Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Ο Κόκκαλης φεύγει. Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει εκ βάθρων

Η μεταπολίτευση τελείωσε και για τον Ολυμπιακό.

Η μεταπολίτευση τελείωσε και για τον Ολυμπιακό. Ο Σωκράτης Κόκκαλης πούλησε το 67% των μετοχών της ΠΑΕ στο Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά θα παραμείνει για λίγο ακόμα πρόεδρος αφού αυτό βολεύει και τους δύο επιχειρηματίες.

Ο Κόκκαλης είχε δύο λόγους που του επέβαλαν να κάνει μέρος της συμφωνίας την παραμονή του στην προεδρεία. Ο πρώτος είναι ότι δε θέλει μετά την ομολογουμένως χρυσή εποχή που διέγραψε στον Ολυμπιακό να αποχωρήσει ηττημένος. Αρα πρέπει να μείνει μέχρι τουλάχιστον να δοθεί η εικόνα της ανάκαμψης της ομάδας. Ο δεύτερος λόγος είναι τα ανοιχτά “μέτωπα” που έχει όπως αυτό της έρευνας για τη SIEMENS. Θα ήταν απερισκεψία να μείνει τώρα χωρίς την “ασπίδα” του Ολυμπιακού και του κόσμου του. Και τέτοιες απερισκεψίες σε πολιτικά θέματα ο Κόκκαλης δεν τις συνηθίζει. 

Ο Μαρινάκης από την άλλη δεν είχε κανένα λόγο να μη δεχθεί τον όρο του Κόκκαλη για παραμονή στην προεδρεία της ΠΑΕ. Η ομάδα είναι στα κάτω της και η ανάκαμψη δεν είναι απλή υπόθεση. Αρα δεν είχε κανένα λόγο να “χρεωθεί” εκείνος την πιθανή συνέχιση της κατηφόρας. Άφησε το Σωκράτη να “βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά” και θα αναλάβει την προεδρία μόλις η ομάδα πάρει λίγο τα πάνω της. Αν πάλι πάει χειρότερα θα την αναλάβει ως σωτήρας. 

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όμως η αποχώρηση του Σ. Κόκκαλη από τον Ολυμπιακό κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Κλείνει τον κύκλο της μεταπολίτευσης. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού μεσουράνησε στο επιχειρηματικό πεδίο για τρείς δεκαετίες. “Άλωσε” το χώρο της πολιτικής και έγινε ο κυρίαρχος των κρατικών προμηθειών. Ενσάρκωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το μοντέλο του μεγαλοεπιχειρηματία αλά…ελληνικά. Μιά ποδοσφαιρική ομάδα για ασπίδα, οριζόντιος κομματικά έλεγχος του χώρου της πολιτικής, καλές προσβάσεις στο εξωτερικό άρα κυριαρχία στις …αναθέσεις μεγάλων συμβάσεων έστω και αν γίνονταν διαγωνισμοί. 

Τώρα όμως η εποχή αλλάζει. Τα παλιά κόλπα δεν πιάνουν πιά. Κι ο Σωκράτης έχει μεγαλώσει για να αλλάξει. Αρχισε να περιορίζει τις δουλειές του τα τελευταία χρόνια. Λείπει για μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό. Με απλά λόγια αποσύρεται. Για το τέλος κράτησε τον Ολυμπιακό. Ομως η κρίση που τα αλλάζει όλα δεν του επιτρέπει να συνεχίσει. Και τα λεφτά του Μαρινάκη είναι πολλά. Και πολύ δυσεύρετα τέτοια εποχή. Ετσι τα δέχεται και μένει μέχρι να κλείσει τις εκρεμμότητες του και να φύγει τελείως. 

Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη πως αλλάζουν όλα στην Ελλάδα. Πως στα επόμενα δύο χρόνια το πολιτικό, το επιχειρηματικό και το εκδοτικό κατεστημένο θα είναι τελείως διαφορετικό.

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε