να τα εγκρίνουν οι έλληνες πολίτες. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει λάβει εντολή για τέτοιες ανατροπές. Αλλο πρόγραμμα παρουσίασε στους Ελληνες και  αυτό ψηφίστηκε για να υλοποιήσει. Αφού στην πορεία ανέκυψε το τεράστιο δημοσιονομικό ζήτημα και χρειάστηκαν αυτά τα μέτρα, πρέπει να νομιμοποιηθούν από λαική εντολή.

Αρχικά μια τέτοια άποψη εκπεφρασμένη από Ελληνα πολιτικό που είναι υπουργος εκπλήσσει. Δεν μας έχουν συνηθίσει οι υπουργοί μας στη συνέπεια λόγων και έργων. Δε μας έχουν συνηθίσει στην πολιτική ηθική.

Αν  την εξετάσουμε σε βάθος θα αρχίσουμε να αναρωτιώμαστε ακόμα πιο πολύ. Γιατί το κάνει αυτό ο κ. Καστανίδης αφού ξέρει ότι αν γίνουν εκλογές το ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν αδύνατο με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις να επιτύχει αυτοδυναμία;

Η εξήγηση βρίσκεται στη συνέχεια των όσων εξέφρασε την περασμένη Παρασκευή, και συγκεκριμένα σε αυτό που είπε για την κεντροαριστερά. Είναι προφανές ότι ο έμπειρος πολιτικός τολμά να δει αυτό που οι συνάδελφοι του στην κυβέρνηση δε θέλουν να δουν. ‘Οτι οι αποφάσεις και τα μετρά που λαμβάνουν θα τους οδηγήσουν στο…”χρονοντούλαπο της ιστορίας” (θα το θυμάστε οι παλαιότεροι από τα χείλη του Α. Παπανδρέου).

Και προφανώς ως μόνη διέξοδο βλέπει τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Είτε κατά προτίμηση προς τα αριστερά είτε γιατί όχι ακομα και προς τα δεξιά.
Ο κ. Καστανίδης μοιάζει να αντιλαμβάνεται και να τολμά να εκφράσει το αυτονόητο. Τα μέτρα είναι τόσο επώδυνα που ή τα υλοποιεί μια κυβέρνηση που μετά “καίγεται” για πάντα ή λαμβάνονται με ευρύτερη συναίνεση ώστε το καλώς εννοούμενο πολιτικό κόστος να γίνει μικρότερο αφού περισσότερες από μία πολιτικές δυνάμεις θα συμφωνούν για την αναγκαιότητα τους.

Η θέση του είναι σωστή. ‘Ομως όταν την άκουσαν στο Μεγαρό Μαξίμου τους “σηκώθηκαν οι τρίχες”. Αρα δε θα υλοποιηθεί.

Μένει να δούμε αν ο κ. Καστανίδης εφαρμόζοντας τα περί συνέπειας λόγων και έργων θα μείνει υπουργός έστω και με αμφίβολη νομιμοποίηση, όπως ο ίδιος λέει, ή θα παραιτηθεί, όπως έκανε το 1998, εγγράφοντας μια ακόμα υποθήκη για το δυσοίωνο μέλλον της  ελληνικής κεντροαριστεράς.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ κ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΗΡΘΕ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

Τα συμπεράσματα του κ. Νίκου Ευαγγελάτου στο αναρτημένο σήμερα σχόλιό του είναι προφανές ότι δεν προκύπτουν από κανένα σημείο των δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε