Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα
Nikos’ Blog

Nikos' Blog

Ο Σόιμπλε πίσω από τη… «διαγραφή» των 200 δις χρέους;

Ο Σόιμπλε πίσω από τη… «διαγραφή» των 200 δις χρέους;

Η απόρρητη έκθεση της DEUTCHE BANK που δημοσίευσε η BILD

Η απόρρητη έκθεση της DEUTCHE BANK που δημοσίευσε η BILD και προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 200 δις ευρώ ως το τέλος του χρόνου είναι ότι πιο ελπιδοφόρο έχουμε διαβάσει το τελευταίο διάστημα έστω κι αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.
Η γερμανική ιδιωτική τράπεζα κάνει μια ρεαλιστική ανάλυση και προσδιορίζει αυτό το ποσό επειδή θεωρεί ότι μόνο μετά από ένα τέτοιο βήμα θα γίνει βιώσιμη η ελληνική οικονομία.
Δυστυχώς αυτό δε σημαίνει ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν και έτσι. Για να φτάσει η μείωση του ελληνικού χρέους ως τα 200 δις ευρώ θα πρέπει να γίνει όχι μόνο μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής ,ενέργειες που συζητούν οι δανειστές, αλλά και κάτι ακόμη που απορρίπτουν κατηγορηματικά. Θα πρέπει να υπάρξει και διαγραφή γιατί αλλιώς …δε βγαίνουν τα νούμερα.
Και κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο. Το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού μας χρέους που ανέρχεται σε περίπου 340 δις ευρώ δεν είναι προς ιδιώτες αλλά προς τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Δεν είναι δυνατό να φανταστούμε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ζητήσουν και θα επιτύχουν από τα κοινοβούλια τους τέτοιες αποφάσεις.
Για τις χώρες του νότου ή τις πιο φτωχές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα ήταν αδιανόητο με τα οικονομικά δεδομένα που έχουν.
Αλλά ακόμα και για την πλούσια Γερμανία θα ήταν αυτοκτονικό. Δεν μπορώ να φανταστώ τη Μέρκελ που είναι «στριμωγμένη» από τη δεξιά πλευρά του κόμματος της για το μεταναστευτικό να προτείνει κάτι τέτοιο. Γιατί με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί οι βουλευτές της θα ψήφιζαν ευχαρίστως την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ και όχι τη διαγραφή του χρέους της.
Άρα ας μην… ελπίζουμε. Ελάφρυνση του χρέους μας θα γίνει αν υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε υπογράψει αλλά μακάρι να φτάσει τα 100 δις!
Όσο για την έκθεση μάλλον η δημοσιοποίηση της είναι μέρος γερμανικού εσωκομματικού παιγνιδιού για να καεί κάθε πιθανότητα διαγραφής.
Σα να μου μυρίζει …δάκτυλος Σόιμπλε!

Nikos’ blogposts Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε